Mikä avuksi, kun ikkuna huurtuu?

Ulkolasin huurtuminen syksyisin ja keväisin on erittäin normaali ilmiö energiatehokkailla ikkunoilla, eikä sitä kannata pelästyä.

Nykypäivän energiatehokkaissa ikkunoissa lämpövuoto on niin vähäistä, että ikkunan ulkopinta pääsee jäähtymään joissakin olosuhteissa ulkoilmaa kylmemmäksi, mikä aiheuttaa huurretta ulkolasin pintaan.

Huurtuminen ei siis ole vika, eikä aiheuta ikkunalle vahinkoa, mutta luonnollisesti se vähentää asumisviihtyvyyttä. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että ulkolasin huurtuminen on todennäköistä, jos kyseessä ovat erittäin energiatehokkaat ikkunat. Myös ikkunoiden sijainti ja ilmansuunta vaikuttavat ilmiön esiintymiseen.

Ulkolasin huurtuminen voidaan estää helposti erikoislasilla, jossa lasin pintaan on prosessoitu tekninen ominaisuus huurteen estoa varten. Kyseessä ei ole erillinen pinnoite, joka kuluisi aikaa myöden pois tai irtoaisi.

Sisälasin huurtuminen

Ikkunan sisälasin huurteen muodostumiseen löytyy huoneiston toimimattomasta ilmanvaihdosta sekä liiallisesta kosteudesta.

Nämä asiat kannattavaa selvittää huolellisesti ja laittaa ajoissa kuntoon. Ilmanvaihto on yksi tärkeimmistä rakennuksen ominaisuuksista, ja jos se ei toimi, talossa ei ole mukava oleskella.

Pitkällä aikavälillä näistä saattaa aiheutua hankaliakin sisäilmaongelmia. Huurteen muodostuminen ikkunalasin sisäpintaan on aina merkki, johon kannattaa reagoida ajoissa.

• Tarkista ensin, että huoneen sisälämpötila on normaali 20-22 °C .

• Varmista, että huoneen kosteusprosentti on oikea, normaalisti 25–40 %.

• Onko huoneessa riittävä ilmanvaihto ja onko ikkunan edessä esteitä estämässä ilmankiertoa, esim. verhoja ja kasveja?

Huurtuminen lasien välissä

Huurtumista voi ilmetä myös lasien välissä, jos kyseessä ovat monilasiset ikkunat. Tällöin ilmiö usein johtuu ikkunoiden väliin pääsevästä kosteasta ja lämpimästä sisäilmasta. Varmista, että sisälasi on tiivis ja kunnolla kiinni, eivätkä tiivisteet vuoda.

Huomaa, että ulkopuitteessa kuuluu olla tuuletusrako, jolloin ilma pääsee kiertämään ikkunoiden välissä. Tuuletusraoista ei kuitenkaan saa sataa sisään.

Huurtuminen voi johtua myös siitä, että ilmanvaihto on säädetty huolimattomasti ja koti on ylipaineinen. Tällöin huoneiston ilma pyrkii ulos päin kaikista mahdollisista koloista, myös ikkunan raoista, jolloin se päätyy ikkunan väliin.

rakentaja.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ikkunoiden kunnostus

8.7.2022

Ikkunoiden kunnostus on historian säilyttämistä

Vanhoja ikkunoita ei tarvitse välttämättä uusia, vaan ne voidaan kunnostaa. Kunnostus tulee pidemmän päälle taloyhtiölle edullisemmaksi kuin uusiminen. Se on myös ekologisempaa.

ikkunaremontti

8.7.2022

Ikkunaremontti tuo toimivuutta ja viihtyvyyttä

Vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa olla hereillä ikkunoiden kunnon suhteen. Jos ikkunat ovat huonokuntoisia ja niistä vetää, on syytä selvittää kunnostusmahdollisuutta. Uusissa yhtiöissä ikkunat tulee uusia 40–50 vuoden välein.

23.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Paljon harmia päällesaumauksesta

Saumatiivistyksen tehtävänä on tiivistää kaksi rakenteen osaa siten, että lopputuloksena on kestävä ja tiivis sekä vettä, ääntä, ilmansaasteita ja kosteutta pitävä liitos. Saumatiivistyksen tavoitteena on pyrkiä aikaansaamaan kestävä liitos, joka mahdollistaa elementtien lämpötilan vaihteluista johtuvat liikkeet vaurioittamatta rakenteita. Erään päällesaumauksen tarina Asukas oli havainnut kosteusvauriojälkiä sisäseinässä loppuvuodesta 2020.

Saumalaakso

31.12.2021

Pidä kattoikkuna puhtaana lumesta!

Kattoikkunan talviaikaiset ongelmat johtuvat lähes aina siitä, että jossain vaiheessa, sulamisveden normaalin poistumisen estää jokin syy. Loivilla katoilla syynä on tyypillisesti ikkunan alapuolelle muodostunut jääpato, joka voi seisottaa sulamisvesiä ikkunan alareunassa. Jääpato voi muodostua kattoikkunan ympärille monesta eri syystä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti