Kolme askelta kattaa katon koko elinkaaren kustannustehokkaasti

kolme askelta

Tarkastus, korjaus ja huolto – kolme askelta kohti toimivaa vesikattoa. Säännöllisellä seurannalla ja ylläpidolla voidaan varmistaa, että vesikatto kestää koko sen suunnitellun elinkaarensa ajan ja suuremmilta yllätyksiltä sekä turhilta kustannuksilta voidaan usein välttyä.

Hyvin hoidetun katon merkitys koko kiinteistön arvolle ja sen säilymiselle on todella suuri. Toimiva katto suojaa koko kiinteistöä, sen käyttäjiä sekä kaikkea irtaimistoa. Huoltamaton katto puolestaan voi aiheuttaa suuriakin ongelmia koko rakennukselle ja sitä myötä yllättäviä kustannuksia kiinteistön omistajille. Varsinkin epävarmoina aikoina ennustettavuuden, yllätyksettömyyden ja rakenteiden käyttöiän maksimoimisen merkitys taloyhtiön ylläpidossa ja korjaussuunnittelussa korostuu.

Avainasemassa katon kunnossapidossa on samat tekijät kuin muussakin kiinteistön ylläpidossa: säännöllisyys, ennaltaehkäisy, kustannustehokkuus, todellinen tieto sekä riittävän ajoissa ja oikeilla mittasuhteilla tehdyt toimenpiteet. Nämä voidaan varmistaa kolmen askeleen -mallin avulla.

  1. Tarkastus – Säännöllisellä tarkastuksella todellinen tieto katosta
  2. Korjaus – Korjaukset ja remontit todellisen tarpeen mukaan riittävän ajoissa
  3. Huolto – Säännöllinen kattohuolto ennaltaehkäisee ongelmia ja säästää kokonaiskustannuksia

Todellinen tieto katosta PTS-suunnitelmaan

Katon ylläpidon perusta – ensimmäinen askel – on tarkastus. Riskien minimoimiseksi ja katon elinkaaren maksimoimiseksi katto pitäisi tarkastaa ainakin vuosittain, joissain tapauksissa jopa useammin esimerkiksi keväällä ja syksyllä.

Säännöllisellä tarkastuksella selvitetään katon todellinen kunto, jonka myötä taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelma vesikaton osalta saadaan päivitettyä ajan tasalle. Tarkastuksessa tulisi selvittää ainakin katon tiiviys, toimivuus ja turvallisuus.  Ajan tasalla olevan tiedon ansiosta katon huollot ja korjaukset voidaan tehdä suunnitellusti, jolloin myös mahdollisiin kustannuksiin osataan varautua paremmin.

Kuntotarkastus tuottaa asiakkaalle yksityiskohtaisen ja
selkeän kuvallisen raportin katon kunnosta.

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa

Katon korjaussuunnitelman tulisi aina pohjautua ammattilaisen tekemään katon tarkastukseen. Todellisen tiedon perusteella korjaustoimet tehdään oikein ja ajallaan, mutta vältytään yli- ja alikorjaamiselta. Esimerkiksi vesikattoremontti on merkittävä investointi kiinteistön omistajalle ja ennenaikaisesti tehtynä se on lyhytjänteinen ja kustannustehoton ratkaisu. Pienemmillä, säännöllisillä toimenpiteillä voidaan välttää tämä ennenaikainen kattoremontti.

Kattojen peruskorjauksessa tulee päämääränä olla toimiva ja kestävä kateratkaisu. Työn suunnittelussa täytyy arvioida vanhan katon kunto sekä elinkaaren vaihe ja määritellä korjaustarve sen mukaisesti. Uudehkolla katolla ongelmista selvitään usein yksittäisillä täsmäkorjauksilla, joiden avulla katon elinkaari pitenee jopa kymmenillä vuosilla – ilman, että koko kattoa tarvitsee uusia. Vanhemman katon korjaus edellyttää usein jo suurempia toimenpiteitä, laajimmillaan koko vesikaton uusimista.

Säännöllinen ylläpito ja huolto tuo vakautta vastikkeisiin

Tarkastuksien ja korjausten lisäksi, säännöllinen kattohuolto on tärkeä osa toimivan katon ylläpitoa. Katon huolto on yhtä tärkeä niin uusille kuin vanhemmillekin katoille. Ennakoiva kattohuolto säästää katon kokonaiskustannuksissa pitkällä tähtäimellä samalla pidentäen katon elinkaarta. Säännöllisesti tehtäviä katon huoltotoimenpiteitä tulee olla mm. katon puhdistus sinne kuulumattomista esineistä ja luontokappaleista sekä vesikourujen ja kattokaivojen puhdistaminen.

Huoltamaton vesikatto voi näyttäytyä jopa näin.

Huolehtimalla siitä, että katolla käydään säännöllisesti niin tarkastuksien, korjausten kuin huoltojenkin osalta, katon laskennallinen elinkaari voidaan saavuttaa ja jopa ylittää kustannustehokkaasti. Toimiva ja hyvin hoidettu katto turvaa vuosikymmenten ajan kiinteistöä, sen asukkaita ja heidän omaisuuttaan sekä muita kiinteistön käyttäjiä. Siihen ei tarvita erikoiskalliita ratkaisuja vaan oikeanlaista elinkaariajattelua.

Tutustu Kattotutkan kokonaisvaltaiseen palvelutarjontaan

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Kattotutka Oy

Kattotutka on valtakunnallisesti toimiva suomalainen perheyritys. Vesikaton turvallisina ammattilaisina tarkastamme, korjaamme ja huollamme vesikatot – niin isoissa kuin pienissäkin kiinteistöissä.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kattoremontti

24.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön tulee tietää kattoremontista

Kattoremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Jokainen taloyhtiö kokee sen elinikänsä aikana sekä pienemmässä että isommassa mittakaavassa. Lue tästä, miten tässä tärkeässä remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Raksystems

9.9.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kestääkö katto varmasti talven yli?

Talveen voi valmistautua varmistamalla, että vesikatto on kunnossa. Katon toimivuus voidaan varmistaa asianmukaisilla tarkastuksilla, huolloilla ja ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla. Myös lumenpudotukset voidaan sopia nyt jo.

Kattotutka Oy

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille