Lemmikit

Lemmikit ovat taloyhtiöissä lähtökohtaisesti sallittuja. Joskus lemmikit aiheuttavat kuitenkin närää naapurien kesken. Esimerkiksi koiran haukunta voi kuulua taloyhtiössä asunnosta toiseen hyvin. Tässäkin avoin keskustelu on paras tapa puuttua asiaan: joskus omistaja ei itsekään tiedä koiran aiheuttavan meteliä esimerkiksi omistajan ollessa töissä.

Taloyhtiöt voivat laatia järjestyssääntöihin omia kieltojaan, mutta tavanomaista asumista ei tulisi kielloin rajoittaa. Esimerkiksi järjestysmääräyksessä oleva kielto pitää lemmikkejä ei ole juridisesti sitova. Vuokrahuoneistossa kotieläinten ja lemmikkien pitäminen voidaan kieltää vuokrasopimuksessa. Sopimusehto voidaan muotoilla myös siten, että lemmikin ottaminen huoneistoon edellyttää vuokranantajan erikseen antamaa kirjallista lupaa. Taloyhtiössä lemmikinpito voitaisiin kieltää lähinnä yhtiöjärjestysmääräyksin. Käytännössä tällaisia yhtiöjärjestysmääräyksiä on erittäin vähän ja lähinnä erityiskohteiden kuten allergiatalojen kohdalla.

Jos lemmikin aiheuttama meteli on toistuvaa, pitkäkestoista, kovaäänistä ja etenkin yöaikaan tapahtuvaa, eikä laannu keskustelusta huolimatta, kannattaa taloyhtiön antaa asiasta kirjallinen varoitus. Asunto-osakeyhtiölaissa säädetty hallintaanottomenettely tulee kyseeseen esimerkiksi häiritsevän elämän vieton perusteella. Kynnys hallintaanottoon on kuitenkin korkealla. Jos haitta tai häiriö on vähäinen, ei menettelyyn tulisi ryhtyä. Käytännössä menettely käynnistyy hallituksen antamalla hallintaanottovaroituksella.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.1.2022

Lemmikit taloyhtiössä

Lemmikit kuuluvat osaksi tavallista taloyhtiöelämää ja niistä voi olla paljon iloa sekä omistajilleen että naapureille. Lemmikkien mukana tulee kuitenkin myös vastuu, joka omistajan kuuluu kantaa, mikäli oma eläin aiheuttaa vahinko tai häiriötä. Kiinteistöliiton julkaiseman Podcastin uusimmassa jaksossa aiheena ovat kaiken karvaiset ja karvattomat lemmikit, joita taloyhtiössä voi tulla vastaan.

28.10.2021

Lemmikit voivat aiheuttaa närää taloyhtiössä

Parhaiten lemmikin omistajien ja naapureiden rinnakkaiselo luonnistuu, jos lemmikinomistaja huomioi omalta puoleltaan naapurit siten, että eläimen aiheuttamat äänet yms. häiritsevät mahdollisimman vähän talon asukkaita. Asunnon omistajalta ei, toisin kuin vuokralaiselta, voi kuitenkaan kieltää lemmikinpitoa asunnossa tai rajoittaa lemmikkieläinten määrää.

4.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 4

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 4 löytyy juttu vuodelta 2012. Siinä pääosassa ovat lemmikit taloyhtiössä ja vähän ihmisetkin.

3.9.2014

Lumo sisältää vuokra-asumisen uuden palveluvalikoiman

VVO-konserni ottaa käyttöön kaksi vuokra-asumisen brändiä, tutun VVO:n rinnalle on syntynyt Lumo. Lumon tarkoitus on helpottaa asiakasta vuokra-asuntoa etsiessään huomaamaan palveluiden sisältö ja laajuus. Lumo sisältää VVO-konsernin jo olemassa olevia ja uusia vuokra-asuntoja, joissa on käytössä koko ajan kehittyvä ja laajeneva asumisen lisäpalveluiden valikoima.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti