Miksi kerrostaloyhtiön hallituksen kannattaa seurata lämmityskuluja?

Jos kerrostaloyhtiön hallitus haluaa seurata edes yhtä hoitokuluerää tarkemmin, sen kannattaa ottaa lämmityskulut tiukempaan syyniin. Syy on varsin yksinkertainen: energia- ja vesikustannuksiin kuluu taloyhtiöiden hoitokuluista leijonanosa, Motivan mukaan keskimäärin 30-40 %.

Mihin lämpöä kuluu?

Kerrostalot ovat pääsääntöisesti kaukolämpöverkossa, mutta mihin kaukolämpöä kerrostaloissa lopulta käytetään? Joskus tahtoo unohtua, että lämmitysenergiasta merkittävä osa kuluu sisäilman eli tilojen lämmityksen lisäksi veden lämmittämiseen. Vesilaskuhan kattaa vain kylmän veden kustannukset.

Kaukolämmön kulutustiedoista voi selvittää millä prosenttiosuuksilla oma taloyhtiö käyttää energiaa tilojen lämmittämiseen ja millä veden lämmittämiseen. Jakaumasta taloyhtiö saa arvokasta tietoa verrattaessa ominaiskulutusta muihin saman ikäisiin taloihin.

Wattiselta valmis analyysi taloyhtiölle

Wattinen voi tuottaa taloyhtiölle havainnollisin kuvin ja taulukoin varustetun analyysin kaukolämmön kulutuksesta. Analyysistä näkee esimerkiksi heti, onko kyseisen taloyhtiön kulutus korkeammalla vai matalammalla tasolla kuin vastaavissa taloyhtiöissä. Analyysissa eritellään myös yhtiön lämmityskulut per asuinneliö ja asuinkuutio. Tästä voidaan laskea lämmityksen vuosittainen tai kuukausittainen kustannus per huoneisto. Tämä voikin olla osakkaille varsin valaisevaa tietoa siitä, miten suuri osa omasta vastikkeesta kuluu taloyhtiön lämmityskulujen kattamiseen.

Ympäristötietoisille analyysi kertoo millaiset ilmastopäästöt taloyhtiön lämmitys tuottaa nykyisellään ja mitä vaikutuksia vähentämisellä olisi. Taloyhtiö saa myös hyödyllisen koosteen tietojen perusteella tehdyistä havainnoista ja suosituksista juuri tämän yhtiön energiatehokkuuden ja -säästöjen parantamiseksi. Energiankulutuksen vähentäminen on siitä mukava ilmastoteko, että se näkyy myös osakkaiden kukkarossa pienempien lämmityslaskujen myötä.

Kevyempiä keinoja energiatehokkuuden parantamiseen

Analyysi tuottaa suosituksia energiatehokkuuden parantamiseen juuri kyseisen taloyhtiön tietojen perusteella. Energiaremontilla voidaan merkittävästi parantaa kiinteistön energiatehokkuutta, mutta taloyhtiö voi valita myös kevyempiä säästöjä tuovia toimenpiteitä kuten:

  • patteriverkoston tasapainotuksen parantaminen
  • älykäs lämmityksen ohjaus
  • vakiopaineventtiilit ja vettä säästävät suihkupäät
  • ikkunoiden ja ovien tiivistäminen

Tiedä enemmän, päätä paremmin

Kaukolämmön kulutustietojen analyysi kannattaa silloin, kun kerrostaloyhtiössä halutaan ymmärtää miten paljon ja mihin yhtiö käyttää lämmitysenergiaa ja miten oma kerrostalo vertautuu muihin saman ikäisiin asuinkiinteistöihin.  Asiaan perehtymällä voi löytää mahdollisuuksia säästää lämmityksessä.

Lisätietoja Wattisen analyysistä: www.wattinen.fi/analyysi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Wattinen

Wattinen on kiinteistöjen lämmityksen erikoisasiantuntija. Asennamme älykkäitä automaatioratkaisuja kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitys. Optimoimme huoneistojen lämmitystä, laskemme lämmityskustannuksia ja pienennämme kiinteistöjen hiilijalanjälkeä. Olemme DNA:n palvelu.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön hallitus

25.5.2022

Uuden hallituksen toimintatavat selviksi heti hallituskauden alussa

Kun taloyhtiöön on valittu uusi hallitus, se kokoontuu järjestäytymiskokoukseen. Siellä kannattaa sopia pelisäännöistä, viestinnästä ja uusien jäsenten perehdyttämisestä.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Hyvä suunnittelu takaa hyvän hallintotavan

Yhtiökokoukset on pidetty ja taloyhtiön uusi hallitus valittu. Ennen toimiin ryhtymistä hallituksen kannattaa suunnitella toimintaansa. Se helpottaa päätöksentekoa ja isännöitsijän kanssa kommunikointia.