Luvattomasta asbestipurkutyöstä sakkoja vöyriläiselle työnantajalle

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut vöyriläisen työnantajan 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta, kirjoittaa Ilkka-lehti.

Tuomioistuimessa käsiteltiin tammikuussa 2015 Vaasassa sattunutta tapahtumaa, jossa vanha kylpyhuone oli määrä remontoida. Kylpyhuone purettiin ilman asianmukaisia suojaimia eikä asbestipölyn leviämistä ollut juurikaan estetty. Työnantaja ei ollut tietoinen kylpyhuoneessa olevasta asbestista eikä hänellä ollut työsuojeluviranomaisen myöntämää asbestipurkutyölupaa.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työnantajan olisi pitänyt olla huolellisempi ottaessaan työn vastaan. Ennen työn aloittamista olisi pitänyt selvittää työn vaarat sekä arvioida, millaisia suojaimia tai lupia työ vaatii erityisesti siksi, että kyseinen rakennus oli rakennettu 1970-luvulla, jolloin oli tavallista, että asbestia käytettiin rakennusmateriaaleissa.

Käräjäoikeus katsoi, että koska kyseisessä rakennuksessa oli suurella todennäköisyydellä asbestia ja koska työnantajalla oli aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisista kohteista, työnantajan olisi pitänyt muun muassa nimenomaisilla kysymyksillä tarkemmin selvittää, onko remonttikohteessa asbestia.

Käräjäoikeus totesi, että työsuojelumääräyksissä korostetaan työnantajan vastuuta työturvallisuudesta sekä haittojen ja vaarojen tunnistamisesta. Käräjäoikeus myös katsoi, että työnantaja ei ollut riittävästi ottanut huomioon asbestin esiintymiseen liittyvää riskiä ja oli näin ollen rikkonut työturvallisuusmääräyksiä. Tämän laiminlyönnin seurauksena yksi työntekijä sekä muita henkilöitä oli käräjäoikeuden tuomion mukaan altistunut asbestipölylle.

Lue alkuperäinen juttu Ilkasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.5.2023

Kattoyritykselle yhteisösakkoja puutteista työturvallisuudessa

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut kattoalan yritykselle 25 000 euron yhteisösakot työturvallisuuspuutteista. Yrityksellä on takanaan lukuisia aiempia yhteisösakkoja. Erityisesti puutteita oli putoamissuojauksessa ja asbestityön turvallisuudessa.

27.4.2023

Kiinteistömessut järjestetään jälleen ensi syksynä

Korjausrakentamiseen keskittyvät Kiinteistömessut järjestetään neljän vuoden tauon jälkeen ensi syksynä. Rakennusten energiatehokkuus ja digitaaliset talotekniikan ratkaisut ovat messuilla esillä.

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti