Mainonnalla tuloja taloyhtiölle

Mainostilan myynti rakennusten ulkopinnoille voi olla taloyhtiölle kannattavaa, kirjoittaa Kotitalo-lehti.

Mainonta kerrostilojen seinillä on lehden mukaan yleistynyt lainsäädännön höllentymisen myötä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Mahdollisuus myydä mainostilaa nousee esiin erityisesti julkisivuremontin aikana, kun taloyhtiön seinät muutenkin peitetään. Mainostilaa voi myydä muulloinkin, esimerkiksi seinälle ripustettavien led-näyttöjen ja katolle pystytettävien valomainosten muodossa.

Päätös mainostilan vuokraamisesta taloyhtiöllä

Taloyhtiössä mainostilan vuokraaminen kuuluu yhtiökokouksessa päätettäviin asioihin. Asia edellyttää myös yhteistyötä urakoitsijan kanssa, sillä tämä vastaa rakennustelineiden turvallisuudesta. Mainostilan myynti edellyttää kuitenkin paljon suunnittelua taloyhtiön, erityisesti isännöitsijän taholta. Mainostajan etsimiseksi on myös lähdettävä liikkeelle ajoissa.

Mainostilan vuokraamisessa olisi kiinnitettävä huomiota siihen, millaisia mainoksia julkisivuun kiinnitetään ja mahdollisuuksien mukaan vältettävä mainonnan sopivuuteen liittyvät riidat osakkaiden ja taloyhtiön välillä. Myös lainsäädäntö rajoittaa mainontaa edelleen, eikä esimerkiksi alkoholimainoksia voi julkisivuun kiinnittää.

Tuotot julkisivumainoksista

Taloyhtiön tulisi olla realistinen mainostuottojen odotuksessaan. Parhaat tuotot tulevat näkyvillä keskustapaikoilla sijaitseviin seiniin laitettavista mainoksista, eikä syrjäisemmällä alueella sijaitseva taloyhtiö voi edellyttää vastaavanlaisia tuottoja. Usein mainostilan vuokraamisessa käytetään asiaan erikoistunutta kumppania, joka voi laatia taloyhtiölle kokemukseen perustuvan, realistisen tuottoarvion.

Kaikki tuotot julkisivumainonnasta eivät suinkaan tule taloyhtiön hyväksi, vaan esimerkiksi urakoitsija voi vaatia osansa, esimerkiksi kolmasosan tuotosta, vedoten siihen, että vastaa rakennustelineistä ja niiden turvallisuudesta. Lisäksi mainostilan myynnissä apuna käytettäville yrityksille on maksettava oma osuutensa tuotoista.

Lue alkuperäinen artikkeli Kotitalo-lehdestä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

korjausurakan jälkeen

9.9.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiölle huolettomia vuosia korjausurakan jälkeen

Taloyhtiön korjausurakan jälkeen alkaa kahden vuoden takuuaika, jonka aikana taloyhtiö voi reklamoida urakoitsijalle havaituista virheistä. Korjatusta asiasta täytyy pitää huolta myös korjausurakan jälkeen. Tässä auttaa viiden vuoden välein teetetty kuntoarvio.

Raksystems

ikkunoiden kunnostus

8.7.2022

Ikkunoiden kunnostus on historian säilyttämistä

Vanhoja ikkunoita ei tarvitse välttämättä uusia, vaan ne voidaan kunnostaa. Kunnostus tulee pidemmän päälle taloyhtiölle edullisemmaksi kuin uusiminen. Se on myös ekologisempaa.

13.4.2023

Asuntosijoittaja: Huomioi nämä seikat yhtiökokouksessa

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Siihen kannattaa osallistua, jos yhtiön tulevaisuus kiinnostaa. Kokouksessa asuntosijoittaja pystyy käyttämään kyselyoikeuttaan yhtiön talousasioista sekä vaikuttamaan päätöksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti