Merenkulkijanrannan asuinkortteli valittiin Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaaksi

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon vuonna 2015 toista kertaa. Esiraadin valitsemat viisi palkintoehdokasta ovat Merenkulkijanrannan asuinkerrostalot Helsingissä, kulttuurikeskus Kangasala-talo Kangasalalla, Opinmäen koulu Espoossa, OP Ryhmän uudet toimitilat Helsingissä ja puukerrostalo Puukuokka Jyväskylässä.

Merenkulkijanranta ulottuu meren ylle

Merenkulkijanrannan kortteli sijaitsee luonnon ja kaupunkimaisuuden taitekohdassa, meren rannassa. Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva kortteli on rakennettu useassa vaiheessa vuodesta 2007 alkaen. Viimeinen kokonaisuuden osa valmistui toukokuussa 2015. Esiraadin mukaan asuinrakennukset ovat kuin kämmenen sormet, jotka kurottautuvat meren päälle. Talojen alitse kulkee julkinen kävelyreitti – näin toteutuu suomalainen perinne, jossa kaupungin rannat ovat yhteisessä käytössä. Korttelin on suunnitellut Arkkitehdit NRT Oy.

Arkkitehtien unelmista tuli totta

Merenkulkijanrannan alueen suunnittelu perustuu vuonna 2002 järjestettyyn arkkitehtisuunnittelun kutsukilpailuun. Arkkitehdit NRT Oy:n kilpailuehdotuksen keskeisiä ajatuksia olivat Lauttasaaren itärannan satamahengen jatkaminen, kauniiden merinäköalojen huomioiminen ja yhteisöllisyys. Rannassa rakennukset ovat matalia, ja ne ulottuvat pilarien varassa meren päälle. Sisämaahan päin mentäessä kerrosluvut kasvavat portaittain. Asuinkortteli sijaitsee Lauttasaaren vanhan Merenkulkuoppilaitoksen paikalla.

”Suunnitteluvaihe oli täynnä ihanteita, ja hieno rakennuspaikka innosti unelmoimaan. Merenkulkijanrannassa unelmista tuli totta”, alueen pääarkkitehti, professori Jyrki Tasa kuvailee.

”Tavoitteena oli toiminnallisesti kestävä, yhteisöllinen ja arkkitehtonisesti sekä taiteellisesti yllättävä ratkaisu. Ideat ovat kestäneet ja niihin on oltu tyytyväisiä. Kompromisseja ei juuri tarvinnut tehdä”, Tasa kertoo.

Yhteisöllisyys huomioitiin yhteisissä kerhotiloissa, pihoilla ja laitureilla. Korttelissa on kanoottivarasto, josta asukkaat voivat lainata kanootteja käyttöönsä. Alueella on pieni vierasvenesatama ja talojen ali kulkee kaikille avoin rantaraitti.

Rakentaminen vaati erityisratkaisuja

”Meren päälle rakentaminen on poikkeuksellista koko Euroopan mittakaavassa, joten kohteen suunnittelu ja rakentaminen vaati erityisratkaisuja”, sanoo YIT:n Asuntorakentaminen-liiketoimintaryhmän johtaja Harri Isoviita.

Meren alla olevien perustusten ympäri rakennettiin pato, jonka sisältä pumpattiin vesi pois. Perustukset kiinnitettiin porapaaluilla, jotka porattiin 2,5 metrin syvyyteen kallion sisään. Kauimmaiset perustukset on lisäksi ankkuroitu vetopaaluilla tai jännittämällä kallioon. Merenkulkijanrantaan on asennettu jäähdytysjärjestelmä, jonka tarvitsema viilennys saadaan merivedestä.

”Rakennuspaikan olosuhteet on huomioitu materiaalivalinnoissa. Lasitetut parvekkeet suojaavat puurakenteita. Etelänpuoleisten julkisivujen kuparipinta on kaunis, arvokas ja kestää rannan sääolojen rasitukset”, Isoviita kertoo.

Arkkitehtuuri muokkaa todellisuuttamme päivittäin

Palkinnon saajan valitsee kansainvälisesti tunnustettu säveltäjä Kaija Saariaho. Palkinnon saaja julkistetaan 23. syyskuuta 2015 Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa.

Palkinnon valitsijaksi haluttiin tänä vuonna valita kulttuurialan henkilö, joka on tullut tunnetuksi muun kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Kaija Saariaho on tunnetuimpia nykysäveltäjiämme, ja hän on kiertänyt laajasti kansainvälisiä konserttisaleja.

”Olen aina ollut kiinnostunut arkkitehtuurista ja luonnollisesti myös konserttisaleista. Ehdokaskohteita kiertäessäni pohdin erityisesti sitä, kuinka syvästi arkkitehtuuri muokkaa todellisuuttamme päivittäin”, Saariaho totesi SAFA:n tiedotteessa.

Saariahon mukaan Merenkulkijanrannan asuinkorttelissa yhdistyvät unelmallisen kaunis merinäköala ja yhteisöllinen tunnelma.

Merenkulkijanranta

  • Osoite: Purjeentekijänkuja 1-13, Helsinki
  • Asuntoja: 237, koko 50 m2 – 204 m2
  • Rakennusoikeus: 25 820 m2
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit NRT Oy
  • Rakentaja: YIT Rakennus Oy
  • Rakennusvuodet: 2007-2015

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

27.4.2022

Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voitto espoolaiselle maamerkille

Julkisivuremonttikilpailun voittaneen Asunto-osakeyhtiö Säästökonnun remontti on ollut kokonaisvaltainen ja vaativa korjaushanke. Viljo Revellin suunnitteleman kerrostalon julkisivuremontissa on erinomaisella tavalla säilytetty Tapiolan keskeisiin maamerkkeihin kuuluvan, vuonna 1959 rakennetun ”taskumattitalon” omaleimainen ilme. Julkisivumateriaalit on valittu harkiten ja käytetty alkuperäistä materiaalia uudella tavalla.

taloyhtiösauna

22.6.2022

Taloyhtiösauna pesi kasvonsa

Taloyhtiösaunat tulevat takaisin. Yksityisten huoneistosaunojen sijaan taloyhtiöihin rakennetaan nyt nykyaikaisia yhteissaunoja, joiden varaus omaan käyttöön on helppoa. Taloyhtiösauna voi muistuttaa jopa kylpylää höyrysaunoineen ja porealtaineen.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti