Kuka päättää kylmäkellareista luopumisesta?

Etenkin suurien remonttien yhteydessä taloyhtiössä saatetaan pohtia yhtiön yhteisten tilojen käyttöä. Yhtiössä voi olla esimerkiksi kylmäkellari, jonka käyttöaste on jäänyt vähäiseksi, ja tila haluttaisiin muuttaa vastaamaan paremmin asukkaiden nykyisiä tarpeita. Yhtiössä saatetaan kaivata esimerkiksi pyörävarastoa tai pesutupaa. Kuka tilan käyttötarkoituksen muutoksesta voi taloyhtiössä päättää? Entä mitä päätöksenteossa on otettava huomioon?

Ennen kuin kylmäkellareiden käyttötarkoitusta lähdetään muuttamaan, ensin on selvitettävä yhtiöjärjestyksestä, ovatko tilat juridisesti yhtiön vai osakkaiden hallinnassa. Jos tilat ovat yhtiön hallinnassa eikä niistä ole mainintaa yhtiöjärjestyksessä, muutokseen riittää yhtiökokouksen enemmistöpäätös.

Jos yhtiön hallinnassa olevat kylmäkellarit on kuitenkin mainittu yhtiöjärjestyksessä, yhtiöjärjestykseen merkitty käyttötarkoitus on syytä muuttaa. Yhtiöjärjestyksen muutokseen tarvitaan lain mukaan 2/3 määräenemmistön päätös.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön hallitus

25.5.2022

Uuden hallituksen toimintatavat selviksi heti hallituskauden alussa

Kun taloyhtiöön on valittu uusi hallitus, se kokoontuu järjestäytymiskokoukseen. Siellä kannattaa sopia pelisäännöistä, viestinnästä ja uusien jäsenten perehdyttämisestä.

21.1.2022

Missä ja milloin taloyhtiö voi suorittaa kameravalvontaa?

Kiinteistöihin asennettavien kameroiden tarkoituksena on useimmiten kellari- ja vinttikomeromurtojen, asuntomurtojen sekä kiinteistöön kohdistuvan ilkivallan ennaltaehkäisy ja selvittäminen. Valvontakameroita asennetaan myös kerrostalojen rappukäytäviin. Vaikka kameravalvonta on yleistynyt nopeasti asuinkiinteistöissä, ei kameravalvonnasta ole omaa lainsäädäntöä.

13.10.2022

Kuka päättää lämpötilan laskemisesta?

Energianhinnan kasvaessa taloyhtiöt miettivät energiankulutustaan. Tärkeää on myös miettiä, kuka voi päättää energiansäästöön liittyvistä ratkaisuista. Hallitus voi päättää pienistä toimista, mutta joihinkin tarvitaan yhtiökokouksen päätös.

17.3.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä taloyhtiön remontit kannattaa yhdistää?

Taloyhtiö toteuttaa hallinnoimiinsa rakennuksiin säännöllisesti erikokoisia korjaustoimenpiteitä. Toisinaan toimenpiteet ovat laajempia ja vaativat monien vuosien työn, joskus taas parin päivän työ riittää. Ajan ja rahan säästämiseksi toimenpiteitä suositellaan yhdistämään, mutta miten taloyhtiö onnistuu siinä parhaalla mahdollisella tavalla?

Raksystems