Mikä ihmeen älykoti?

Älykodissa valaistus- ja lämmitysratkaisut ja elektroniset laitteet ovat verkkoyhteyden kautta yhteydessä älykodin omistajaan tai asukkaaseen ja käyttäjä voi ohjata kodin laitteita, tekniikkaa tai toimintoja etänä. Kodin sähköjärjestelmän automatisointi mahdollistaa sen, että koti voidaan myös ohjelmoida suorittamaan toimintoja itsenäisesti.

Älykodissa valaistus, lämmitys sekä kodinkoneet ovat hallinnoitavissa etäkäytön avulla. Käytännössä tämä määritelmä on jo nyt riittämätön ja vuoden kuluttua sitä voidaan pitää jo vanhentuneena.

Toinen uudehko käsite on IoT eli ”Internet of Things” tai asioiden internet, joka viittaa verkkoon yhdistettyihin älylaitteisiin ja niiden ympärillä tapahtuvaan teknologiseen kehitykseen. Lähes jatkuvasti tulee uusia laitteita, jotka “menevät verkkoon” ja niistä tulee älykkäitä ja ympäristöön reagoivia ja keskenään keskustelevia.

Miksi kodeistamme sitten on tullut tai tulossa älykoteja? Tavoitteena on parantaa asioita, jotta elämämme olisi helpompaa, vähemmän ympäristöä kuormittavaa ja turvallisempaa. Älykoti tarjoaa myös säästöä omiin elinkustannuksiin.

Lue koko juttu tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.10.2021

Langaton kotiautomaatio avaa mahdollisuudet kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen

Langattomat ja kyberturvalliset älykotiratkaisut ovat helppoja ja kustannuksiltaan maltillisia toteuttaa, sillä ne eivät edellytä olemassa oleviin kaapelointeihin puuttumista. – Uusi langaton tekniikka avaa mahdollisuudet olemassa olevien kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen ja nostaa ne älykotiluokkaan, sanoo Schneider Electricin myyntijohtaja Jouni Kekäläinen. Älykäs koti säätelee energiankulutusta silloinkin, kun käyttäjä ei itse muista olla aktiivinen valinnoissaan.

31.1.2018

Älyrakennusten mahdollisuudet käyttöön

Älykkään online-teknologian kysyntä on vahvassa kasvussa. ABB on ollut jo yli 30 vuoden ajan älykkäiden kotien ja rakennusten yhteisöratkaisujen edelläkävijä. Digitalisaatio yleistyy, ja älykkäiden ratkaisujen kysyntä on suurempaa kuin koskaan.

28.5.2015

Hallintaanottovaroitus tuli – mitä tehdä?

Vuokranantaja ällistyy, kun isännöitsijä seisoo oman kodin ovella hallintaanottovaroitus kourassa. Varoituksessa todetaan yhtiön ottavan vuokratun huoneiston yhtiön hallintaan, mikäli vuokralaisen aiheuttamat häiriöt eivät välittömästi lopu. Mitkä ihmeen häiriöt, ajattelee vuokranantaja.

28.2.2017

Robotti siivoaa ja neuvoo

Siivousrobotti vapauttaa siivoojan muihin töihin ja aulapalvelurobotti neuvoo ihmiset oikeisiin paikkoihin. Tämä ei ole tulevaisuuden visio vaan tätä päivää Turussa. Siivous- ja kiinteistönhoitoalalla on raskaita ja riskialttiita toistuvia tehtäviä, joissa työparina voidaan hyödyntää robotteja ja uusinta tekniikkaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti