
Pidä palovaroitin ajan tasalla
Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.
Palovaroittimien toimivuus kannattaa tarkastaa loman jälkeen. Jos kotoa on oltu pidempään poissa, palovaroittimen paristo on saattanut tyhjentyä sinä aikana. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö muistuttaa, että vain toimiva palovaroitin reagoi savuun ja varoittaa asukkaita alkaneesta tulipalosta.
Palovaroitin ilmoittaa pariston heikkenemisestä vaimein varoitusäänin. Loman aikana paristo on voinut tyhjentyä, eikä sitä huomaa jälkeenpäin ilman palovaroittimen testaamista.
– Palovaroittimen toiminta kannattaa ylipäänsä tarkistaa joka kuukausi ja aina, kun kotoa on oltu pidempään poissa. Koko perheen turvallinen arki on oikeastaan aika pienistä teoista kiinni. Palovaroittimen testaaminen on yksi niistä, SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino toteaa.
Myös sähköverkkoon kytketyt varoittimet testataan
Toisin kuin yleisesti luullaan, myös sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien toimintakunto testataan kuukausittain laitteessa olevasta testinapista. Vaikka ne ovatkin jatkuvasti kytkettyinä kiinteään sähköverkkoon, niissä on myös paristo tai akku sähkökatkon varalta. Palovaroittimet on kytketty sähköverkkoon vuonna 2009 ja sen jälkeen rakennetuissa asuinrakennuksissa.
Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.
Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.
Rakennuksen päästä päähän ulottuva ullakkotila on vanhojen rivitalojen tyypillinen paloturvallisuusongelma. Huoneistossa syttyneen tulipalon savut nousevat ullakolle ja sytyttävät sen ja koko rakennuksen. Ullakkopalojen riskiä voi pienentää estämällä huoneistopaloja.
Eduskunnan käsittelyssä oleva pelastuslaki on siirtämässä taloyhtiöille entistä enemmän vastuuta asuntojen paloturvallisuudesta. Pelastuslain muutosesitys tarkoittaisi sitä, että taloyhtiö olisi vastuussa palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään