Mitä tarkoittaa osakkeen ulosmittaus?

Asunto-osakkeen ulosmittaus tarkoittaa, että velallisena oleva osakkeenomistaja ei saa ulosmittauspäätöksen jälkeen esimerkiksi luovuttaa tai pantata ulosmitattua osaketta tai muutoin määrätä siitä.

Taloyhtiö saa tiedon osakkeeseen kohdistuvasta ulosmittauksesta ulosottoviranomaiselta. Tieto merkitään osakeluetteloon. Kun taloyhtiön osakeluetteloa ylläpitää Maanmittauslaitos, osakkeeseen kohdistuva ulosmittaus merkitään osakehuoneistorekisteriin ulosottoviraston ilmoituksesta.

Usein osakkaalla on tässä vaiheessa kertynyt myös vastikerästejä taloyhtiölle. Yhtiö on jo mahdollisesti ryhtynyt toimiin saatavansa perimiseksi ja huoneiston ottamiseksi yhtiön hallintaan. Osakkeiden ulosmittaus ei vaikuta ennen ulosmittausta tehtyyn hallintaanottopäätökseen eikä estä sen täytäntöönpanoa. Osakkeiden ulosmittaus ei myöskään estä hallintaanottopäätöksen tekemistä niin kauan kuin hallintaanottoperuste on olemassa eikä osake ole vaihtanut omistajaa.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

esteettömyyttä parantaviin muutoksiin

2.1.2023

Osakkeenomistaja voi parantaa esteettömyyttä

Asuinrakennusten korjaamisessa tulee huomioida esteettömyys. Taloyhtiöllä ei ole automaattista velvollisuutta muutosten teettämiseen vastikevaroin. Osakkeenomistaja voi parantaa huoneiston ja rakennuksen esteettömyyttä myös omalla kustannuksellaan.

Tilaajille

kunnossapitovastuu taloyhtiössä

8.9.2023

Miten kunnossapitovastuu taloyhtiössä jakautuu?

Asunto-osakeyhtiölaki määrää, mitkä kunnossapitotoimet kuuluvat taloyhtiölle ja mitkä osakkaalle. Yhtiö vastaa rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien kunnossapidosta. Osakkeenomistajalle kuuluu vastuu huoneiston sisäosien ja kiinteiden kalusteiden kunnossapidosta.

Tilaajille

vastikkeenmaksu

23.10.2023

Vastikkeenmaksu perustuu yhtiöjärjestykseen

Yhtiövastikkeen maksaminen on yksi osakkeenomistajan olennaisimmista velvollisuuksista. On siis sekä osakkeenomistajan että taloyhtiön etu, että vastikkeenmaksuvelvollisuudesta on määrätty yhtiöjärjestyksessä selkeästi. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Tilaajille

ilmalämpöpumpun

26.6.2023

Huomioi nämä ilmalämpöpumpun hankinnassa

Helteiden keskellä moni osakas pohtii ilmalämpöpumpun asentamista. Ennen ostopäätöstä ja asennuksen tilausta on osakkaan kuitenkin tehtävä muutostyöilmoitus taloyhtiölle. Asennukseen ei saa ryhtyä ennen kuin taloyhtiö on käsitellyt muutostyöilmoituksen.

Tilaajille