LVI-alalla ennätysmäärä aloituspaikkoja

LVI-alan koulutukseen hakeutuvien nuorten määrä on pysynyt korkealla tasolla 2000-luvun alusta asti. Suosio tuntuu aloituspaikkojen määrässä, viidessä vuodessa ne ovat nousseet alle tuhannesta lähes 1500 paikkaan valtakunnallisesti. Yksi syy suosioon on alan hyvä työllisyystilanne.

Korkealla tasolla oleva korjausrakentaminen on tuonut työtä erityisesti LVI-asennusalalle. Myös eloon herännyt uudisrakentaminen ottaa osansa alan osaajista. Hyvä työllisyystilanne näkyy tilastoissa: esimerkiksi Rakennusalan työttömyyskassan mukaan putkiasentajien ja -eristäjien työttömyysprosentti Uudellamaalla oli joulukuussa 4,8 %. Tilanteen uskotaan pysyvän hyvänä.

– Hyvien työllistymismahdollisuuksien lisäksi suosiota selittää aito kiinnostus LVI-alan ammatteja kohtaan, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Hänen mukaansa nuorilla on todenmukainen kuva LVI-alan työstä. Työtehtävät ja -välineet ovat kehittyneet huimasti takavuosien tasosta. Energiatehokkuusvaatimukset ovat muuttaneet tehtäviä siten, että LVI-asennustehtävien kohdalla korostuu asiantuntijuus. Ammatti on itsenäinen ja siinä on paljon tiedonhankkimiseen, töiden suunnitteluun ja laadunhallintaan liittyviä tehtäviä. Vuorovaikutustaidot ja palveluosaaminen kuuluvat nykyään ammatin perusvaatimuksiin.

– Talotekniikan perustutkintoon on lisätty mm. mahdollisuuksia opiskella uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen liittyviä tekniikoita. Tutkintovaatimuksia on suunnattu vahvasti myös palveluosaamisen suuntaan, Mäkinen toteaa.

Mäkinen pitää palveluosaamista erittäin tervetulleena lisänä alan peruskoulutukseen. Huoltopalvelut ja korjausrakentaminen muodostavat reilusti yli puolet LVI-asennusalan yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta. Palveluosaamiseen liittyvä koulutus parantaa LVI-alalle tulevien nuorten mahdollisuuksia toimia tehtävissä, joissa asiakaskontaktit ovat jatkuvia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kinkun rasva

8.12.2022

Kinkun rasva ei kuulu viemäriin

Kinkunpaistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii viemärin jäähtyessään. Rasvan voi hyödyntää ruoanlaitossa, laittaa jäähtyneenä biojätteeseen tai kierrättää polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

13.12.2022

Kuukauden kasvo: Kaikki säästökeinot käyttöön

Vuoden LVI-nainen, Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko kertoo vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön. Lämmityksen pienentäminen, valaistuksen vaihtaminen led-valoihin ja veden säästäväinen käyttö pienentävät energialaskua jo merkittävästi.

sähkön riittävyyden

30.3.2023

Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti