Miltä kiinteistöjen paloturvallisuus ja varautuminen näyttivät vuonna 2022?

paloturvallisuus ja varautuminen

Kulunut vuosi on järisyttänyt käsitystämme turvallisuudesta. Vuonna 2022 maailmassa tapahtui asioita, joiden en ainakaan itse halunnut uskoa olevan yhteiskunnassamme mahdollisia. On meidän kaikkien tehtävänä varmistua omakohtaisesta varautumisestamme niin arjen riskeihin kuin laajempiinkin uhkakuviin.

Hyvän turvallisuuskulttuurin eli turvallisuuteen liittyvien arvojen ja asenteiden omaava kiinteistö ja sen asukkaat ovat kyvykkäitä varautumaan häiriötilanteisiin sekä onnettomuuksiin. Hyvin varautunut kiinteistö ja sen päättäjät arvioivat riskejä säännöllisesti, suorittavat toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestivät asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista johdonmukaisesti.

Me Safetumilla mittasimme ja tarkastimme vuoden 2022 aikana 2996 kiinteistöä. Jokaisessa tarkastuksessa analysoimme lähes 200 paloturvallisuuden ja varautumisen osa-aluetta, joiden kunnossapito kuuluu lain ja vakuutusyhtiöiden mukaan kiinteistöjen vastuulle. Tarkastuksissa havaituista riskeistä keskeisimmät ja ihmisille ja kiinteistöille haitallisimmat olemme koonneet tarkasteltavaksi tuoreeseen Paloturvallisuusraporttiimme.

Suomalaisten kiinteistöjen keskimääräinen turvallisuusindeksi on kohonnut vuoden aikana kahdella pisteyksiköllä ollen 62/100 (vuonna 2021: 60/100). Tämä muutos on askel parempaan, mutta on todettava, ettei vielä kovinkaan merkittävä kehitysaskel. Safetumin mittausanalytiikassa 80/100 on se taso, joka kertoo kiinteistön saavuttaneen lakisääteisen turvallisuustason. Tulos 62/100 kertoo, että suomalaisten kiinteistöjen turvallisuustaso on edelleen vain tyydyttävällä tasolla. Tämä asia selviää teille vielä tarkemmin, kun luette uuden Paloturvallisuusraporttimme. Jokaisen suomalaisen kiinteistön tulisi saavuttaa turvallisuudessa vähintään lakisääteinen taso.

Suomalaisten kiinteistöjen turvallisuuden edistäminen vaatii yhä nopeampia ja tehokkaampia toimenpiteitä. Kevään 2023 aikana Safetum tulee kutsumaan koolle keskustelufoorumin, jonka tavoitteena on rakentaa yhteistä tiekarttaa kiinteistöjen paloturvallisuuden ja varautumisen nopeamman edistämisen puolesta. Turvallisuustyötä tehdään yhteistyössä. Tavoitteellisesti sekä vakaasti ennakoiden. Näin hoidetaan turvallisuutta vahinkojen sijaan.

– Teemu Kajava, Toimitusjohtaja, Safetum Oy

Safetumin Paloturvallisuusraportti 2022 -julkaisutilaisuudessa kuultiin alan huippuasiantuntijoiden puheita kiinteistöjen ja yhteiskunnan turvallisuudesta: Katso Paloturvallisuusraportti 2022 -julkaisutilaisuuden tallenne

Lue Safetumin Paloturvallisuusraportti 2022

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Safetum

Me Safetumilla autamme taloyhtiöitä kaikissa paloturvallisuuden ja varautumisen toimenpiteissä. Ylläpidämme ja laadimme kiinteistöjen pelastussuunnitelmia, tarkastamme paloturvallisuusriskejä, huollamme väestönsuojia sekä paloturvallisuuslaitteita. Paloturvallisuudesta ja väestönsuojelusta huolehtiminen on yhteistyötä. Luotettavan kumppanin kanssa vältyt vahingoilta.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

Kiinteistökauppa

20.10.2022

Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskussa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistöjen kauppamäärät ovat laskeneet selvästi. Kauppamääriin heijastuu Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus markkinoilla. Pientalojen kauppamäärät ovat pandemiaa edeltävällä tasolla.

12.9.2022

Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Eniten on noussut sähkön hinta. Kustannusten muutoksissa on suuria eroja kuntien välillä.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.