Lähiöitä korjataan lainarahalla: Taloyhtiöt velkaantuvat vauhdilla

Helsingissä 1960–1979 rakennetut kerrostalot ovat tulleet elinkaaressaan siihen vaiheeseen, jolloin on syytä tehdä sekä linjasaneeraus että julkisivun peruskorjaus. Korjauskustannukset rasittavat yhtiöiden taloutta rankasti.

SKH-Isännöinti Oy tutki isännöinnissään olevien taloyhtiöiden hoitovastikkeet, lämmityskulut, korjauskustannukset sekä vieraan pääoman osuuden.

Vertailussa on mukana pääkaupunkiseudulla noin 230 kerrostaloa, joista lähes 50 on rakennettu 60- tai 70-luvulla.

Näiden vanhempien kerrostalojen korjauskustannukset olivat noin 60 euroa neliöltä vuonna 2014. Vuonna 2015 kustannukset olivat lähes kolminkertaistuneet ollen hieman alle 150 euroa neliöltä. Kasvua on huimat 146,3 prosenttia.

– Lähiöiden korjauspommi on nyt selvästi toteutumassa, toimitusjohtaja Markku Kulomäki SKH-Isännöinnistä toteaa.

1980-luvulla ja sen jälkeen rakennetuissa kerrostaloissa korjauskustannukset olivat viime vuonna noin 76 euroa neliöltä, kun vastaava summa oli edellisenä vuonna noin 50 euroa.

Velkaa yli 300 euroa neliölle

Hoitovastikkeiden nousu on ollut hyvinkin maltillinen eli jopa alle keskimääräisen ansiotason nousun.

60- ja 70-luvuilla rakennetuissa yhtiöissä hoitovastike oli viime vuonna 4,22 euroa neliöltä, kun se vuonna 2014 oli 4,20 euroa.

Vanhojen ja uudempien kerrostalojen vastikkeissa ei ole suurtakaan eroa. 1980-luvulla ja sen jälkeen rakennetuissa taloissa vastike oli keskimäärin 4,18 euroa neliöltä vuonna 2015 ja 4,10 euroa neliöltä edellisenä vuonna.

– Varmaankin vastikkeita ei haluttu nostaa johtuen yleisestä kustannus- ja palkkatason kehityksestä. Toisaalta lainarahoitusta oli tarjolla edullisesti eli sitä käytettiin korjauskustannuksiin reilusti, Markku Kulomäki sanoo.

Vieras pääoma onkin lisääntynyt taloyhtiöissä reippaasti. Vertailun vanhemmissa taloyhtiöissä sitä oli yli 330 euroa neliötä kohti, mikä oli lähes 60 prosenttia edellisvuotta enemmän. Nuoremmissa yhtiöissä vierasta pääomaa oli noin 230 euroa neliölle, nousua edellisvuodesta noin 23 prosenttia.

– Taloyhtiöihin ei ole syntynyt ennakkoon säästämisen kulttuuria, joten ulkopuolista rahoitusta tarvitaan korjausten tullessa ajankohtaisiksi. Taloyhtiöiden lainoituksen kasvu on aivan valtavaa verrattuna yksityishenkilöiden lainanottoon. Suomalaiset kotitaloudet velkaantuvatkin nyt myös taloyhtiölainan seurauksena.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

10.1.2022

Taloyhtiöt tyytyväisiä suunnittelu- ja valvontapalveluiden laatuun

Taloyhtiöt käyttävät ulkopuolista suunnittelua ja valvontaa sitä todennäköisemmin, mitä kalliimmasta korjaushankkeesta on kysymys. Alle 50 000 euron hankkeista lähes puolet tehtiin ilman suunnittelua, kun taas yli 500 000 euron korjaushankkeista suunnittelijaa käytettiin lähes kaikissa. Ulkopuolista valvontaa käytettiin alle 50 000 euron hankkeista lähes 60 prosentissa ja yli 500 000 euron hankkeista miltei jokaisessa.

28.3.2022

Taloyhtiötapahtuman täyttävät lukuisat mielenkiintoiset näytteilleasettajat sekä puhujat

Huhtikuussa järjestettävä Taloyhtiötapahtuma 2022 täyttää Helsingin Messukeskuksen Siiven kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijoilla sekä ammattilaisilla. Tilaisuuteen on ilmoittautunut lähes sata erilaista alan näytteilleasettajaa ja päivän aikana tullaan kuulemaan useita mielenkiintoisia puheenvuoroja.      Kiinteistömedialla työskentelevä Tommi Vienonen on yksi Taloyhtiötapahtuma 2022-puhujista. Vienosen nykyinen titteli on myyntijohtaja, mutta on hänelle kertynyt kira-alalta monipuolisesti kokemusta niin urakoitsijan, järjestömaaailman kuin […]

14.4.2022

Ajankohtaista tietoa huoneistotietojärjestelmästä Taloyhtiötapahtumassa

Huhtikuussa tullaan kuulemaan useita, ajankohtaisia puheenvuoroja ja tietoiskuja, kun kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaiset kokoontuvat Helsingin Messukeskuksessa. Yhden mielenkiintoisista puheenvuoroista tulee pitämään johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen Suomen Kiinteistöliitosta.  Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri. Rekisteriin kerätään tietoja osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti