Merenkulkijanrannan asuinkortteli valittiin Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaaksi

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon vuonna 2015 toista kertaa. Esiraadin valitsemat viisi palkintoehdokasta ovat Merenkulkijanrannan asuinkerrostalot Helsingissä, kulttuurikeskus Kangasala-talo Kangasalalla, Opinmäen koulu Espoossa, OP Ryhmän uudet toimitilat Helsingissä ja puukerrostalo Puukuokka Jyväskylässä.

Merenkulkijanranta ulottuu meren ylle

Merenkulkijanrannan kortteli sijaitsee luonnon ja kaupunkimaisuuden taitekohdassa, meren rannassa. Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva kortteli on rakennettu useassa vaiheessa vuodesta 2007 alkaen. Viimeinen kokonaisuuden osa valmistui toukokuussa 2015. Esiraadin mukaan asuinrakennukset ovat kuin kämmenen sormet, jotka kurottautuvat meren päälle. Talojen alitse kulkee julkinen kävelyreitti – näin toteutuu suomalainen perinne, jossa kaupungin rannat ovat yhteisessä käytössä. Korttelin on suunnitellut Arkkitehdit NRT Oy.

Arkkitehtien unelmista tuli totta

Merenkulkijanrannan alueen suunnittelu perustuu vuonna 2002 järjestettyyn arkkitehtisuunnittelun kutsukilpailuun. Arkkitehdit NRT Oy:n kilpailuehdotuksen keskeisiä ajatuksia olivat Lauttasaaren itärannan satamahengen jatkaminen, kauniiden merinäköalojen huomioiminen ja yhteisöllisyys. Rannassa rakennukset ovat matalia, ja ne ulottuvat pilarien varassa meren päälle. Sisämaahan päin mentäessä kerrosluvut kasvavat portaittain. Asuinkortteli sijaitsee Lauttasaaren vanhan Merenkulkuoppilaitoksen paikalla.

”Suunnitteluvaihe oli täynnä ihanteita, ja hieno rakennuspaikka innosti unelmoimaan. Merenkulkijanrannassa unelmista tuli totta”, alueen pääarkkitehti, professori Jyrki Tasa kuvailee.

”Tavoitteena oli toiminnallisesti kestävä, yhteisöllinen ja arkkitehtonisesti sekä taiteellisesti yllättävä ratkaisu. Ideat ovat kestäneet ja niihin on oltu tyytyväisiä. Kompromisseja ei juuri tarvinnut tehdä”, Tasa kertoo.

Yhteisöllisyys huomioitiin yhteisissä kerhotiloissa, pihoilla ja laitureilla. Korttelissa on kanoottivarasto, josta asukkaat voivat lainata kanootteja käyttöönsä. Alueella on pieni vierasvenesatama ja talojen ali kulkee kaikille avoin rantaraitti.

Rakentaminen vaati erityisratkaisuja

”Meren päälle rakentaminen on poikkeuksellista koko Euroopan mittakaavassa, joten kohteen suunnittelu ja rakentaminen vaati erityisratkaisuja”, sanoo YIT:n Asuntorakentaminen-liiketoimintaryhmän johtaja Harri Isoviita.

Meren alla olevien perustusten ympäri rakennettiin pato, jonka sisältä pumpattiin vesi pois. Perustukset kiinnitettiin porapaaluilla, jotka porattiin 2,5 metrin syvyyteen kallion sisään. Kauimmaiset perustukset on lisäksi ankkuroitu vetopaaluilla tai jännittämällä kallioon. Merenkulkijanrantaan on asennettu jäähdytysjärjestelmä, jonka tarvitsema viilennys saadaan merivedestä.

”Rakennuspaikan olosuhteet on huomioitu materiaalivalinnoissa. Lasitetut parvekkeet suojaavat puurakenteita. Etelänpuoleisten julkisivujen kuparipinta on kaunis, arvokas ja kestää rannan sääolojen rasitukset”, Isoviita kertoo.

Arkkitehtuuri muokkaa todellisuuttamme päivittäin

Palkinnon saajan valitsee kansainvälisesti tunnustettu säveltäjä Kaija Saariaho. Palkinnon saaja julkistetaan 23. syyskuuta 2015 Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa.

Palkinnon valitsijaksi haluttiin tänä vuonna valita kulttuurialan henkilö, joka on tullut tunnetuksi muun kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Kaija Saariaho on tunnetuimpia nykysäveltäjiämme, ja hän on kiertänyt laajasti kansainvälisiä konserttisaleja.

”Olen aina ollut kiinnostunut arkkitehtuurista ja luonnollisesti myös konserttisaleista. Ehdokaskohteita kiertäessäni pohdin erityisesti sitä, kuinka syvästi arkkitehtuuri muokkaa todellisuuttamme päivittäin”, Saariaho totesi SAFA:n tiedotteessa.

Saariahon mukaan Merenkulkijanrannan asuinkorttelissa yhdistyvät unelmallisen kaunis merinäköala ja yhteisöllinen tunnelma.

Merenkulkijanranta

  • Osoite: Purjeentekijänkuja 1-13, Helsinki
  • Asuntoja: 237, koko 50 m2 – 204 m2
  • Rakennusoikeus: 25 820 m2
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit NRT Oy
  • Rakentaja: YIT Rakennus Oy
  • Rakennusvuodet: 2007-2015

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

14.12.2021

Julkisivuremontti 2021-kilpailun voittaja julkistetaan Kiinteistö 2022 -messuilla

Kiinteistö 2022 -tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.-13.1.2022. Julkisivuremonttikilpailun voittaja julkistetaan tapahtuman avajaispäivänä Arena-lavalla kello 15.30–16.00. Tuomaristo on kiinnittänyt arvostelussaan huomiota arkkitehtuurin ja teknisten ratkaisujen lisäksi hankkeen päätöksenteko- ja valmisteluvaiheeseen, kustannusten hallittavuuteen ja aikataulussa pysymiseen sekä tiedottamiseen.

27.4.2022

Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voitto espoolaiselle maamerkille

Julkisivuremonttikilpailun voittaneen Asunto-osakeyhtiö Säästökonnun remontti on ollut kokonaisvaltainen ja vaativa korjaushanke. Viljo Revellin suunnitteleman kerrostalon julkisivuremontissa on erinomaisella tavalla säilytetty Tapiolan keskeisiin maamerkkeihin kuuluvan, vuonna 1959 rakennetun ”taskumattitalon” omaleimainen ilme. Julkisivumateriaalit on valittu harkiten ja käytetty alkuperäistä materiaalia uudella tavalla.

11.10.2021

Kiinteistöliitto Uusimaan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin DI eMBA Juhani Aalto

Kiinteistöliitto Uusimaa järjesti 28.9. historiansa pisimmän sääntömääräisen vuosikokouksen, johon osallistui 60 jäsentalojen edustajaa. Vuosikokous valitsi äänestyksessä hallitukseen seuraavat uudet jäsenet: Jussi Aikala, Tuula Jurmu, Olli-Veikko Kurvinen ja Tarja Teräväinen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti