Veden huoneistokohtainen etäluenta – saatavilla kaikkialle Suomeen

Tuore lakimuutos edellyttää huoneistokohtaista vedenkulutuksen mittausta ja siihen perustuvaa laskutusta uusissa rakennuskohteissa. Laki koskee myös vanhoja taloyhtiöitä, joissa tehdään putkistosaneeraus. Hyvä niin – tarkemman mittaamisen ja seurannan on nimittäin huomattu kannustavan veden säästöön, joten tilanteesta kiittävät niin luonto kuin vedenkäyttäjän kukkarokin.

Moni rakentaja ja kunnostaja pohtii nyt, miten saada huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit asuntoihin helposti ja kustannustehokkaasti. Taloyhtiöille on tärkeää, että mittareiden huolto pelaa sekä mittariluenta ja laskutus hoituvat helposti. Näihin tarpeisiin vastaa Alvan valtakunnallinen palvelu, joka sisältää etäluettavat mittarit, niiden ylläpidon, langattoman tiedonsiirron, laskutustietojen toimituksen, kulutusraportoinnin, vuotovahdit ja teknisen tuen.

– Me toimitamme rakennus- tai saneerauskohteeseen modernit ja luotettavat huoneistokohtaiset etäluettavat mittarit. Asennustyön hoitaa urakoitsijan oma LVI-asentaja, ellei toisin haluta. Huolehdimme mittareiden kunnosta ja toimivasta tiedonsiirrosta. Isännöitsijä saa tunnukset järjestelmään ja jakaa omat tunnukset asukkaille oman kulutuksen seuraamista varten, kertoo Alvan asiakaspäällikkö Katri Komulainen.

Alvan palveluun kuuluu myös huoneistokohtainen vuotovahti.

– Jos mittari huomaa, että vedenkulutuksessa ei tule taukoja mihinkään aikaan vuorokaudesta, siitä lähtee hälytys asiakkaalle sähköpostilla tai tekstiviestillä. Näin päästään nopeasti piilovuotojen jäljille. Jo yksi hiukan vuotava wc-pytty voi tuoda vuodessa 700–1000 euron lisäkulut. Vuotovahti nappaa tällaiset vuodot nopeasti kiinni ja vuotavat kalusteet voidaan korjata. Näin asukas säästyy ikäviltä yllätyksiltä vesilaskun osalta, kertoo Komulainen.

Huoneistokohtainen mittaus antaa asukkaalle mainion tilaisuuden vaikuttaa omaan vesilaskuun. Motivan tutkimuksen mukaan asukas kuluttaa noin 10 litraa/vrk vähemmän vettä, jos vedenkulutus laskutetaan huoneistokohtaisesti.

– Lämpimän veden kulutuksen vähentäminen pienentää myös kiinteistön lämpölaskua. Etäluenta taas säästää mittariluennan vaivan ja virhemahdollisuus vähenee merkittävästi, muistuttaa Komulainen.

Tutustu veden etäluenta-palveluumme

Ota yhteyttä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

23.3.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vedenmittauspalvelut kannattaa huomioida kiinteistön energiaremontissa

Suuri osa asuinkiinteistön energiakustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on veden säästäminen kannattava energiainvestointi. Tämä kannattaa ottaa huomioon kiinteistön energiaremonttia suunniteltaessa.

Verto

7.1.2022

Kulutetusta käyttövedestä on annettava erittely asukkaalle

Marraskuussa 2020 voimaan tulleen lakiuudistuksen mukaan uusissa taloyhtiöissä vesilaskutuksen tulisi perustua huoneistokohtaisilla ja etäluettavilla mittareilla mitattuun kulutukseen. Vuoden 2022 alusta lähtien asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle on annettava kuukausittain tiedot lämpimän ja kylmän käyttöveden kulutuksesta, vaikka itse vesilaskutus käytännössä tehtäisiinkin esimerkiksi kerran vuodessa. Vanhoissa taloyhtiöissä kulutusperusteiseen laskutukseen siirrytään vasta sitä mukaa, kun putkisaneerauksen yhteydessä […]

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Kaukolämmön kulutuksen vähentäminen ei välttämättä pienennä kaukolämpölaskua merkittävästi. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

7.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Milloin kylpyhuoneremontti on ajankohtainen?

Tiedätkö, missä kunnossa kotisi märkätilat ovat ja milloin kylpyhuoneremontti on ajankohtainen? Tiedätkö, miten saat uudisrakennuskohteesi märkätilojen käyttöiän mahdollisimman pitkäksi? Priimatyö Oy toimittaa asiakkailleen läpinäkyvästi hinnoiteltuja ja laadukkaasti toteutettuja kylpyhuoneita, saunoja sekä muita märkätiloja.

Priimatyö Oy