Linnuille ruokala taloyhtiön pihalle

Lain mukaan lintulautaa saa pitää kerrostalon parvekkeella. Käytännössä se ei usein ole viisasta. Laudan asentanut asukas saa linnut ja alakerran naapuri kakat. Taloyhtiö voi halutessaan kieltää lintujen ruokinnan joko parvekkeilla tai koko alueellaan.

Ruokinta-automaatin tai lintulaudan asentaminen pihan nurkkaan voi olla hyvä idea. Kannattaa kuitenkin keskustella ensin hallituksen kanssa ja myös pihaparlamentissa tai taloyhtiön Facebookissa. Jos asukas tai asukkaiden ryhmä rakentaa ruokintapaikan, mukana tulee käytännössä vastuu sen täyttämisestä ja puhtaanapidosta.

Ruokinta-automaatti on perinteistä lintulautaa siistimpi ja käytännöllisempi. Ulosteet eivät tipahtele ruokaan. Isolla säiliöllä varustettua automaattia ei tarvitse täyttää usein.

Sijainti, sijainti ja sijainti

Ruokintapaikan on hyvä olla ainakin kymmenen metrin päässä talosta ja muista rakennuksista, kuten jäteasemasta. Paitsi parvekkeiden siisteinä pitämiseksi, tämä on hyvä lintujenkin kannalta. Ne säikkyvät vähemmän liikettä ja lentävät harvemmin ikkunoihin.

Ruokintapaikan lähellä on hyvä olla lymypaikkoja, jotta linnut pääsevät piiloon varpushaukan tullessa. Pensasaita tai jo iso koristepensaikko on hyvä suoja.

Iso ikkuna ruokintapaikan lähellä saa linnut lentämään sitä päin, varsinkin niiden paetessa paniikissa. Ikkunaan voi laittaa jonkin pahvisen hahmon tai laskea sälekaihtimet ”puolitankoon”.

Ruokinta-automaatilla olisi hyvä olla tilaa monille linnuille yhtä aikaa. Automaatteja voi olla useita muutaman metrin päässä toisistaan. Näin voidaan tyydyttää monia makuja eivätkä isommat tai aggressiivisemmat lajit pääse estämään toisten ateriointia.

Tolpan päähän asennettu ruokinta-automaatti tai lintulauta houkuttelee myös siivettömiä kuokkavieraita. Ne voi torjua asentamalla tolppaan peltikauluksen. Automaatin tai lintulaudan voi ympäröidä verkolla, mutta oravien torjuntaan riittävän pienisilmäinen verkko torjuu myös pulleimmat pikkulinnut, kuten punatulkut.

Pikkulinnuille orava on rotta, jolle on asennettu pörröinen häntä. Orava on etevä hyppimään, joten tolpan peltikauluksen lisäksi sen torjumiseksi kannattaa tolppa asentaa kauas puista.

Talipallon voi ripustaa korkealle langan päähän roikkumaan. Silloin oravat ja isot linnut eivät pääse niin helposti rohmuamaan.

Ruokintakausi

Talviruokinta kannattaa aloittaa, kun lämpötila laskee pysyvästi tai pitkäaikaisesti nollan alapuolelle. Viimeistään lumipeitteen tullessa on ravintola syytä avata. Ruokintaa ei pidä keskeyttää, ennen kuin kevät on varmasti tullut.

Aloittaako ruokinta, jos muuttolintuja vielä pyörii nurkissa? Tästä ollaan kahta mieltä. Monet muuttolinnut ovat rohkaistuneet jäämään Suomeen talveksi. Jos kannustaa tätä ilmiötä, silloin ainakin on ruokittava katkoksetta ja keväällä riittävän pitkään. Takatalven yli jatkettu ruokinta ilahduttaa myös varhaisimpia muuttolintuja.

Tietoa verkossa esimerkiksi:

www.birdlife.fi
www.pily.fi

Hakusanalla ”Lintujen talviruokinta” löytyy paljon lisää tietoa.

Näin syntyy hyvä ruokintapaikka

  • Kyllästettyä puuta ei pidä käyttää ruokinta-automaatissa tai lintulaudassa.
  • Ei pilaantunutta tai homeista ruokaa linnuille. Ei myöskään suolaista tai mausteista. Janoiset linnut syövät lunta, mikä ei ole terveellistä.
  • Läski ja muut eläinrasvat, kaura ja auringonkukan siemenet ovat jo monipuolinen ruokalista. Maapähkinät maistuvat monille linnuille, pienimmille murskattuina. Rastaat ja tilhet pitävät marjoista, kuivatutkin kelpaavat. Myös omena on niiden herkku.
  • Leivänmuruja käytetään ruokintaan, mutta monien leipien ravintoarvo on heikko. Menun osana ne voivat olla.
  • Talipalloista ja muista muoviverkkoon pakatuista ruuista kannattaa poistaa verkko, etteivät linnut jää siihen kiinni.
  • Ruokinta-automaatti ja varsinkin lintulauta tulee pestä välillä. Tiskiaine yleensä riittää, mutta desinfiointiaineita voi käyttää, jos arvelee sen olevan tarpeen.

Lumi pois ruuan päältä lumisateen jälkeen!

Maahan karissut ruoka houkuttelee rottia ja muita jyrsijöitä. Maassa linnut ovat alttiita kissoille ja muille saalistajille ja myös sotkevat ruokansa ulosteisiin, jolloin esimerkiksi salmonella voi levitä.

Puhdista maa ja lumi ruokintapaikan alla säännöllisesti. Käytä suojakäsineitä, ja jos maa pölyää voimakkaasti, myös hengityssuojainta. Ruokintapaikkaa voi siirtää muutaman metrin talven aikana.

Ruokintapaikkaa ei kannata laittaa aivan taloyhtiön leikkipaikan viereen. Varsinkin leudolla säällä lapset voivat saada basilleja.

Hyvin passiivinen lintu, jolla on leudollakin säällä höyhenet pörhöllään, voi kantaa esim. salmonellaa. Jos sairaan oloisia lintuja on runsaasti, kannattaa ruokinta keskeyttää ja puhdistaa automaatti ja paikka perusteellisesti.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

5.11.2019

Tutkimus: Joka neljäs taloyhtiön osakas tuntee oman taloyhtiönsä talouden heikosti

Suurin osa suomalaisten taloyhtiöiden osakkaista kokee tuntevansa oman taloyhtiönsä taloudellisen tilanteen vähintään melko hyvin. Joka neljäs (23 %) osakkaista ei kuitenkaan tiedä, onko omalla taloyhtiöllä lainaa tai mitkä ovat oman taloyhtiön suurimmat menoerät. Tiedot selviävät Realia Isännöinnin IRO Researchillä teettämästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti