Kevät toi uudet jäteastiat myös pääkaupunkiseudun pieniin taloyhtiöihin

Mikko Koivulehto (vas.) ja Pasi Saukkonen ovat tyytyväisiä uusiin jäteastioihin.

Pääkaupunkiseudun uudet jätehuoltomääräykset tulivat jätteiden lajittelun osalta voimaan tänä vuonna. Merkittävin muutos entiseen on, että jokaisessa vähintään viiden huoneiston taloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on oltava keräysastiat lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille, pienmetallille ja biojätteelle. Uudet jäteastiat on nyt toimitettu taloyhtiöihin.  

Pääkaupunkiseudulla asukkaiden jätehuollosta vastaavan Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän HSY:n uudet jäteastiat saapuivat taloyhtiöihin loppukeväästä. Useimmat 5–9 asunnon taloyhtiöt saivat käyttöönsä monilokeroastian, jossa on neljä erillistä lokeroa eri pakkausmateriaaleille sekä pienmetallille. Yli 10 asunnon taloyhtiöihin toimitettiin monilokeroastian sijasta omat jäteastiat lasille, pienmetallille ja muoville. Lisäksi taloyhtiöt, joilla ei ole aiemmin ollut biojäteastiaa, saivat sellaisen nyt.

 

INFO:

  •  5–9 asunnon kiinteistöt ovat saaneet käyttöön nykyisten jäteastioiden lisäksi jäteastiat biojätteen, pienmetallin sekä kartonki-, lasi- ja muovipakkausten keräämiseen.
  • 10–19 asunnon kiinteistöt ovat saaneet käyttöön nykyisten jäteastioiden lisäksi jäteastiat pienmetallin sekä lasi- ja muovipakkausten keräämiseen.
  • Vähintään 20 asunnon kiinteistöt ovat saaneet käyttöön nykyisten jäteastioiden lisäksi jäteastian muovipakkausten keräämiseen.

Lisää tietoa muutoksesta www.hsy.fi/uudetjateastiat

Lajitteluapua vuorokauden ympäri tarjoaa sähköinen Jäteopas hsy.fi/jateopas

 

Uudet jäteastiat vaativat taloyhtiöiltä valmistelua

 Muutos koski myös asunto-osakeyhtiö Vuorikummuntie 16:sta Helsingin Konalassa. Tieto uudesta astiasta saapui taloyhtiön hallitukselle viime vuoden keväällä. ”Meillä oli hyvin aikaa reagoida uusien jäteastioiden saapumiseen. Ensiksi pohdimme, tuleeko meidän laajentaa roskakatostamme vai mahtuvatko uudet astiat nykyiseen katokseen”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Koivulehto. ”Saimme tarkat ohjeet tulevan jäteastian mitoista ja päädyimme siihen, että pärjäämme toistaiseksi nykyisellä katoksella.”

Kuuden asunnon taloyhtiössä oli kierrätetty jo aikaisemmin ahkerasti. Roskakatoksesta löytyi ennestään bio- ja sekajäteastia sekä paperinkeräys. Nyt asukkaat saivat käyttöönsä monilokeroastian. ”Aikaisemmin veimme metalli-, kartonki- ja lasipakkaukset läheisen ostoskeskuksen kierrätyspisteelle. Siinä oli oma vaivansa eikä kierrätyspisteellä ollut muovinkeräystä”, Koivulehto kertoo.

Koivulehdon naapurissa Vuorikummuntie 20:ssa uudet astiat vaativat hieman enemmän valmistelua. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pasi Saukkonen kertoo, että yhtiö päätti hetken harkinnan jälkeen satsata suurempaan jätekatokseen. ”Halusimme varmistaa, että uusille astioille on katoksessa hyvin tilaa”, Saukkonen sanoo. Kymmenen asunnon yhtiö sai huhti-toukokuun vaihteessa erilliset astiat metallille sekä lasi-ja muovipakkauksille. Ennestään yhtiöstä löytyivät bio- ja sekajäteastiat sekä astiat kartongille ja paperille. Samalla pois vietiin toinen kahdesta sekajäteastiasta. ”Aluksi uuden katoksen kustannukset mietityttivät, mutta päätimme investoida kerralla toimivaan katokseen. Katoksessa on pelivaraa, vaikka astioita tulisi vielä lisää ”, Saukkonen kertoo.

 

Sujuvampaa kierrätystä ja pienempiä kuluja

Uudet astiat ovat keränneet asukkailta kiitosta. Koivulehto kertoo, että kierrätys on nyt paljon helpompaa kuin ennen. ”Kotoa vapautui tilaa, kun esimerkiksi eteiseen ei enää tarvitse varastoida pakkauksia myöhemmin kierrätettäviksi. Nyt yksittäisenkin pakkauksen voi viedä kierrätykseen samalla, kun lähtee kotiovesta ulos”, Koivulehto sanoo.

Saukkonen kertoo, että uudet astiat otettiin yhtiössä vastaan hyvin. Itse kierrättäminen vaatii kuitenkin vielä opettelua. ”Osaa asukkaista mietityttää, mikä pakkausmateriaali kuuluu mihinkin astiaan. Esimerkiksi eri muovilajien tunnistamisessa riittää aluksi opeteltavaa. Aika näyttää, miten kierrättäminen sujuu ja miten uudet astiat riittävät”, Saukkonen sanoo.

Molemmat puheenjohtajat otaksuvat, että jätemaksut tulevat laskemaan uusien jäteastioiden myötä. ”Sekajätteen keräysmaksu on korkea. Säästöjä kertyy, jos sekajätteen määrä vähenee kierrätysmahdollisuuksien parantuessa”, Koivulehto pohtii. Ajan kuluessa selviää myös, millainen on astioiden sopiva tyhjennysrytmi. ”Kesällä osa asukkaista on matkoilla, eikä astioiden käyttöaste vastaa tavallista arkea. Syksyllä näemme, onko astioiden määrä ja tyhjennysväli sopiva”, Saukkonen arvioi.

Monilokeroastiassa on tilaa lasi-, metalli-, kartonki- ja muovipakkauksille.

 

Mikko Koivulehto kertoo kierrätyksen helpottuneen uusien jäteastioiden myötä.

Kuvat: Anssi Hypén

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.

 HSY – Puhtaasti parempaa arkea

hsy.fi

 

 

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

HSY

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kiinteistön omistajien on priorisoitava ihmiset suhteessa työpaikan tekniikkaan

Vuosina 2020–21 kiinteistöala on joutunut muuttamaan toimintatapojaan koko maailmaa koettelevassa ennennäkemättömässä tilanteessa. Elämä, työnteko ja yhteydenpitotavat ovat mullistuneet, ja siksi arkielämämme on muuttunut olennaisesti ja ehkä myös pysyvästi. Saadakseen tietoja näiden muutosten vaikutuksista kiinteistöalaan ja koko yhteiskuntaan WiredScore tilasi tutkimuksen Live.

WiredScore

20.10.2021

Kaupallinen yhteistyö

Rivitalon energiakulut aisoihin

Pian alkava Hattelmalantie 8–10:n energiaremontti rahoitetaan Nordean historian ensimmäisellä vihreän taloyhtiön lainalla. – Vihreä rahoitus ohjaa tulevaisuudessa taloyhtiöiden korjauksia energiatehokkuuden parantamiseen, arvioi Kimmo Karvinen. 1970-luvun rivitalon maalämpö, aurinkosähkö ja muut energiatehokkuusparannukset rahoitetaan energian säästöllä.

HSY

12.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kokenut viemärisukitusten suunnittelija ja valvoja Mikko Saarijärvi vahvistaa entisestään Picoten roolia alan johtavana asiantuntijayrityksenä

Picoten uusi sukitusasiantuntija Mikko Saarijärvi siirtyi yhtiöön Suomen johtavasta sukitusvalvontarityksestä LTV Virta Oy:stä. Kokenut viemärisukitusten suunnittelija ja valvoja vahvistaa entisestään Picoten roolia alan innovaattorina – myös vaativissa kansainvälisissä projekteissa. ”Sitä ennen olin kahdeksan vuotta sukittajana, neljässä eri yrityksessä.

Picote

22.10.2021

Kiinteistöliitto Uusimaa arvostelee isännöintiyritysten toimintatapaa

Kiinteistöliitto Uusimaan vuosikokouksessa päätettiin perustaa työryhmä isännöintitoiminnan ei-toivottujen muutostrendien hillintään. Jäsenaloite hyväksyttiin syyskuun kokouksessa niukalla äänten enemmistöllä. − Aloitteen tekijät näkevät, että isännöintitoimiala tai ainakin osa isoista alan yrityksistä on vähitellen siirtynyt taloyhtiöiden auttamisesta enemmän niiden rahastamiseen, Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä sanoo.