Mittava lukupaketti arvokiinteistöistä

Senaatti-kiinteistöt on avannut laajan verkkokirjaston kaikille rakennusperinnöstä kiinnostuneille. Osana uudistettua Arvokiinteistöesittelyä on julkaistu yli 80 rakennushistoriaselvitystä tai muuta raporttia rakennetusta kansallisomaisuudestamme kaikkien ulottuville. Ne tarjoavat mielekiintoista luettavaa niin arkkitehtuurista, rakennuksista ja historiasta kiinnostuneille.

Verkkokirjastoa täydennetään jatkuvasti uusilla raporteilla. Senaatti-kiinteistöt tilaa vuosittain 10–20 rakennushistoriaselvitystä kohteistaan. Suomen mittakaavassa kyse on ainutlaatuisesta määrästä ja mittavasta panostuksesta kulttuurihistoriallisen tiedon kartuttamiseksi.

Laadukkaita teoksia

Ammattitaitoisten rakennushistoriakonsulttien laatimat selvitykset ovat hienosti kuvitettuja ja taitettuja teoksia, joita mielenkiintoinen sisältö houkuttelee lukemaan. Selvitystyö tehdään aina tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Tuoreimpia raportteja on ”Isosaari – kulttuuriympäristöselvitys.” Helsingin edustalla sijaitseva Isosaari on vapautunut puolustusvoimien käytöstä ja saarta ollaan avaamassa yleisölle matkailu- ja virkistysalueeksi. Kaavoitusprosessin avuksi tehty selvitys käsittää rakennusten lisäksi sotilaslaitteet, kulkutiet jne.

Yksittäisen peruskorjausta kaipaavan rakennuksen historiaa avaa hienosti esimerkiksi Helsingin Bulevardilla sijaitsevan Aleksanterin teatterin rakennushistoriaselvitys, joka on samalla historiikki moninaisesta toiminnasta arvokkaassa rakennuksessa.

Selvityksiä voidaan laatia myös valtion erilaisista laitostyypeistä laajempina kokonaisuuksina. Vuorelan koulukodin rakennushistoriaselvitys kuuluu vuosina 2015–2016 tehtyyn sarjaan, jossa ovat ilmestyneet myös Sairilan ja Sippolan koulukotien raportit. Samantapaisia sarjoja on kehittymässä mm. valtion maatalouden tutkimuskeskuksista ja vankiloista.

Taustatietoa korjauksiin ja myyntiin

Selvityksiä tilataan moneen tarkoitukseen. Korjaushankkeissa niistä saadaan oleellista tietoa rakennuksen ominaispiirteistä ja muutoshistoriasta suunnittelun tarpeisiin. Myyntitilanteissa selvitykset auttavat mm. kaavoitus- ja suojeluviranomaisia määrittelemään kohteen merkitystä ympäristössään ja laatimaan yksityiskohtaisempia suojelumääräyksiä. Uudelle omistajalle rakennushistoriaselvitys antaa oleellista tietoa kohteesta siinä missä kuntokartoituksetkin.

Lukupaketti löytyy täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

täydennysrakentaminen

30.11.2022

Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuksia

Monella taloyhtiöllä on suuri piha-alue, ja kasvukeskuksissa kaivataan rakennettavaa maata. Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuden hyödyntää tyhjää tonttia. Helsingin Oulunkylässä As Oy Kivipadontie 6:n tontille nousee kaksitasoinen pysäköintitila sekä kaksi asuintaloa.

1.4.2022

Asuminen vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen enemmän kuin ruoka

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia. Suomen tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2035, mutta EU:n vasta vuonna 2050. Merkittävä päästöjen vähentäminen tapahtuu asumisessa.

6.4.2022

Pyörien varastaminen pyörävarastosta on poliisin mukaan kasvava ilmiö

Talven jälkeen polkupyöräänsä taloyhtiön varastosta hakeva voi kokea ikävän yllätyksen. Lukittukin pyörä on saattanut kadota. Rikosylikomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisista kertoo Ylen haastattelussa, että pyörien vieminen pyörävarastosta on kasvava ilmiö.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti