Miten puuttua maksamattomiin vesimaksuihin?

Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta. Vesimaksu ja muut vastikkeet määräytyvät yhtiöjärjestykseen kirjatun vastikeperusteen mukaisesti. Yhtiöjärjestyksen mukaan vesimaksut voivat määräytyä esimerkiksi huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella tai huoneistoihin asennettujen vesimittareiden osoittaman todellisen vedenkulutuksen perusteella. Jos vesimaksuista ei ole määrätty yhtiöjärjestyksessä ollenkaan, vedestä aiheutuneet kustannukset tulee kattaa hoitovastikkeella.

Jos osakas ei maksa vesimaksuja, yhtiö voi alkuun muistuttaa osakasta maksamattomista vesimaksuista. Jos osakas ei muistutuksesta huolimatta maksa rästejä, yhtiö voi periä vesimaksuja osakkaalta, esimerkiksi käyttämällä perintätoimistoa. Jos rästit ovat merkittäviä, yhtiössä voidaan harkita myös hallintaanottoprosessin käynnistämistä.

Jos osakas on vuokrannut asunnon ja vuokralainen on jättänyt vesimaksuja maksamatta, osakas vastaa kuitenkin vesimaksujen maksamisesta suhteessa taloyhtiöön. Kyse on yhtiöjärjestykseen perustuvasta vastikkeesta ja vastikkeen maksulaiminlyönnistä vastaa aina osakas.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

talousarviossa

10.1.2023

Talousarviossa huomioitava kasvavat kustannukset

Ensi vuoden talousarviossa on otettava huomioon kasvavat kustannukset, muistuttaa Kiinteistöliitto. Sähkön hinta pysyy korkealla ja lämmityskulut nousevat edelleen. Budjettiin kannattaa jättää liikkumavaraa.

vastikkeita maksamatta

31.1.2023

Vastikkeita maksamatta yhä useammassa taloyhtiössä

Talouden taantuma ja kasvaneet elinkustannukset näkyvät taloyhtiöissä osakkeenomistajien maksuvaikeuksina. Yhä useammalla on vaikeuksia maksaa vastikkeita taloyhtiölle. Tällaisessa tilanteessa taloyhtiön turvana toimii tehokas vastikevalvonta ja viime kädessä hallintaanottomenettely.

lämmitystarveluku

17.3.2023

Lämmitystarveluku kertoo kuukausittaiset poikkeamat

Taloyhtiön lämmitysenergian kulutusta kannattaa seurata vähintäänkin kuukausitasolla. Tällöin kulutuksen poikkeamiin voidaan puuttua heti, jos jotakin kummallista ilmaantuu. Seurantaa helpottaa Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä lämmitystarveluku.