Lutikat valtasivat asuntoja Helsingissä

Hekan hallinnoimassa taloyhtiössä asuneen Jaana Kareisen vuokrasopimus päättyi joulukuun lopussa. Hän pyysi joulukuun vuokrasopimuksen purkua lutikkaongelman vuoksi, mutta Heka ei siihen suostunut. Kareinen muutti yksityiseltä saatuun vuokra-asuntoon, koska koki, ettei lutikkatalossa jyllännyttä ongelmaa saatu hallintaan. Samoin teki naapuri Anne Laulainen.

Laulainen sanoo Helsingin Uutisten artikkelissa, että hänen asunnossaan tehtiin myrkytyksiä kolme ja Kareisen asuntoon neljä kertaa.

Kareinen kertoo hävittäneensä kaiken irtaimistonsa. Laulainen puolestaan kertoo kuumahöyryttäneensä tai pakastaneensa kaikki tavarat.

Kareinen ihmettelee myrkytysfirman toimintaa. Ensimmäinen myrkytys tehtiin Kareisen asuntoon kuusi päivää ilmoituksen jälkeen.

– Se on aivan kohtuuttoman pitkä aika. Emme voineet enää jäädä. Asiasta ei myöskään saanut puhua. Meitä hyssyteltiin, että emme saa lietsoa talossa kauhua, Laulainen toteaa.

– Huoltoyhtiötä saimme ohjeet, että meidän olisi pitänyt nukkua luteisissa sängyissä, jotta ne saadaan kiinni. Kuka sellaiseen pystyy?

Asukkaita syyllistettiin

Pahinta naisten mielestä on ollut asukkaiden syyllistäminen ja vähätteleminen.

– Meille on sanottu, että tiedättekö, miten kalliiksi tämä kaikki tulee. Hekasta sanottiin myös, että olkaa onnellisia, että Heka ylipäätään myrkyttää, Kareinen ihmettelee.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö vastaa Helsingin Uutisissa asukkaiden kritiikkiin tiedottamisesta. Hänen mukaansa vastuu siitä on torjuntafirmalla.

– Taustalla on myös tietosuojakysymys. Emme voi kertoa muille asukkaille, missä asunnoissa luteita on.

Myrkytykset kohteessa suorittaneen Tuhoeläinhallinta Delecon Oy:n asiakkuuspäällikkö Jarkko Piispanen kertoo Helsingin Uutisille, että laajempi tiedottaminen harkitaan aina tapauskohtaisesti. Asukkaille, joita ongelma koskee, tiedotetaan.

– Vallilassa työ alkoi heti ilmoituksen saatuamme torjunnoilla ja naapuritarkastuksilla useissa asunnossa. Yhteensä tarkastettuja asuntoja oli 15. Sittemmin pääsimme keskittymään vain muutamaan asuntoon ongelmien poistamiseksi. Nämä asukkaat ovat saaneet asiasta ennakkotiedon.

Ongelmia joissakin kohteissa aiheuttaa Piispasen mukaan se, että kaikki asukkaat eivät sitoudu noudattamaan annettuja ohjeita. Tällöin lutikkakantaa ei torjuntatöistä huolimatta saada hävitettyä talosta.

– Tällainen tilanne ei ole mitenkään harvinainen. Tehokkain tapa olisi tarkastuttaa ja torjua koko rappu tai talo. Torjuntakertoja tarvitaan joskus jopa kymmenen, keskimäärin kuitenkin 3–5.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.11.2021

Vähintään miljoona euroa maksaneiden asuntojen myynti on kolminkertaistunut viidessä vuodessa

Koronapandemian alettua keväällä 2020 tyrehtyi asuntokauppakin hetkeksi, mutta sen jälkeen kasvu on ollut hurjaa. Kasvu ei tosin ole tasaista: neliöhinnat nousevat muuta Suomea nopeammin kasvukeskuksissa. Helsingissä asuntojen kovin kysyntä painottuu keskustaan, jossa hinnat nousevat muuta kaupunkia nopeammin.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

17.1.2022

Vuokrayksiöitä ja -kaksioita on nyt myynnissä poikkeuksellisen paljon

Pääkaupunkiseudun markkinoille on tullut runsaan rakentamisen ansiosta tuhatmäärin uusia vuokra-asuntoja. Siksi osalla asuntosijoittajista on ongelmia vuokralaisten löytämisessä vanhoihin asuntoihin. Kun kysyntä vuokramarkkinoilla hiipuu, varsinkin piensijoittajat panevat yksiöitään ja kaksioitaan myyntiin.

31.1.2022

Mistä sijaisasunto putkiremontin ajaksi?

Sijaisasunnon etsinnässä kannattaa huomioida, että arjen on pyörittävä evakossakin. Vaikka väistöasunnossa ei tarvitsisi asua kuin muutama viikko tai kuukausi, useimmiten on silti myös käytävä töissä tai opinnoissa, kaupassa ja harrastuksissa sekä pestävä pyykkiä ja tiskattava astioita. Jos ei ole mahdollista mennä kesämökille tai sukulaisten tai tuttavien luokse, valmiiksi kalustettu asunto on usein helppo ja käytännöllinen […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti