Mittava lukupaketti arvokiinteistöistä

Senaatti-kiinteistöt on avannut laajan verkkokirjaston kaikille rakennusperinnöstä kiinnostuneille. Osana uudistettua Arvokiinteistöesittelyä on julkaistu yli 80 rakennushistoriaselvitystä tai muuta raporttia rakennetusta kansallisomaisuudestamme kaikkien ulottuville. Ne tarjoavat mielekiintoista luettavaa niin arkkitehtuurista, rakennuksista ja historiasta kiinnostuneille.

Verkkokirjastoa täydennetään jatkuvasti uusilla raporteilla. Senaatti-kiinteistöt tilaa vuosittain 10–20 rakennushistoriaselvitystä kohteistaan. Suomen mittakaavassa kyse on ainutlaatuisesta määrästä ja mittavasta panostuksesta kulttuurihistoriallisen tiedon kartuttamiseksi.

Laadukkaita teoksia

Ammattitaitoisten rakennushistoriakonsulttien laatimat selvitykset ovat hienosti kuvitettuja ja taitettuja teoksia, joita mielenkiintoinen sisältö houkuttelee lukemaan. Selvitystyö tehdään aina tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Tuoreimpia raportteja on ”Isosaari – kulttuuriympäristöselvitys.” Helsingin edustalla sijaitseva Isosaari on vapautunut puolustusvoimien käytöstä ja saarta ollaan avaamassa yleisölle matkailu- ja virkistysalueeksi. Kaavoitusprosessin avuksi tehty selvitys käsittää rakennusten lisäksi sotilaslaitteet, kulkutiet jne.

Yksittäisen peruskorjausta kaipaavan rakennuksen historiaa avaa hienosti esimerkiksi Helsingin Bulevardilla sijaitsevan Aleksanterin teatterin rakennushistoriaselvitys, joka on samalla historiikki moninaisesta toiminnasta arvokkaassa rakennuksessa.

Selvityksiä voidaan laatia myös valtion erilaisista laitostyypeistä laajempina kokonaisuuksina. Vuorelan koulukodin rakennushistoriaselvitys kuuluu vuosina 2015–2016 tehtyyn sarjaan, jossa ovat ilmestyneet myös Sairilan ja Sippolan koulukotien raportit. Samantapaisia sarjoja on kehittymässä mm. valtion maatalouden tutkimuskeskuksista ja vankiloista.

Taustatietoa korjauksiin ja myyntiin

Selvityksiä tilataan moneen tarkoitukseen. Korjaushankkeissa niistä saadaan oleellista tietoa rakennuksen ominaispiirteistä ja muutoshistoriasta suunnittelun tarpeisiin. Myyntitilanteissa selvitykset auttavat mm. kaavoitus- ja suojeluviranomaisia määrittelemään kohteen merkitystä ympäristössään ja laatimaan yksityiskohtaisempia suojelumääräyksiä. Uudelle omistajalle rakennushistoriaselvitys antaa oleellista tietoa kohteesta siinä missä kuntokartoituksetkin.

Lukupaketti löytyy täältä.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

6.10.2021

Mies purki keittiön tekemättä muutosilmoitusta− oikeusriidan jälkeen loppulasku oli 42 000 euroa

Mies osti heinäkuussa 2018 asunto-osakkeen keskisuomalaisesta pikkukaupungista. Pienkerrostalo oli rakennettu vuonna 1971 ja kun huoneisto oli liki alkuperäiskunnossa, remontille oli tarvetta. Keittiökaapeilla oli ikää jo 47 vuotta ja pientä pintaremonttiakin oli tarpeen tehdä.

20.10.2021

Nyt kiinnostavat 1970-luvun talot – myös tasakattoiset

Omakotitalojen kauppa on ollut muun asuntokaupan tavoin mukavassa myötätuulessa. Samalla potentiaalista ostajakuntaa löytyy myös vanhemmalle ja osin mittavaakin remontointia kaipaavalle rakennuskannalle. Vuosituhannen vaihteessa innostuttiin kompakteista rintamamiestaloista ja nyt katseet ovat alkaneet hiljalleen kohdistua 1970-luvun omakotitaloihin ja kerrostaloasuntoihin.

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti