Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

rakennuskustannukset

Ammattimaiset toimijat jatkavat vuokra-asuntosijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta. Kasvuvauhti on kuitenkin hiipumassa huippuvuosista, käy ilmi Raklin vuokra-asuntobarometrista.

Barometriin vastanneet arvioivat rakennuskustannusten vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista merkittävästi tai jonkin verran. Rakennuskustannukset nähdään isompana vaikeutena kuin aiemmin.

Myös rahoituksen saatavuus on noussut entistä merkittävämmäksi vuokra-asuntorakentamista vaikeuttavaksi tekijäksi, sillä rahoituskustannusten arvioidaan nousevan tulevan vuoden aikana.

– Kohonneiden kustannusten vaikutuksia ei vuokra-asuntomarkkinakaan pysty väistämään ja näkymät erityisesti uusien vuokra-asuntojen tuotannossa ovat heikentyneet. Epävarmat talousnäkymät kuitenkin tyypillisesti lisäävät vuokra-asuntokysyntää ja vuokra-asuminen nähdään houkuttelevana vaihtoehtona, toteaa johtaja Aija Tasa Raklista.

Kaikkien ammattimaisten vuokranantajaryhmien ennakoidaan jatkavan vuokra-asunto-omistustensa kasvattamista. Vahvimmin uskotaan instituutiosijoittajien sekä kotimaisten asuntorahastojen ja -sijoitusyhtiöiden vuokra-asuntoinvestointien kasvuun.

Myös ulkomaisten sijoittajien odotetaan edelleen ennemmin kasvattavan kuin vähentävän suomalaisten vuokra-asuntosijoitustensa määrää. Sen sijaan piensijoittajien vuokra-asuntosijoituksiin odotetaan selkeää laskua.

Vuokraodotukset suurissa kaupungeissa piristyneet

Voimakkaasti kasvava vuokra-asuntotarjonta ja koronan hiljentämä kysyntä ovat pitäneet pääkaupunkiseudun pienten asuntojen vuokrakehityksen hyvin maltillisena vuodesta 2020 lähtien.

Asiantuntijoiden vuokraodotuksissa on kuitenkin tapahtunut selkeä käänne ylöspäin. Pääkaupunkiseudulla vastaajien enemmistö odottaa pienten asuntojen vuokrien nousevan tulevan vuoden aikana. Vuokrien laskuun Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä uskoo reilu viidennes.

Tampereen ja Turun asuntovuokraodotukset ovat keväästä 2021 lähtien pysytelleet pääkaupunkiseutua vahvempina. Tutkimuksessa pienten asuntojen vuokrien nousua ennakoi Turussa ja Tampereella enemmistö vastaajista.

Myös kaikissa muissa yli 100 000 asukkaan kaupungeissa vuokrien nousuodotukset vahvistuivat selkeästi viime kevääseen verrattuna. Kaikissa kaupungeissa vuokrien nousuun uskovia vastaajia on selkeästi enemmän kuin laskua ennakoivia.

Valtaosa vastaajista ennakoi vuokriin kohtuullisen maltillista, alle viiden prosentin nousua. Vain pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa pieni osuus vastaajista näkee vuokrissa yli viiden prosentinnousua.

Ylläpitokustannuksissa nousupaineet ovat suurempia. Kaikki vastaajat ennakoivat vuokra-asuntokiinteistöjen ylläpitokustannusten nousevan tulevan vuoden aikana.

Vuokra-asuntobarometri

Ammattimaisia kiinteistönomistajia edustavan Raklin Vuokra-asuntobarometri kartoittaa alan asiantuntijoiden odotuksia vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä. Kysely tehtiin elo-syyskuun vaihteessa ja siihen vastasi 75 vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaista. Vastaajien edustamat organisaatiot omistavat yhteensä noin 300 000 vuokra-asuntoa. Kyselyn toteutti Raklin toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto Oy.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

vuokralainen vuokrasopimus

2.5.2023

Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Vuokralainen purki vuokrasopimuksen, kun taloyhtiö uhkasi ottaa huoneiston hallintaansa. Vuokrasopimus koski liiketoiminnan aloittamista huoneistossa, vaikka taloyhtiö oli kieltänyt liiketoiminnan kyseisessä huoneistossa. Asiaa puitiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Tilaajille

vuokranantaja vahingonkorvausvastuu

14.8.2023

Vastaako vuokranantaja vuokralaisen aiheuttamista vahingoista?

Vuokralainen on lain nojalla velvollinen korvaamaan vuokranantajalleen aiheuttamansa vahingot. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi vaatia vuokranantajalta korvausta vuokralaisen vahingoittaessa yhtiölle kuuluvia rakennuksen osia.

Tilaajille

16.8.2023

Kustannusten nousu ei aina oikeuta vuokrankorotukseen

Korkojen ja vastikkeiden nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. Vuokrankorotusehto kannattaa kirjata vuokrasopimukseen, ja jos näin ei ole tehty, vuokranantaja ja vuokralainen voivat neuvotella asiasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti