Kuka päättää kylmäkellareista luopumisesta?

Etenkin suurien remonttien yhteydessä taloyhtiössä saatetaan pohtia yhtiön yhteisten tilojen käyttöä. Yhtiössä voi olla esimerkiksi kylmäkellari, jonka käyttöaste on jäänyt vähäiseksi, ja tila haluttaisiin muuttaa vastaamaan paremmin asukkaiden nykyisiä tarpeita. Yhtiössä saatetaan kaivata esimerkiksi pyörävarastoa tai pesutupaa. Kuka tilan käyttötarkoituksen muutoksesta voi taloyhtiössä päättää? Entä mitä päätöksenteossa on otettava huomioon?

Ennen kuin kylmäkellareiden käyttötarkoitusta lähdetään muuttamaan, ensin on selvitettävä yhtiöjärjestyksestä, ovatko tilat juridisesti yhtiön vai osakkaiden hallinnassa. Jos tilat ovat yhtiön hallinnassa eikä niistä ole mainintaa yhtiöjärjestyksessä, muutokseen riittää yhtiökokouksen enemmistöpäätös.

Jos yhtiön hallinnassa olevat kylmäkellarit on kuitenkin mainittu yhtiöjärjestyksessä, yhtiöjärjestykseen merkitty käyttötarkoitus on syytä muuttaa. Yhtiöjärjestyksen muutokseen tarvitaan lain mukaan 2/3 määräenemmistön päätös.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.10.2022

Kuka päättää lämpötilan laskemisesta?

Energianhinnan kasvaessa taloyhtiöt miettivät energiankulutustaan. Tärkeää on myös miettiä, kuka voi päättää energiansäästöön liittyvistä ratkaisuista. Hallitus voi päättää pienistä toimista, mutta joihinkin tarvitaan yhtiökokouksen päätös.

toimiva polkupyörävarasto

2.6.2023

Millainen on toimiva polkupyörävarasto?

Taloyhtiön koon mukaan mitoitettu, käytännöllisesti toteutettu ja asukkaiden kannalta hyvin toimiva polkupyörävarasto on harvinaisuus. Oululaisesta As Oy Oulun Lyhdystä sellainen löytyy. Pyörävarastoon voi saada lisää tilaa hävittämällä hylätyt pyörät.

17.5.2023

Takausta ei ole tarkoitettu säännölliseen vuokranmaksuun

Korkein oikeus päätyi ennakkoratkaisussaan kohtuullistamaan yksityishenkilön vuokrasopimuksen velvoitteiden vakuudeksi antamaa takaussitoumusta. Vuokranantajien mukaan henkilötakaus on yhä varteenotettava vakuusmuoto.

korjausrakentaminen

16.3.2023

Kiinteistöliitto Uusimaa: Asuminen ei saa enää kallistua

EU-parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla tähdätään nopeisiin energiatehokkuuden parannuksiin kiinteistöissä. Valitut keinot eivät ole järkeviä, arvostelee Kiinteistöliitto Uusimaa.