Litiumakut kierrätykseen

Litiumakkuja on palautettu kierrätykseen suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna. Paristoja ja akkuja sen sijaan kierrätettiin lähes yhdeksän prosenttia edeltävää vuotta enemmän.

Litiumakkuja palautettiin viime vuonna kierrätykseen vain noin viisi prosenttia, vaikka niiden osuus markkinoille saatetuista akuista on jo yli neljännes. Kännyköiden litiumakkujen palautuminen kierrätykseen on selkeästi hitaampaa kuin niiden keskimääräinen käyttöikä. Paristokierrätyksen Liisa-Marie Stenbäck epäilee, että vanhojen kännyköiden akkuja säilytetään kodeissa.

Käytöstä poistetut akut virallisille keräyspisteille, jotta niiden raaka-aineet saataisiin uusiokäyttöön. Pitkään käyttämättömänä olleen litiumakun lataaminen voi myös aiheuttaa oikosulun.

Kännyköiden litiumakut sisältävät jopa 30 prosenttia kobolttia, jota tuotetaan louhimalla pääasiassa Kongon alueella, usein alkeellisissa olosuhteissa. Suomessa jalostetussa kierrätysjärjestelmässä kierrätykseen vietyjen akkujen koboltti jalostetaan uudelleenkäytettäväksi Kokkolassa. Jos akkuja vietäisiin enemmän virallisille kierrätyspisteille, akkumateriaalien kasvavaa tarvetta voitaisiin kattaa enemmän uusioraaka-aineilla, Stenbäck sanoo.

Paristot ja pienakut voi toimittaa kierrätykseen lähikaupoissa virtanavat teipattuina. Akun sisältävän laitteen keräyspisteet löytyvät kierratys.info -osoitteesta. Kevään aikana samasta hakupalvelusta löytyvät myös vastaanottopisteet isoille litiumakuille, joille rakennetaan parhaillaan valtakunnallista keräysjärjestelmää. Paristojen ja akkujen palauttaminen kierrätykseen on tuottajavastuun mukaisesti maksutonta.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

akut ja paristot

3.11.2023

Käytetyt akut ja paristot aiheuttavat tulipaloriskin

Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut muodostavat suuren tulipaloriskin. Käytöstä poistetut akut ja paristot täytyy irrottaa laitteista ja niiden navat täytyy teipata oikosulun estämiseksi. Akut ja paristot voi kierrättää palauttamalla ne kauppaan.

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

toimiva polkupyörävarasto

2.6.2023

Millainen on toimiva polkupyörävarasto?

Taloyhtiön koon mukaan mitoitettu, käytännöllisesti toteutettu ja asukkaiden kannalta hyvin toimiva polkupyörävarasto on harvinaisuus. Oululaisesta As Oy Oulun Lyhdystä sellainen löytyy. Pyörävarastoon voi saada lisää tilaa hävittämällä hylätyt pyörät.

sähköautonlataushanke

10.3.2023

Sähköautonlataushanke sai vauhtia avustuksesta

Helsingissä 29 taloyhtiötä hankki viiden autohallin yhteensä 845 autopaikkaan sähköautojen latausmahdollisuudet. ARAn avustus auttoi kustannusten kattamisessa. Nyt latauslaitteita on jo 200 autopaikassa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti