Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

Suomen vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo muistuttaa Talouselämä-lehdessä vuokranantajia välttämään kiistat hyvällä ennakoinnilla.

− Vuokranantajan syliin voi kaatua muhkea lasku, jos hän hoitaa omakotitalon vuokrauksen leväperäisesti. Pahimmillaan vuokranantaja joutuu itse maksamaan kaikki erillismaksut: sähköt, vedet, lämmitykset, jos niitä ei ole huomioitu vuokran määrässä tai erillismaksuina. Vuokraustoiminta voi tulla tappiolliseksi. Jos asuntoon tulee vielä vahinkoja, tappiot syvenevät, Aarnivuo kertoo.

Sovi pihanhoidosta

Yksi yleinen omakotitalon vuokrauksen kiistakapula liittyy Aarnivuon mukaan pihanhoitoon. Huoneenvuokralakiin kuuluu velvollisuus hoitaa vuokrakohdetta huolellisesti, mutta vuokralainen ja vuokranantaja voivat olla eri mieltä siitä, mikä on riittävän hyvää pihanhoitoa.

− Kannattaa sopia, miten lumityöt, hiekoitus ja lumen pudottaminen katolta tehdään. Lumen pudotus on tehtävä asianmukaisesti, jottei seuraavaksi ole edessä kattoremontti, Aarnivuo sanoo.

Jos vuokranantajalla on toiveita istutusten hoidosta, räystäiden putsaamisesta, ruohon leikkaamisesta sekä puiden ja pensaiden leikkaamisesta, myös niistä on hyvä sopia vuokralaisen kanssa.

Dokumentoi ja valvo

Aarnivuo suosittelee vuokranantajia ottamaan valokuvat omakotitalon sisätiloista ja pihasta vuokrasuhteen alussa. Jos vuokralainen aiheuttaa kiinteistölle tai sen pihalle tai piharakennuksille tavallista kulumaa pahempaa vahinkoa, kuvat tukevat vuokranantajan kertomusta.

− On myös hyvä miettiä, miten huoneiston kuntoa valvotaan. Voi olla syytä sopia vuokralaisen kanssa vuosittaisista tarkastuskäynneistä.

Kuka vastaa maksuista?

Tyypillinen omakotitalon vuokraamiseen liittyvä riita koskee epäselvyyttä siitä, kuka vastaa mistäkin maksuista. Aarnivuon mukaan tärkeää tuntea jokainen kuluerä ja miettiä, kumpi siitä maksaa. Hyvä vuokranantajana informoi vuokralaista niin, että vuokralainen tietää, mihin on sitoutumassa.

Vuokranantajille tulee toisinaan yllätyksenä, että vaikka vesisopimus olisi vuokralaisen nimissä, vuokranantajalla voi olla viimekätinen velvollisuus maksaa vesimaksut vesilaitokselle, jos vuokralainen jättää laskut maksamatta.

Vakuutukset ja vakuudet kuntoon

Aarnivuo suosittelee Talouselämä-lehden artikkelissa vaatimaan vuokralaiselta laajan kotivakuutuksen vastuuvakuutusosalla. Jos se unohtuu ja vuokralainen on varaton, vuokranantaja voi itse joutua maksajaksi.

Vuokravakuus kannattaa Aarnivuon mukaan mitoittaa niin suureksi, että se kattaa tyypillisimpiä vahinkoja. Kolmen kuukauden vuokravakuus on Suomessa maksimi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.4.2022

Kiinteistön kunto ja lämmitysmuoto kiinnostavat omakotitalojen ostajia

Viime vuonna vanhoja omakotitaloja ostettiin 17 443 kappaletta, mikä oli 9,5 % enemmän kuin vuonna 2020. Vanhoja omakotitaloja ovat kaikki muut paitsi juuri valmistuneet. – Omakotitalojen kysyntä on kasvussa, ja samaan aikaan useilla alueilla ostajia kiinnostavia omakotitaloja on liian vähän myynnissä.

28.4.2022

Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

3.1.2022

Kerrostalo muuttui yllättäen päihdekuntoutujien asuntolaksi

Sininauhan toimitusjohtaja Kimmo Karvonen kertoo Turun Sanomille yrityksen välivuokraavan päihde- ja mielenterveyskuntoutujille asuntoja Kanslerintien taloyhtiössä. Hän sanoo, että yksittäisestä taloyhtiöstä vuokrattavien asuntojen määrän tulee olla kohtuullinen. – Asumisen valmius on parempi niillä asukkaillamme, jotka asuvat taloyhtiöissä.

27.1.2022

Jo kymmenesosa uusista asuntolainoista on yli 30-vuotisia

Tavanomaista pidemmät asuntolainat ovat kääntyneet selvään nousuun kolmena viime vuotena. Suomen Pankin mukaan yli 26 vuoden mittaisia lainoja oli viime vuonna keskimäärin 12–14 prosenttia uusista asuntoluotoista. Yli 25-vuotisia lainoja on reilut 40 prosenttia uusista lainoista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti