Lisää joustavuutta vuokra-asuntomarkkinoille

Pellervon Taloustutkimuksen tuoreen asuntomarkkinaennusteen mukaan talouden myönteinen vire näkyy myös asuntomarkkinoilla ja pienten asuntojen markkinoiden uskotaan jatkuvan. Suomen Vuokranantajien mukaan erityisesti kasvukeskuksissa vuokra-asuminen yleistyy. Vuokra-asumisen joustavuus, helppous ja kulujen ennustettavuus houkuttavat yhä suurempaa joukkoa. Omistusasuminen ei ole enää ainoa tavoiteltava vaihtoehto nuorille, mutta myös ikäihmiset myyvät omistusasuntojaan ja muuttavat vuokralle lähemmäs lapsiaan ja lapsenlapsiaan.

-Suurissa kaupungeissa on viime vuosina rakennettu paljon vuokra-asuntoja ja erityisesti pienten asuntojen suhteellinen osuus on kasvanut. Asuntotuotanto on ollut korkealla tasolla. Kaupungistuminen ja asumistrendien muutokset kuitenkin tarkoittavat, että kysyntä pysyy edelleen korkealla, näkee Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

-On tärkeää, että Suomessa ja sen kaupungeissa sekä kunnissa päästään asuntotuotantotavoitteisiin. Yksi parhaimmista tavoista edistää sitä, on parantaa yksityisen asuntosijoittamisen edellytyksiä. Se auttaisi myös alueiden eriytymisen ehkäisemiseen, kun samassa asunto-osakeyhtiössä on sekaisin vuokra- ja omistusasujia, Koro-Kanerva jatkaa.

Yksityiset vuokranantajat ovat vuokravälityssivustojen, kuten Vuokraovi.comin mukaan vuokra-asuntomarkkinoiden joustavin toimija.

-Tyhjät kuukaudet ovat myrkkyä yksityisille. Toisin sanoen vuokrapyyntiä mieluummin lasketaan kuin otetaan tyhjiä kuukausia. Suuret toimijat taas toimivat käytännössä päinvastoin. Hyvät yksityiset vuokranantajat luovat joustavat vuokra-asuntomarkkinat. Tämä tulee selvästi ilmi vuokravälityssivustojen aineistosta, Koro-Kanerva perustelee.

Onko ARA-tuotannon lisääminen nykyisessä markkinassa tarpeellista?

Kaupungistuminen jatkuu kaikkien tilastojen ja ennusteiden mukaan Suomessa. PTT:n asuntomarkkinaennuste 2017 alleviivaa tätä näkemystä. Kasvukeskuksissa asuntoja tarvitaan, mutta ARA-tuotanto ei välttämättä ole PTT:n ennusteen mukaan paras keino.

-Jos on olemassa riski, että ARA-tuotanto syrjäyttää ilman tukeakin syntyvää asuntorakentamista, siihen ei pitäisi ryhtyä. Valtion ja kuntien tukema tuotanto saattaa olla järkevää siinä tilanteessa, ettei asuntoja muuten synny, Koro-Kanerva sanoo.

-ARA-järjestelmä ei näytä vastaavan nykypäivän tarpeita. ARA-vuokrat ovat lähes poikkeuksetta korkeampia kuin vapaarahoitteiset vuokrat alle 100 000 asukkaan kaupungeissa, joten korjattavaa löytyy, Koro-Kanerva linjaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

28.4.2022

Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti