Lähes joka neljäs suomalainen jättää kotinsa oman onnensa nojaan lähtiessään lomalle

Moni suomalainen lähtee kuluvalla viikolla juhannuksen viettoon mökille tai muualle pois kotoaan ja aloittaa samalla kesälomansa. Koti jää tyhjilleen, mutta silti moni jättää tekemättä mitään toimenpiteitä asuntomurron tai muiden vahinkojen ehkäisemiseksi, paljastaa kyselytutkimus.

Suomalaiset ovat eniten huolissaan asuntomurrosta kotiinsa lomamatkojen aikana. Silti lähes joka neljäs suomalainen (23%) ei tee mitään toimenpiteitä, kuten pyytäisi jotakuta keräämään postit tai katsomaan kodin perään, jättäessään kotinsa tyhjilleen, paljastaa turvayritys Verisuren kyselytutkimus.

– Kerrostaloasukkaat jättävät pientaloasukkaita useammin kodin oman onnensa nojaan. Kerrostaloasukkaat ajattelevat usein, että kun lähellä on paljon ihmisiä, se takaa oman kodin turvallisuuden, sanoo kodin ja pienyritysten turvapalveluja tarjoavan Verisuren toimitusjohtaja Sami Ranta.

Mielikuva on osittain väärä, sillä esimerkiksi kerrostalomurtojen osuus asuntomurroista on kasvanut. Poliisin tilastojen mukaan vuonna 2012 joka neljäs asuntomurto (24%) tehtiin kerrostaloon, kun viime vuonna niiden osuus oli jo lähes 40 prosenttia (36%).

Suomalaiset huolettomampia kuin muut pohjoismaalaiset

Suomalaiset suhtautuvat huomattavasti huolettomammin kotinsa turvallisuuteen lomansa aikana kuin muissa pohjoismaissa. Ruotsalaisista vain 15 prosenttia ei tee mitään toimenpiteitä lähtiessään lomalle ja norjalaisista 13 prosenttia.

Yleisimmät toimenpiteet kotoa lähtiessä on pyytää jotakuta keräämään postit ja katsomaan kodin perään aika ajoin sekä jättää avaimet luotetulle henkilölle.

– Mielenkiintoista on huomata, että naiset pyytävät selvästi miehiä useammin esimerkiksi naapureita katsomaan kodin perään, sanoo Ranta.

Vain 14 prosentilla suomalaisista on kodissaan jonkinlainen murtohälytin ja noin puolet (45%) suomalaisista kokee, että heidän kotinsa on riittävän hyvin suojattu murtojen estämiseksi. Yli puolet (66%) suomalaisista puolestaan kokee varautuneensa riittävästi tulipalon varalle.

Vinkki: Tee nämä toimenpiteet ennen lomalle lähtöä

  • Laita sähkölaitteet kokonaan pois päältä, älä jätä niitä edes virransäästötilaan.
  • Sulje veden kierto pääkytkimestä vuodon estämiseksi.
  • Yleinen kulkureitti pientaloon on katseilta suojassa oleva takaovi. Murtovarkaat yrittävät usein sisään rikkomalla oven ikkunan. Pidä siis huoli, että myös takaovi on riittävästi suojattu ja ovessa on hyvät lukot.
  • Kodin hälytysjärjestelmä ehkäisee murtoja jo ennalta. Myös turvalukko antaa lisäsuojaa.
  • Pyydä naapuria keräämään postit. Täysi postilaatikko on varkaille viesti siitä, että ketään ei ole kotona.
  • Jos asut pientalossa, jätä pihalle puutarhavälineitä tai lasten leluja. Jätä myös verhot auki.
  • Pyydä naapuria aika ajoin tarkistamaan piha ja kotisi oven edusta. Murtovarkaat usein tarkkailevat kohteita usein päiviä etukäteen tarkistaakseen, ovatko asukkaat lomalla. Varkaat asettavat esimerkiksi pienen esineen oven ja karmin väliin ja käyvät myöhemmin tarkastamassa, onko se pudonnut.
  • Älä julista sosiaalisessa mediassa olevasi lomalla.
  • Älä jätä mitään arvokasta esille ikkunan läheisyyteen, vaan sijoita arvotavarat kaappeihin.
  • Hälytyskeskukseen liitetyn murto-, palo- ja vuotohälytysjärjestelmän avulla apu saadaan hätätilanteessa nopeasti paikalle, vaikka et itse olisi kotona.

Tutkimus: Tutkimuksen on toteuttanut Verisure Oy:n toimeksiannosta YouGov. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista kotinsa turvallisuuteen. Tutkimus on toteutettu 24.11.- ja 27.11.2016. Kyselyyn vastasi 1005 yli 18-vuotiasta suomalaista. Lopullinen vastaajajoukko on painotettu väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan. Kysely toteutettiin myös Ruotsissa ja Norjassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2016

Miten turvata koti loman aikana?

Lomalle lähtiessä saattaa mieleen hiipiä huoli oman kodin turvallisuudesta. Pääsiäisenä moni jättää kodin hetkeksi oman onnensa nojaan ja miettii, miten varmistaa, ettei poissa ollessa satu mitään ikävää vahinkoa. Vesivahingon, murtovarkauden tai tulipalon riskit voi ehkäistä muutamalla yksinkertaisella turvatoimella.

21.11.2017

Suomessa on miljoona kotia ilman raitisilmaventtiilejä

Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta.

5.11.2019

Tutkimus: Joka neljäs taloyhtiön osakas tuntee oman taloyhtiönsä talouden heikosti

Suurin osa suomalaisten taloyhtiöiden osakkaista kokee tuntevansa oman taloyhtiönsä taloudellisen tilanteen vähintään melko hyvin. Joka neljäs (23 %) osakkaista ei kuitenkaan tiedä, onko omalla taloyhtiöllä lainaa tai mitkä ovat oman taloyhtiön suurimmat menoerät. Tiedot selviävät Realia Isännöinnin IRO Researchillä teettämästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

28.6.2018

Loma lähestyy – muista nämä asiat lomalle lähtiessä

Joka kolmas suomalainen stressaa, jäikö kahvinkeitin tai muu sähkölaite päälle loman aikana. Suomalaiset ovat melko tarkkoja erityisesti paloturvallisuuteen ja vesivuotoihin liittyvistä turvallisuusriskeistä. Selvästi yli puolet, noin 60 prosenttia, suomalaisista kertoo sulkevansa astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen vesikytkimet vuodon estämiseksi sekä irrottaa sähkölaitteiden töpselit seinästä, kun koti jää tyhjilleen useammaksi päiväksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti