Veden huoneistokohtainen etäluenta – saatavilla kaikkialle Suomeen

Tuore lakimuutos edellyttää huoneistokohtaista vedenkulutuksen mittausta ja siihen perustuvaa laskutusta uusissa rakennuskohteissa. Laki koskee myös vanhoja taloyhtiöitä, joissa tehdään putkistosaneeraus. Hyvä niin – tarkemman mittaamisen ja seurannan on nimittäin huomattu kannustavan veden säästöön, joten tilanteesta kiittävät niin luonto kuin vedenkäyttäjän kukkarokin.

Moni rakentaja ja kunnostaja pohtii nyt, miten saada huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit asuntoihin helposti ja kustannustehokkaasti. Taloyhtiöille on tärkeää, että mittareiden huolto pelaa sekä mittariluenta ja laskutus hoituvat helposti. Näihin tarpeisiin vastaa Alvan valtakunnallinen palvelu, joka sisältää etäluettavat mittarit, niiden ylläpidon, langattoman tiedonsiirron, laskutustietojen toimituksen, kulutusraportoinnin, vuotovahdit ja teknisen tuen.

– Me toimitamme rakennus- tai saneerauskohteeseen modernit ja luotettavat huoneistokohtaiset etäluettavat mittarit. Asennustyön hoitaa urakoitsijan oma LVI-asentaja, ellei toisin haluta. Huolehdimme mittareiden kunnosta ja toimivasta tiedonsiirrosta. Isännöitsijä saa tunnukset järjestelmään ja jakaa omat tunnukset asukkaille oman kulutuksen seuraamista varten, kertoo Alvan asiakaspäällikkö Katri Komulainen.

Alvan palveluun kuuluu myös huoneistokohtainen vuotovahti.

– Jos mittari huomaa, että vedenkulutuksessa ei tule taukoja mihinkään aikaan vuorokaudesta, siitä lähtee hälytys asiakkaalle sähköpostilla tai tekstiviestillä. Näin päästään nopeasti piilovuotojen jäljille. Jo yksi hiukan vuotava wc-pytty voi tuoda vuodessa 700–1000 euron lisäkulut. Vuotovahti nappaa tällaiset vuodot nopeasti kiinni ja vuotavat kalusteet voidaan korjata. Näin asukas säästyy ikäviltä yllätyksiltä vesilaskun osalta, kertoo Komulainen.

Huoneistokohtainen mittaus antaa asukkaalle mainion tilaisuuden vaikuttaa omaan vesilaskuun. Motivan tutkimuksen mukaan asukas kuluttaa noin 10 litraa/vrk vähemmän vettä, jos vedenkulutus laskutetaan huoneistokohtaisesti.

– Lämpimän veden kulutuksen vähentäminen pienentää myös kiinteistön lämpölaskua. Etäluenta taas säästää mittariluennan vaivan ja virhemahdollisuus vähenee merkittävästi, muistuttaa Komulainen.

Tutustu veden etäluenta-palveluumme

Ota yhteyttä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

12.7.2023

Kaupallinen yhteistyö

Vedensäästöpalvelu maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa

Vedenkulutus muodostaa yhden kiinteistöjen suurimmista kulueristä. Vanhat vesikalusteet ja liian suuri vedenpaine saattavat aiheuttaa jopa satoja litroja vedenhukkaa päivittäin. Yksinkertaisilla toimenpiteillä vettä on kuitenkin mahdollista säästää jopa 20 prosenttia.

Smartvatten

Tilakohtainen vedenmittaus

3.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tilakohtainen vedenmittaus auttaa muuttamaan kulutustottumuksia

Vesi on yksi suurimmista taloyhtiöiden kulueristä. Kun vedenkulutuksen näkee todellisina litroina ja euroina, on helpompaa tehdä vastuullisia valintoja. Tilakohtaisella vedenmittauksella on mahdollista säästää selvää rahaa.

Smartvatten

veden säästäminen

17.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi

Lämpimän veden osuus on jopa puolet kiinteistöjen energiakustannuksista. Vedenkulutus aiheuttaa myös ison osan kiinteistöjen hiilidioksidipäästöistä. Siksi vedenkulutusta täytyy taloyhtiöissä seurata ja vettä alkaa säästää.

Smartvatten

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.