Lämpöenergiamittareista paljastui puutteita EU:n yhteisessä valvontaprojektissa

Kotitalouksissa käytettävien sähkö- ja lämpöenergiamittareiden luotettavuutta valvottiin vuonna 2015 tehostetusti 12 EU-maassa. Yhteensä 40 markkinoilla olevaa mittarityyppiä tarkastettiin. Kaikki testatut sähköenergiamittarit läpäisivät testit. Sen sijaan testatuista 18 lämpöenergiamittarista kuusi ei täyttänyt vaatimuksia. Molempien tuoteryhmien merkinnöistä ja dokumenteista löytyi myös puutteita.

Tulosten perusteella valvontaviranomaiset ovat edellyttäneet havaittujen  puutteiden korjaamista ja kahden lämpöenergiamittarityypin poistamista  EU-markkinoilta.  Lämpöenergiamittari mittaa asukkaan kuluttaman  kaukolämmön määrää ja mittarilukeman perusteella määräytyy lämmitysenergialaskun  suuruus.

Valvontaprojektiin osallistui Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), joka  valvoo energiamittareiden vaatimustenmukaisuutta Suomessa. Tukes testautti kaksi  energiamittaria ja tutki mittareiden dokumentteja.

– Vaatimustenvastaiset  lämpöenergiamittarit eivät löytyneet Suomen valvonnassa. Jos käy ilmi, että  näitä epäluotettavia lämpöenergiamittareita on myyty myös Suomessa, olemme  yhteydessä maahantuojiin ja jakelijoihin, ylitarkastaja Heikki Koivula kertoo.

Tulosten perusteella EU:n valvontaviranomaiset aikovat tutkiaa  lämpöenergiamittareiden vaatimustenmukaisuutta tulevaisuudessakin.

Mittauslaitteita käytetään päivittäin, ja mittaustulosten luotettavuudella on  merkittäviä vaikutuksia kuluttajien talouteen, terveyteen ja turvallisuuteen.  Sähkö- ja lämpöenergiamittareiden luotettavuus vaikuttaa kuluttajien  energiakustannuksiin ja välillisesti energiatehokkuuteen.

Euroopan komission arvioiden mukaan EU:n alueella myydään vuosittain 14  miljoonaa sähköenergiamittaria. Niille on asetettu EU-säädöksissä vaatimuksia,  jotka mittareiden tulee täyttää, ennen kuin niiden lukemia voidaan käyttää  laskutuksen perusteena. Vaatimuksilla varmistetaan, että mittarit toimivat  luotettavasti ja riittävän tarkasti eivätkä häiriinny erilaisten  ympäristötekijöiden takia kuten lämpötilan, kosteuden, mekaanisen rasituksen tai  sähkömagneettisten häiriöiden vaikutuksesta. Kulutusmittareiden luotettavan  toiminnan kannalta tärkeää on myös niiden oikea asennus.

Energiamittareiden valvontaprojekti toteutettiin Euroopan komission  rahoituksella. Projektin kustannukset olivat 500 000 euroa, josta komission  osuus oli 70 prosenttia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vääräntyyppiset ruuvit

17.11.2022

Tukes varoittaa vääräntyyppisistä ruuveista

Vääräntyyppisen ruuvin käyttö voi aiheuttaa puurakenteisten telineiden ja rakennelmien sortumisia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Ulkotiloissa sijaitseviin puurakenteisiin myydään usein sisätiloihin tarkoitettuja ruuveja, jolloin liitokset pettävät helposti. Rautakaupassa kannattaa olla tarkkana ruuveja ostaessa.

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

29.3.2022

Myyjälle asuntokaupasta 80.000 euron lasku, vaikka ei tehnyt mitään väärin

Helsingin Sanomat: Turun ydinkeskustassa sijaitseva huoneisto vaihtoi omistajaa vuonna 2017 noin 90 000 eurolla. Nyt myyjä joutuu palauttamaan myyntihinnasta 50 000 euroa korkoineen ja maksamaan oikeudenkäyntikuluja 30 000 euroa. HS kertoo, että taustalla on erikoinen riita, joka aiheutui viranomaisten rekistereissä olevista vääristä tiedoista.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti