Miten puuttua maksamattomiin vesimaksuihin?

Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta. Vesimaksu ja muut vastikkeet määräytyvät yhtiöjärjestykseen kirjatun vastikeperusteen mukaisesti. Yhtiöjärjestyksen mukaan vesimaksut voivat määräytyä esimerkiksi huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella tai huoneistoihin asennettujen vesimittareiden osoittaman todellisen vedenkulutuksen perusteella. Jos vesimaksuista ei ole määrätty yhtiöjärjestyksessä ollenkaan, vedestä aiheutuneet kustannukset tulee kattaa hoitovastikkeella.

Jos osakas ei maksa vesimaksuja, yhtiö voi alkuun muistuttaa osakasta maksamattomista vesimaksuista. Jos osakas ei muistutuksesta huolimatta maksa rästejä, yhtiö voi periä vesimaksuja osakkaalta, esimerkiksi käyttämällä perintätoimistoa. Jos rästit ovat merkittäviä, yhtiössä voidaan harkita myös hallintaanottoprosessin käynnistämistä.

Jos osakas on vuokrannut asunnon ja vuokralainen on jättänyt vesimaksuja maksamatta, osakas vastaa kuitenkin vesimaksujen maksamisesta suhteessa taloyhtiöön. Kyse on yhtiöjärjestykseen perustuvasta vastikkeesta ja vastikkeen maksulaiminlyönnistä vastaa aina osakas.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Lyhytaikainen vuokraustoiminta

18.5.2022

Voiko lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan puuttua taloyhtiössä?

Lyhytaikainen vuokraustoiminta, esimerkiksi AirBnB, jakaa mielipiteitä taloyhtiöissä. Toimintaan koetaan liittyvän monia haasteita ja taloyhtiöiden hallituksen ja isännöitsijän halutaan puuttuvan asiaan. Heihin kohdistuu painetta myös toisesta suunnasta, viranomaisilta.

14.1.2022

Vuokranantajat: Asumisen riitojen ratkaisu tuomioistuimissa kestää liian kauan

Valtioneuvoston joulun alla eduskunnalle antaman asuntopoliittisen kehittämisohjelman toimenpide-ehdotuksessa tuomioistuinkäsittelyä suositellaan täydennettäväksi viranomaisen ylläpitämällä, tukemalla tai tunnustamalla neuvonta- ja sovitteluelimellä. Suomen Vuokranantajat ry:n mielestä uutta neuvonta- ja sovitteluelintä ei tarvita. − Kevyempi tuomioistuinmenettely sopisi hyvin vuokrasuhteista johtuvien riita-asioiden ratkaisemiseen, sanoo Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah.

13.12.2021

KL: Asuntolainaa voi lyhentää Kelan tuilla

Kauppalehti kertoo artikkelissaan Kelan maksaneen viime vuonna asumistukea omistusasunnossa asuville runsaat 40,5 miljoonaa euroa. Summa on ollut kasvussa, koska omistusasujien asumistukia maksettiin vuonna 2019 vajaat 38,6 miljoonaa euroa. Kelan mukaan 17 112 omistusasunnossa asuvaa ruokakuntaa sai asumistukea vuonna 2020.

21.1.2022

Vain murto-osassa kuolemaan johtaneissa paloissa oli palovaroitin – taloyhtiöitä kehotetaan ottamaan vastuuta

Kun tulipalo syttyy, kipuaa savu kuuman ilman mukana ylöspäin. Jos katossa on toimiva palovaroitin, se havaitsee savukaasut ja alkaa hälyttää voimakkaalla äänellä. Asunnon asukkaat ja todennäköisesti myös naapurit havahtuvat.