Laajakaista on osa nykyaikaisen taloyhtiön talotekniikkaa – yhtä tärkeä kuin sähkö, vesi tai viemäröinti

TEKSTI: Katja Hautoniemi KUVA: istock

Tietoliikenneyhteyksien merkitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut merkittävästi. Asuntokaupoissa se muodostaa jo selkeän kilpailutekijän.

Laajakaista on taloyhtiölle nykyään kuin sähkö, vesi tai viemäröinti – sen pitää olla kunnossa, kertoo Lounean uusista alueista vastaava Aki Linnakoski. Erityisesti korona-ajan etätyöbuumissa nettiyhteyksien merkitys on korostunut.

“Videoneuvotteluita varten tarvitaan vakaata, tasalaatuista laajakaistaa sisään ja ulos talosta”, Linnakoski korostaa. Ainoastaan kiinteillä yhteyksillä se on mahdollista.

Toimiva netti houkuttelee erityisesti nuoria ja lapsiperheitä. Huoneiston haluttavuus ja arvo kasvavat, jos tietoliikenneyhteydet ovat kunnossa.

“Kyllä siitä on nykyään muodostunut kilpailutekijä sekä myynti- että vuokrausvaiheessa.”

Laajakaista muun remontoinnin yhteydessä

Aina kun taloyhtiössä ryhdytään isompaan korjaushankkeeseen, Linnakoski suosittelee harkitsemaan kiinteän laajakaistan hankkimista. Korjausrakentaminen heikentää usein mobiilisignaalin läpäisevyyttä rakenteissa, eikä mobiiliyhteyksillä enää pärjätä.

“Mobiilin tehot laskevat myös käyttäjien määrän kasvaessa: kun verkossa on laitteita sata, kaikki kisaavat samasta kaistasta.”

Esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä uusitaan usein samalla myös sähköt ja datayhteydet. Jollei isoja saneerauksia ole tuloillaan ja netillä on kiire, Linnakoski kehottaa harkitsemaan muiden korjaushankkeiden edistämistä ainakin osittain.

“Jos taloyhtiössä on toimiva puhelinverkko, silläkin saadaan yhteyksiä parannettua, vaikkei sisäverkkoa saneerattaisikaan.”

Lounean kuitu omalle ovelle asti

Taloyhtiölle kiinteän laajakaistan hankkiminen on varsin helppoa. Valokuidun saatavuuden voi tarkastaa Lounealta osoitteella.

Jollei saatavuutta vielä ole, siitä ei kannata lannistua. Kiinnostuksesta kannattaa ilmoittaa Lounealle silti, sillä kun samalla alueella kysyntää on tarpeeksi, valokuitu voidaan vetää lyhyelläkin aikataululla.

“Aikataulu riippuu hieman myös siitä, paljonko kuitua pitää kaivaa talojakamoon asti. Routa-aikana kaivuita ei tehdä, ja kiivaimpina kaivuaikoina vapaita kaivureita ei aina ole saatavilla. Päätöstä ei kuitenkaan kannata jäädä viivyttelemään.”

Laajakaistan hankkiminen vaatii yhtiökokouksen päätöksen. Kun päätös on tehty, ja toki jo aiemminkin, isännöitsijä tai hallituksen valtuuttama henkilö voi olla yhteydessä Lounean valokuitumyyntiin.

“Siitä se sitten lähtee.”

www.lounea.fi/kuitukiinnostaa

Lounea

Lounea luo alueille elinvoimaa, yrityksille tehoa toimintaan ja ihmisille iloa elämään. Tarjoamme parasta paikallista palvelua ja olemme toimialueellamme aidosti ja vastuullisesti läsnä ja osa paikallisyhteisöjä. Olemme Suomen 4. suurin teleoperaattori. Tuomme luotettavat ja nopeat tietoliikenneyhteydet ja datan siirron varmistavan valokuituverkkomme yhä uusille alueille.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

13.6.2016

Äänestys yhtiökokouksessa

Taloyhtiön yhtiökokouspäätöksissä pääsääntö on yksimielisyys. Yksimielinen päätös syntyy useimmiten niin, että hallituksen päätösehdotukselle ei esitetä kokouksessa vaihtoehtoja eikä sitä vastusteta ja kokouksen puheenjohtaja toteaa päätöksen syntyneeksi hallituksen esityksen mukaisesti. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, eli samassa asiassa esitetään useampi päätösvaihtoehto, joista ei päästä yhteisymmärrykseen, on järjestettävä äänestys.

2.11.2015

Taloyhtiön osakkaat eivät aina tunne oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan

Yli 2 miljoona suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä. Osalle taloyhtiön toiminta on tuttua, mutta joillekin yhtiön toimintatavat ovat täyttä hepreaa. Uutuusopas Sata ja yksi kysymystä taloyhtiöstä auttaa vähentämään osakkaiden epätietoisuutta ja murtamaan vääriä käsityksiä osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista.