Missä avainturvallisuus? Kulunvalvonta petti monissa yrityksissä ja laitoksissa

Ylen toimittaja testasi, kuinka helposti valtion toiminnan kannalta keskeisiin yrityksiin ja laitoksiin pääsee sisään huomioliiviin ja kypärään pukeutuneena, tikkaita kantaen sekä tyhjä kulkukortti kaulassa.

Testattuihin virastoihin kuului mm. Suomen Pankki, Säteilyturvakeskus, Viestintävirasto ja Helsinki-Vantaan lentoasema. Tasapuolisuuden nimissä Yle testasi myös oman kulunvalvontansa (jossa ei tietenkään käytetty henkilökunnalle tuttua toimittajaa testaajana). Testattuja paikkoja oli 11 ja tulokset paljonpuhuvia.

Testissä käytettiin piilokameraa. Testi perustui A-studion toimittaja Pasi Peiposen esittämään roolihahmoon. Videot näyttävät, kuinka hän pääsee surutta ohi kulunvalvonnan, hisseistä aina toimistohuoneisiin asti. Yle esitti kuvatut videot yritysten ja laitosten  turvallisuusvastaaville tai muille asianomasille, ja antoi mahdollisuuden kommentointiin. Kommentit esitetään myös Ylen jutussa.

”Suomi on lintukoto”

Ei ole kauan aikaa siitä, kun Suomessa moniin virastoihin ja laitoksiin pystyi kävelemään suoraan sisään avoimesta etuovesta. Samoin kuin kerrostalojen rappukäytäviin. Yle uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kommentoi jutun tekoa niin, että he halusivat testata yhteiskunnallisesti merkittävien kohteiden turvallisuutta.

”Suomi on lintukoto. Luotamme toisiimme”, toteaa Jokinen ja jatkaa:

”Se on hyvä asia, mutta perusturvallisuuteen ja huomaavaisuuteen kuuluu myös kysyä sisälle kävelevältä, kuka olet ja mikä on asiasi. Se parantaa yrityksen työntekijöiden ja myös koko yhteiskunnan turvallisuutta.”

Avainturvallisuus nousee nyt kunnolla keskusteluun

”On hyvä, että tämä asia nousee nyt kunnolla keskusteluun, koska valitettavan monessa tapauksessa näitä palveluja ostettaessa ostetaan näennäisturvallisuutta”, toteaa avainturvallisuuden konsultointipalveluja tarjoavan Keyconin Mirva Viljakainen.

Keskustelu herättelee hänen mielestään sekä palvelujen tuottajia kuin myös niiden ostajia.

”Jos halutaan mahdollisimman halvalla henkilö istumaan aulaan, niin sitä myös saadaan”, hän lisää.

Viljakaisen mielestä on turha syyllistää aulojen henkilökuntaa kulunvalvontapuutteista. Tässä on hänen mielestään kyse puutteellisesta kouluttamisesta, perehdyttämisestä ja laadunvalvonnasta.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että vieraillut virastot ja osa yrityksistä ovat valtionhallinnon suoria jatkeita, joko valtion virastoja tai valtion omistamia yrityksiä. Kyseessä on siis myös yhteisten verorahojen käyttö.

”On äärettömän tärkeää, että tilaaja määrittelee haluamalleen palvelulle laadun ja tarkan sisällön. Ainoa kriteeri ei voi olla mahdollisimman alhainen hinta”, täsmentää Viljakainen.

”Yksikään sertifikaatti ei takaa palveluntarjoajan laatua. Tilaajan on oltava hereillä ja määriteltävä tarkasti minkälaista sisältöä palveluun halutaan. Olettaa ei voi mitään”, kiteyttää Viljakainen.

 

Lue alkuperäinen Ylen juttu Ylen sivuilta.

Lue Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavan päätoimittajan kommentti.

KeyCon etusivu

Kiinteistöalan Kustannuksen avainturvallisuus-verkkokurssi perehdyttää ajantasaiseen avainturvallisuuteen.

 

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2018

Lukitus-, kulunvalvonta- ja hälytysjärjestelmien asentaminen luvanvaraiseksi

Turvasuojausalan luvanvaraisuuden siirtymäaika päättyy 31.12.2018, jonka jälkeen jokaisella lukitusjärjestelmiä, kulunvalvontajärjestelmiä ja hälytysjärjestelmiä asentavilla, korjaavilla ja muuttavilla yrityksillä tulee olla turvallisuusalan elinkeinolupa haettuna poliisihallitukselta. Lähes koko yksityinen turvallisuusala tuli luvanvaraiseksi 1.1.2017, kun laki yksityisistä turvallisuuspalveluista muuttui ja vartioimisliiketoiminta, järjestyksenvalvontatoiminta sekä turvasuojaustoiminta tulivat ko. lain piiriin samoilla vastuilla ja velvoitteilla. Jo yli 80 %  Turvaurakoitsijaliiton jäsenyrityksistä on hakenut […]

19.9.2017

Taloyhtiön kannattaa panostaa laadukkaaseen avainhallintaan

Asiantuntevalla avainhallinnalla varmistetaan lukitusjärjestelmäinvestoinnin pitkäkestoisuus. Jos tämä unohtuu, menee kalliskin investointi hukkaan. Kun avainhallinta hoidetaan oikein, eivät kiinteistön ylläpidossa tapahtuvat muutokset, kuten siivousfirman ja huoltoyhtiön tai näiden henkilökunnan vaihtuminen, horjuta saavutettua turvallisuustasoa.

1.3.2022

Asunnottomuus väheni Suomessa

Vuoteen 2020 verrattuna yksinelävien asunnottomien määrä väheni Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Kaikista asunnottomista valtaosa on pääkaupunkiseudulla (47 %). Asunnottomia oli 103 kunnassa.

14.2.2017

Asunnottomuus väheni viidettä vuotta peräkkäin

Suomessa oli vuoden 2016 lopussa 6 700 yksinelävää asunnotonta, joista pitkäaikaisia 2 050. Asunnottomien määrä väheni noin 100 henkilöllä edellisvuodesta ja pitkäaikaisasunnottomien 200 henkilöllä. Asunnottomia perheitä oli 325, vuotta aikaisemmin määrä oli 420.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti