Mökki talvikuntoon ­– Viime hetken vinkit pakkasten varalle

Ratkaisevaa talvihuollossa on, pidetäänkö mökissä peruslämmitys vai jätetäänkö mökki kylmilleen. Talvikausi kannattaa käyttää hyödyksi rakentamisessa ja remontoinnissa.

Talvella sopiva peruslämpö mökille on noin 10°C. Tässä lämpötilassa putket eivät jäädy ja mökin sähkölaitteet pysyvät kunnossa. Tiskikaapin ja muiden vesikalusteiden ovet kannattaa jättää raolleen, jolloin lämpö pääsee paremmin kaapin sisään.

Mikäli mökki jätetään kylmilleen, on huolehdittava, että vesiputket ja kaikki vesiastiat on tyhjätty ja vesi poistetaan myös astianpesukoneesta sekä muista vettä käyttävistä laitteista.

– Lämmön lisäksi on huolehdittava mökin riittävästä ilmanvaihdosta, ettei kosteusvauriota pääse syntymään. Tulisijojen hormin pellit, tuhkaluukku ja mahdolliset ilmanvaihtoräppänät on hyvä jättää raolleen, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet on hyvä tarkistaa ja vaihtaa, mikäli ne eivät ole kunnollisia, mökkitontteja tarjoavan Finsilva Oyj:n maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen muistuttaa.

Mökin varusteiden talvisäilytyksessä on huomioitava, ettei ulkokalusteita tuoda sisään kosteina. Runsaasti kosteutta keräävät tekstiilit, eli pellavat ja puuvillat, on hyvä viedä pois mökiltä talven ajaksi. 

Muista katto ja rännit 

Vesirännien ruostumista voi ehkäistä putsaamalla niistä syksyn lehdet ja roskat. Paras aika puhdistukselle on ennen talven tuloa, jotta roskat eivät ole ehtineet jäätyä ja työ suoritetaan turvallisesti. Katolle tai tikkaille kiivettäessä on muistettava turvavaljaat.

– Katolla käydessä on hyvä tarkastaa samalla myös katon kunto ja puhdistaa se roskista ja sammaleesta, Jukka Suhonen muistuttaa.

Puhdistukseen on olemassa myös erilaisia työkaluja, joilla työn voi suorittaa maasta käsin. Mikäli työn haluaa jättää ammattilaisille, kotitalousvähennyksen voi hyödyntää myös mökillä.

Mökki saattaa houkutella talven aikana kutsumattomia vieraita. Varkaiden vuoksi on hyvä tarkistaa ovien lukitus ja viedä arvokkaimmat tavarat pois mökiltä tai laittaa ne lukkojen taakse. Mökit houkuttelevat myös jyrsijöitä, joten kuivaruoat on säilöttävä huolellisesti tiiviisiin astioihin.

Talvikauden muistilista:

  • Huolehdi peruslämmöstä ja ilmanvaihdosta
  • Säilö irtaimisto lukkojen taakse
  • Vie runsaasti kosteutta keräävät tekstiilit, esimerkiksi pellavat, pois mökiltä talven ajaksi
  • Siivoa katto ja rännit roskista sekä tarkista katon kunto
  • Poista jyrsijöitä houkuttelevat ruoka-aineet tai säilö ne huolellisesti
  • Innostu ensi kesästä ja tee remontit ennen mökkikauden alkua

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

9.11.2018

Kiinteistö- ja rakentamismarkkinat painottuvat yhä selkeämmin pääkaupunkiseudulle

Pääkaupunkiseudun väestönkasvu on omaa luokkaansa Suomessa ja edellyttää aktiivisen rakentamisen jatkumista. Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla kasvaakin edelleen ensi vuonna, vaikka Suomen tasolla määrän odotetaan pysähtyvän tai kääntyvän laskuun. Pääkaupunkiseudun asuntoaloitusten määrä on kasvanut voimakkaasti kuluvan vuoden kesän lopulle saakka, mutta rakennuslupien reipas lasku ennakoi käänteen tapahtuvan loppuvuonna.

20.8.2021

Mökkibuumi rauhoittumassa, tarjontaa ei ole riittävästi

Koronapandemian matkustusrajoitusten aiheuttama mökkibuumi osoittaa hiljenemisen merkkejä, selviää Maanmittauslaitoksen torstaina julkistamista tilastoista. Tehtyjen mökkikauppojen määrä kasvoi vuosi sitten tammi–heinäkuussa huimat 50 prosenttia vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. − Kiinteistövälittäjien mukaan mökeistä on ollut kova kysyntä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti