Lämmityskuluja säästyi 2015, nyt tuli talvi

Vuosi 2015 oli Forecan arvion mukaan keskilämpötilaltaan lämpimin koko vuodesta 1900 alkavan tilastoinnin aikana. Pääkaupunkiseudulla taloyhtiöt kuluttivat lämpöä yli 10 % keskimääräistä vähemmän. Myös joulukuu oli poikkeuksellisen lämmin.

Ilmatieteenlaitoksen lämmitystarvetilastojenkin mukaan vuosi 2015 oli harvinaisen leuto. Kiinteistöjen lämmitystarve oli alhaisin sinä aikana, kun laitos on 1960-luvun alusta alkaen laskenut lämmitystarvelukuja. Tammi-marraskuussa lämmitystarveluku oli alhaisin joka puolella maata. Myös talvi 2014–2015 oli melko leuto. Keskivertotalveen verrattuna syystalvi 2015 oli silti poikkeuksellisen lämmin. Syksyn luvut olivat Helsingissä ja Jyväskylässä aineiston neljänneksi alhaisimmat.

Harvinaisen leuto syksy ja halventunut öljy alensivat myös pientalojen lämmityskuluja. Energiateollisuuden arvion mukaan omakotitaloissa säästyi marraskuussa lähes kolmekymmentä euroa.

Vuodenvaihteen jälkeen kylmä ilma kuitenkin tuli Suomeen. Taloyhtiöiden kannattaa huomioida, että vaikka talvikunnossapito olisi ulkoistettu huoltoyhtiölle, on taloyhtiössä oltava poikkeustilanteissa valmius tarttua toimeen.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tulisijan oikeaoppinen käyttö

31.8.2022

Tulisijan oikeaoppinen käyttö tuo säästöä

Sähkön hinnan kohoaminen lisää kiinnostusta puilla lämmittämiseen. Tulisija on oikein käytettynä edullinen lämmönlähde sähköön verrattuna. Vinkkejä vähäpäästöiseen lämmittämiseen saa nuohoojalta.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

2.12.2021

Taloyhtiö ei ole aina vastuussa, jos pihalla sattuu vahinko omasta huolimattomuudesta

Kun sää muuttuu talviseksi, herää monessa taloyhtiössä kysymys siitä, kuka vastaa pihan turvallisuudesta. Kysymys on tuttu myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa. Kiinteistönomistajalla on korostunut huolellisuusvelvoite piha-alueen hoitoon, mikä tarkoittaa sitä, että taloyhtiön on vahingon sattuessa pystyttävä osoittamaan, että se on toiminut talvikunnossapidon osalta huolellisesti.

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti