Laajakaista on osa nykyaikaisen taloyhtiön talotekniikkaa – yhtä tärkeä kuin sähkö, vesi tai viemäröinti

TEKSTI: Katja Hautoniemi KUVA: istock

Tietoliikenneyhteyksien merkitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut merkittävästi. Asuntokaupoissa se muodostaa jo selkeän kilpailutekijän.

Laajakaista on taloyhtiölle nykyään kuin sähkö, vesi tai viemäröinti – sen pitää olla kunnossa, kertoo Lounean uusista alueista vastaava Aki Linnakoski. Erityisesti korona-ajan etätyöbuumissa nettiyhteyksien merkitys on korostunut.

“Videoneuvotteluita varten tarvitaan vakaata, tasalaatuista laajakaistaa sisään ja ulos talosta”, Linnakoski korostaa. Ainoastaan kiinteillä yhteyksillä se on mahdollista.

Toimiva netti houkuttelee erityisesti nuoria ja lapsiperheitä. Huoneiston haluttavuus ja arvo kasvavat, jos tietoliikenneyhteydet ovat kunnossa.

“Kyllä siitä on nykyään muodostunut kilpailutekijä sekä myynti- että vuokrausvaiheessa.”

Laajakaista muun remontoinnin yhteydessä

Aina kun taloyhtiössä ryhdytään isompaan korjaushankkeeseen, Linnakoski suosittelee harkitsemaan kiinteän laajakaistan hankkimista. Korjausrakentaminen heikentää usein mobiilisignaalin läpäisevyyttä rakenteissa, eikä mobiiliyhteyksillä enää pärjätä.

“Mobiilin tehot laskevat myös käyttäjien määrän kasvaessa: kun verkossa on laitteita sata, kaikki kisaavat samasta kaistasta.”

Esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä uusitaan usein samalla myös sähköt ja datayhteydet. Jollei isoja saneerauksia ole tuloillaan ja netillä on kiire, Linnakoski kehottaa harkitsemaan muiden korjaushankkeiden edistämistä ainakin osittain.

“Jos taloyhtiössä on toimiva puhelinverkko, silläkin saadaan yhteyksiä parannettua, vaikkei sisäverkkoa saneerattaisikaan.”

Lounean kuitu omalle ovelle asti

Taloyhtiölle kiinteän laajakaistan hankkiminen on varsin helppoa. Valokuidun saatavuuden voi tarkastaa Lounealta osoitteella.

Jollei saatavuutta vielä ole, siitä ei kannata lannistua. Kiinnostuksesta kannattaa ilmoittaa Lounealle silti, sillä kun samalla alueella kysyntää on tarpeeksi, valokuitu voidaan vetää lyhyelläkin aikataululla.

“Aikataulu riippuu hieman myös siitä, paljonko kuitua pitää kaivaa talojakamoon asti. Routa-aikana kaivuita ei tehdä, ja kiivaimpina kaivuaikoina vapaita kaivureita ei aina ole saatavilla. Päätöstä ei kuitenkaan kannata jäädä viivyttelemään.”

Laajakaistan hankkiminen vaatii yhtiökokouksen päätöksen. Kun päätös on tehty, ja toki jo aiemminkin, isännöitsijä tai hallituksen valtuuttama henkilö voi olla yhteydessä Lounean valokuitumyyntiin.

“Siitä se sitten lähtee.”

www.lounea.fi/kuitukiinnostaa

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Lounea

Lounea luo alueille elinvoimaa, yrityksille tehoa toimintaan ja ihmisille iloa elämään. Tarjoamme parasta paikallista palvelua ja olemme toimialueellamme aidosti ja vastuullisesti läsnä ja osa paikallisyhteisöjä. Olemme Suomen 4. suurin teleoperaattori. Tuomme luotettavat ja nopeat tietoliikenneyhteydet ja datan siirron varmistavan valokuituverkkomme yhä uusille alueille.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiayhteisö

26.9.2023

Energiayhteisö tuo säästöä osakkaan sähkölaskuun

Vantaalaisen As Oy Rautaluhdin katoille rakennettiin aurinkovoimala, jonka tuottamaa energiaa käytetään taloyhtiön sähkönkulutuksen kattamiseen. Ylijäämäenergia jaetaan osakkaiden kesken. Jakaminen onnistuu paikallisen verkkoyhtiön perustaman virtuaaliverkon kautta.

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

osakas sähköjärjestelmät

4.12.2023

Osakas uusii sähköjärjestelmiä – kuinka vastuut jaetaan?

Osakkaalla on asunto-osakeyhtiölakiin perustuva oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutoksia huoneistossa. Osakas voi muuttaa myös taloyhtiön vastuulle kuuluvia osia, esimerkiksi sähköjärjestelmiä, kunhan tämä ei aiheuta haittaa taloyhtiölle.

Tilaajille

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.