Kysely: miehet valmiita sijoittamaan takan perinteitä rikkoen

Loimuava takkatuli on monen hyggeilijän ja kotoilijan haave. Jos takka on jäänyt hankkimatta talon rakennusvaiheessa, sen voi asentaa useimpiin omakoti-, rivi- ja paritaloihin jälkikäteen. Asennus onnistuu yleensä päivässä, vaikka talossa ei olisi hormia valmiina. Tätä eivät monet tiedä, kertoo takkavalmistaja Conturan teettämä kysely. Joka kymmenes vastaaja harkitsee takan hankkimista, esimerkiksi vanhan takan vaihtamista uuteen tai kokonaan uuden takan jälkiasennusta. Perinteisesti takka on löytänyt paikkansa olohuoneesta, mutta kyselyn mukaan varsinkin miehet ja nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita epätavallisemmista asennuskohteista takoille.

Takalle pyhitettäisiin mieluusti oma huone

– Entisaikaan talossa saattoi olla useita takkoja lämmönlähteenä. Komeita kakluuneja löytyy yhä vanhojen talojen makuuhuoneista. Nykyisin takka sijoitetaan Suomessa yleensä olohuoneeseen, keittiön ja olohuoneen rajalle tai erilliseen takkahuoneeseen. Miksei takkaa voisi kuitenkin sijoittaa vaikka ruokailutilaan, keittiöön tai vaikka lasitetulle terassille? ehdottaa Conturan Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi.

Conturan teettämässä kuluttajakyselyssä selvitettiin, mihin kodin tiloihin suomalaiset olisivat valmiita sijoittamaan takan. Vastaajien näkemyksiä kysyttiin sekä yleisellä tasolla että siinä tapauksessa, että kyseinen talo tulisi omaan käyttöön. Kyselyyn vastasi lokakuussa yhteensä 1000 iältään 18–86-vuotiasta suomalaista, joista 49 prosenttia oli miehiä ja 51 prosenttia naisia.

Enemmistö sijoittaisi takan mieluiten erilliseen takkahuoneeseen. Yhteensä 60 prosenttia vastaajista pitää sitä parhaana paikkana ja 30 prosenttia hyvänä sijaintina takalle. Erityisen paljon takkahuonetta kannattavat yli 65-vuotiaat ja vähiten alle 25-vuotiaat.

Olohuone yltää suosiossa vasta toiselle sijalle. Naiset haluaisivat takan olohuoneeseen miehiä useammin. Olohuonetta kannattavat erityisesti 35–54-vuotiaat. Hieman yllättäen 13 prosenttia miehistä vastasi, että omaan käyttöön tulevassa talossa takkaa ei missään nimessä laitettaisi olohuoneeseen, vaan jonnekin muualle. Seuraavaksi suosituimpia vaihtoehtoja ovat saunatupa ja tilava oleskeluaula.

Miesten takkamaku rikkoo perinteitä

Eniten miksipä ei -tyyppistä kiinnostusta herättävät ruokailutila, työhuone, lasitettu terassi, keittiö ja makuuhuone, tässä järjestyksessä. Vaikka ne eivät ole tyypillisimpiä takan sijoituspaikkoja, noin puolet vastaajista pitää ajatuksesta, että näissä tiloissa olisi takka. Sen sijaan lastenhuone, eteinen ja kylpyhuone mielletään lähes yksimielisesti tiloiksi, joihin ei missään nimessä kannata asentaa takkaa.

Naisten suhtautuminen lastenhuoneen takkaa kohtaan on huomattavasti tiukempi kuin miesten: joka kymmenes mies voisi kuvitella takan omaan käyttöönsä tulevan talon lastenhuoneeseen. Naisista ajatusta vastustaa ehdottomasti 96 prosenttia.

Miesten vastauksissa suosiota saavat epätavallisemmatkin takan sijoituspaikat. Miehet ovat naisia kiinnostuneempia asentamaan takan lasitetulle terassille tai jopa kylpyhuoneeseen. Yhteensä 15 prosenttia miehistä voisi haluta takan omaan kotiinsa kylpyhuoneeseen. Kylpyhuonetakka viehättää ajatuksena tätäkin enemmän alle 35-vuotiaita vastaajia.

Takan saa moneen asuntoon myös jälkikäteen

Kyselyn mukaan kerrostalossa asuvista joka viides haluaisi takan, mutta nykyiseen asuntoon takkaa ei voi saada. Omakotiasujista 64 prosentilla on jo takka, ja lisäksi seitsemän prosenttia harkitsee takan jälkiasennusta. Rivi- ja paritaloissa takka löytyy noin joka viidennestä asunnosta. Myös rivi- ja paritaloissa asuvista seitsemän prosenttia kertoo harkitsevansa takan jälkiasennusta kotiinsa.

Kyselyssä esitettiin väittämiä takan jälkiasennukseen liittyen. Vajaa kolmannes vastaajista uskoo, että päätös takan asennuksesta täytyy tehdä viimeistään talon rakennusvaiheessa. Lisäksi vajaa kolmannes myöntää, ettei tiedä tai osaa vastata. Helpoimmin uskotaan, että takan voi asentaa jälkikäteen omakotitaloon. Rivi- ja paritalojen kohdalla epävarmuus hiipii monen mieleen. Parhaiten jälkiasennukseen liittyviä asioita tuntevat 35–86-vuotiaat, joista osalla on kenties omakohtaisia kokemuksia aiheesta.

– Takan voi jälkikäteen asentaa vanhaan asuntoon omakoti-, pari- tai rivitaloissa. Edes hormia ei tarvitse olla valmiina. Kyselyn mukaan moni uskoo virheellisesti, että takan jälkiasennus onnistuu vain, jos talossa on jo hormi valmiina. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Hormin asennuksen voi yleensä tilata takkaliikkeen kautta samalla, kun valitsee mieluisen takan, Varjokorpi kertoo.

Jos talossa on entuudestaan hormi ja liitoskohdan korkeus on sama, asennusvalmiin takan jälkiasennus onnistuu muutamassa tunnissa. Uuden takan ja kevytmetallihormin asentaminen sujuvat nekin useimmiten yhdessä päivässä. Katon läpivientiin on olemassa valmiita pellityssarjoja, jotka nopeuttavat projektia. Harkoista muuratun hormin rakentaminen kestää luonnollisesti pidempään.

Rakennuslupa vaaditaan, jos taloon asennetaan jälkikäteen uusi takka ja hormi. Sen sijaan vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ja ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää. Lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja. Monet takkaliikkeet hoitavat lupa-asiat asiakkaan puolesta. Rivi- ja paritaloissa asukkaan täytyy kuitenkin itse sopia takan jälkiasennuksesta taloyhtiönsä kanssa.

–  Takan hankintaa suunnitellessa kannattaa hyödyntää takkaliikkeiden ammattitaitoa. He pystyvät arvioimaan, mihin takka kannattaa sijoittaa ja miten asennus onnistuu vanhaankin taloon, Varjokorpi toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.8.2023

Etäosallistuminen arkipäivää taloyhtiöiden yhtiökokouksissa

Etäyhteydellä osallistuminen taloyhtiön yhtiökokoukseen on yleistynyt laajasti, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille tehdystä kyselystä. Etenkin suurimmissa kaupungeissa valtaosa kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä tarjosi osakkailleen mahdollisuutta etäosallistumiseen.

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

taloyhtiöiden talousvaikeudet

28.9.2023

Kustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia taloyhtiöille

Asumiskustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia kotitalouksille ja taloyhtiöille, selviää Kiinteistöliiton taloyhtiöiden talous- ja rahoituskyselystä. Hoitovastikkeita on jouduttu nostamaan, ja monella taloyhtiöllä on rahoitusvaikeuksia. Erityisesti pienten yhtiöiden on vaikea saada lainaa.

5.10.2023

Kysely: Vuokranantajat pärjänneet kohonneessa korkotasossa

Sijoitusasuntojen myyntiaikeet ovat laskussa, eikä vuokranantajilla ole suuria vaikeuksia vastikkeiden maksamisessa, selviää Suomen Vuokranantajien kyselystä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti