Lappeenranta on edelläkävijä aurinkovoiman käyttöönotossa

Etelä Karjala ja Lappeenrannan seutu ovat monessa suhteessa edelläkävijöitä aurinkovoiman käyttöönotossa. Lappeenrannassa on asukaslukuun suhteutettuna eniten aurinkopaneeleita koko Suomessa, uutisoi Lappeenrannan uutiset verkkosivuillaan.

Lehti muistuttaa, että Lappeenrannan teknillisessä yliopistoon on perustettu viisi vuotta sitten aurinkotalousprofessuuri, joka on alallaan ensimmäinen Suomessa ja Pohjoismaissa. Aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen niin omakoti- kuin kerrostalojenkin katoille on myös tullut syksyllä helpotuksia Lappeenrannassa. Katon lappeen suuntaisesti tehdyt aurinkopaneelien ja –keräimien asennukset eivät enää tarvitse lupaa eivätkä ilmoitusta.

Lappeenrannan uutisten mukaan muutoksia kuitenkin tarvitaan esimerkiksi Etelä-Karjalan energiayhtiöiden liiketoimintamalleissa, jotta Etelä-Karjala pysyy myös jatkossa aurinkoenergian kärkialueena. Aurinkovoiman pientuotannon taloudellista kannattavuutta parantaisivat esimerkiksi nettolaskutus ja takamittaroinnin käyttöönotto asunto-osakeyhtiöissä.

Tällä hetkellä aurinkovoiman pientuottajat ovat pääsääntöisesti omakotitaloasujia, mutta esimerkiksi teollisuudessa ja kaupassa löytyy runsaasti kohteita, joissa pieni- tai keskikokoinen aurinkovoimala olisi taloudellisestikin kannattava sijoitus. Yksi Suomen ensimmäisistä aurinkosähköä hyödyntäviä kerrostaloyhtiöistä on Lappeenrannassa ja kiinnostusta asennuksiin on useassa muussakin kerrostalokohteessa.

Lue koko juttu Lappeenrannan Uutisten verkkosivuilta.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

turvallisuus mökillä

5.4.2023

Muista nämä turvallisuusseikat mökkikauden alussa

Talven jälkeen mökkikautta aloittaessa on syytä ottaa huomioon turvallisuusriskit. Palovaroittimen toimivuus tulee testata, tulisijaa lämmittää varovasti ja sähkölaitteiden kunto tarkastaa. Riskitilanteisiin on hyvä varautua, sillä avun saaminen mökille voi kestää.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

asuntomessut Molok

26.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Loviisan asuntomessuilla eri talotyyppien Molok-jätepisteitä

Vuoden 2023 Asuntomessut Loviisassa tarjoavat monentyyppistä nähtävää eri asumismuodoista kiinnostuneille. Asuntomessualueelta löytyy myös kattaus Molok Oy:n tarjoamia jätteenkeräysratkaisuja eri asumismuodoille.

Molok

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti