Liesituulettimissa vakava tulipaloriski kymmenissä tuhansissa keittiöissä

Kolmannes tulipaloista syttyy keittiöissä. If Vakuutuksen mukaan osa paloista saa alkunsa lieden sijaan liesituulettimista, ja vakava tulipaloriski koskee jopa kymmeniä tuhansia keittiöitä.

Tulipaloriski koskee liesituulettimia, joissa on mekaaninen liukukytkin. Kyseisenlaisia tuulettimia asennettiin paljon 1980 – 2000 -luvuilla ja niitä voi olla suomalaiskodeissa jopa kymmeniä tuhansia. Uudemmissa, 2010-luvulla käyttöön otetuista laitteista on myös havaintoja ongelmista.

Vaaralliseksi liukukytkimellisen liesituulettimen tekee vika laitteessa. Tulipaloriski on olemassa silloin, kun liesituuletin ei esimerkiksi toimi tietyllä nopeudella, liukukytkin on liian löysä tai jäykkä, laite käynnistyy itsestään tai ei sammu.
Mekaaniset liukukytkinkomponentit eivät ole suojattu riittävän hyvin kestämään liedeltä nousevia rasvaisia ja suolaisia höyryjä. Kertynyt lika kytkimessä aiheuttaa lopulta teknisen vian, joka aiheuttaa kipinöintiä.

Liesituuletinpalot ovat hyvin tuhoisia, koska alkupalo on piilossa laitteen sisällä ja leviää nopeasti kaapistoihin ja poistohormin kautta kattorakenteisiin. Kotoa löytyvillä välineillä alkupaloa on vaikea tai mahdoton sammuttaa.

Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari-Pekka Koskela sanoo, että vaaran ennakointi, viallisen tuulettimen vaihtaminen uuteen sekä suodattimien säännöllinen puhdistaminen ovat ainoita keinoja ehkäistä liesituuletinpaloja.

Lue lisää tiedotteesta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

loisteputket

29.11.2022

Loisteputket poistuvat markkinoilta lähivuosina

Loisteputkilampuille heitetään hyvästit lähivuosina, kun laajasti käytettyjä T5- ja T8-putkia ei saa enää tuoda markkinoille vuoden 2023 elokuun jälkeen. Tämä vauhdittaa taloyhtiöiden siirtymistä energiatehokkaisiin ledeihin.

avoimet puutarhat

3.7.2023

Avoimet puutarhat kutsuvat vierailemaan

Puutarhaliiton järjestämä avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään jälleen 9. heinäkuuta. Tänä vuonna tapahtuman teema on puutarhan sävelet ja puutarhoissa järjestetään päivän kunniaksi pieniä konsertteja ja musiikkituokioita.

kynttilät

7.12.2022

Polta kynttilöitä aina valvotusti

Joulukuussa sattuu eniten kynttilöiden aiheuttamia tulipaloja koko vuonna. Kynttilöitä on aina poltettava valvotusti, ja ne on sammutettava huoneesta lähtiessä. Myös ulkolyhtyjen turvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

23.3.2023

Huomioi nämä aurinkopaneeleista, kun työskentelet katolla

Aurinkopaneelit vaikuttavat katolla työskentelyyn, sillä niiden päällä ei saa kävellä. Kiinteistönomistajan kannattaa ohjeistaa katolla työskenteleviä paneelien ja johtojen sijainneista. Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleensä turvallisia, kun ne on oikein asennettu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti