Kuka maksaa sähköauton latauspisteen rakennuskulut taloyhtiössä?

Latausinfrahankkeen voi toteuttaa taloyhtiössä monella tapaa. Keskeinen periaate on kuitenkin kaikissa hankkeissa sama; osakkaiden yhdenvertainen kohtelu. Se tulee asunto-osakeyhtiölaista ja tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että osakkaita pitää kohdella aina samalla tavalla samassa tilanteessa.

Asunto-osakeyhtiölaissa on säännelty erikseen esimerkiksi autopaikkojen muutostöistä. Yhdenvertaisuuden periaate on Kiinteistöliiton lakimies Tapio Haltian mukaan kriittinen varsinkin silloin, jos latauspiste toteutetaan autopaikkaosakkeen omistajan muutostyönä ja on odotettavissa, että myöhemmin joku muu osakas haluaa tehdä saman tyyppisen muutostyön.

− Tässä tilanteessa olisi järkevää, että taloyhtiö kirjaisi ensi töikseen peruslinjaukset siitä, miten myöhemmin vastaavassa tilanteessa toimitaan. Nämä ratkaisut kannattaa linjata pitkälle tulevaisuuteen siltä varalta, että esimerkiksi sähkökapasiteettia pitää myöhemmin lisätä, Haltia ohjeistaa.

− Taloyhtiön hallituksella on toki toimivalta antaa osakkaalle lupa toteuttaa muutostöitä, mutta hallituksen pitäisi henkilövaihdoksista huolimatta pystyä toimimaan yhteismitallisesti. Sen vuoksi Kiinteistöliitto on päätynyt suosittelemaan, että kaikki latauspisteiden rakentamiseen liittyvät päätökset tehtäisiin yhtiökokouksessa.

Lue Taloustaidon juttu kokonaisuudessaan tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähköautojen latausjärjestelmät

24.5.2022

Nyt on aika investoida sähköautojen latausjärjestelmiin

Sähköautojen määrä kasvaa, ja latauslaitteiden hankinta tulee ennen pitkää eteen jokaiselle taloyhtiölle. Sähköauto- ja latausjärjestelmäasiantuntija Vesa Linja-aho kertoo, millaiseen latausjärjestelmään kannattaa investoida juuri nyt.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti