Mistä sijaisasunto putkiremontin ajaksi?

Sijaisasunnon etsinnässä kannattaa huomioida, että arjen on pyörittävä evakossakin. Vaikka väistöasunnossa ei tarvitsisi asua kuin muutama viikko tai kuukausi, useimmiten on silti myös käytävä töissä tai opinnoissa, kaupassa ja harrastuksissa sekä pestävä pyykkiä ja tiskattava astioita.

Jos ei ole mahdollista mennä kesämökille tai sukulaisten tai tuttavien luokse, valmiiksi kalustettu asunto on usein helppo ja käytännöllinen ratkaisu. Isommissa kaupungeissa esimerkiksi Airbnb-asuntoja on todennäköisesti hyvin tarjolla nopeallakin aikataululla.

Arjen sujuvuuden lisäksi Taloustaito-lehti kehottaa miettimään muitakin kustannuksia. Valmiiksi kalustettu, usein vain muutamaksi päiväksi kerrallaan vuokrattavaksi tarkoitettu asunto on usein selvästi kalliimpi kuin perinteinen kalustamaton vuokra-asunto.

Hotellimajoituskin käy pidemmän päälle kalliiksi. Hotellin hyviä puolia ovat esimerkiksi aamupala, mutta toisaalta pyykin pesemistä ja ruuan valmistusta ei ole helppo järjestää. Hotelleja edullisempia ovat esimerkiksi hostellit ja vuokramökit, mutta ne eivät välttämättä ole sijainniltaan optimaalisia.

Jos taas pohtii kalustamattoman asunnon vuokraamista, kannattaa huomioida, että irtaimiston siirtely paikasta toiseen aiheuttaa kuluja ja vaivaa. Harva haluaa olla viikkokausia pelkän patjan ja kahvinkeittimen varassa.

Ja jos sijaisasunnossa ei ole pyykkikonetta tai taloyhtiössä pesutupaa, on pantava rahaa ja aikaa pyykkivuoresta selviämiseen.

Selvitä liikenneyhteydet

Yksi tärkeä huomioitava asia väistöasunnossa ovat liikenneyhteydet. Jos on oma auto, löytyykö parkkipaikkaa? Tai jos omaa autoa ei ole, millaiset joukkoliikenneyhteydet ovat?

Käytännön rajoituksia sijaisasunnolle voivat tuoda myös esteettömyysvaatimukset tai lemmikit, joita ei välttämättä saa tuoda kaikkiin lyhytaikaisinkaan vuokra-asuntoihin.

Kannattaa myös muistaa ilmoittaa väliaikaisen asunnon tiedot vakuutusyhtiöön. Se on tärkeää, jos asunto on valmiiksi kalustettu ja siellä sattuu aiheuttamaan jonkin vahingon.

Sijaisasunnon vuokrasopimusta tehtäessä kannattaa kiinnittää huomiota irtisanomisaikaan ja myös irtisanoa asunto ajoissa, jotta ei joudu maksamaan turhasta. Takuuvuokran asiakas joutuu itse maksamaan, mutta se saa takaisin vuokrasuteen päätyttyä, jos moitittavaa asumisesta ei ole.

Näistä paikoista sijaisasuntoa kannattaa etsiä:

• Vapaita vuokra-asuntoja löytää verkon asuntopalstoilta, esimerkiksi Vuokraovi.fi:stä tai Tori.fi:stä.
• Erilaisista majoituspalveluista, kuten Forenomilta tai Airbnb:stä löytyy paljon valmiiksi kalustettuja asuntoja.
• Hotelleihin ja hostelleihin pääsee lyhyelläkin varoitusajalla. Hinnasta voi yrittää neuvotella, jos vierailu venähtää.
• Kuntien vuokra-asuntoyhtiöillä voi olla vapaita asuntoja. Varsinkin kesäisin monissa kaupungeissa on vapaana myös opiskelija-asuntoja.
• Ainakin jotkin yksityiset palvelutalot vuokraavat senioriasuntoja myös lyhytaikaiseen asumiseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.11.2022

Olisiko aika uusia sähköt?

Taloyhtiön sähköjärjestelmä on syytä saneerata, jos se on todettu turvallisuudeltaan puutteelliseksi tai kapasiteetiltaan riittämättömäksi nykypäivän tarpeisiin. Nykypäivänä suomalaisten sähkönkäyttö on huomattavan suurta. Sähköt voidaan päivittää esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

täydennysrakentaminen

30.11.2022

Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuksia

Monella taloyhtiöllä on suuri piha-alue, ja kasvukeskuksissa kaivataan rakennettavaa maata. Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuden hyödyntää tyhjää tonttia. Helsingin Oulunkylässä As Oy Kivipadontie 6:n tontille nousee kaksitasoinen pysäköintitila sekä kaksi asuintaloa.

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

älylämmitys

10.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Älylämmitys hillitsi satavuotiaan taloyhtiön energiankulutusta

Helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin Wattisen älylämmitys. Sen ansiosta talovanhus käyttää nyt 15 prosenttia vähemmän lämmitysenergiaa kuin aiemmin.

Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti