Kotivakuutus kannattaa tarkistaa säännöllisesti

Kun asunto vaihtuu, tai sinne tehdään hankintoja ja remontteja, myös kotivakuutuksen turvan laajuus ja korvausmäärä on syytä tarkistaa. Tämä koskee yhtä lailla omistus- kuin vuokra-asujiakin. Kaikkein tärkeintä vaihdostilanteissa on, ettei kotivakuutusturva pääse katkeamaan.

‒ Ennen kuin päätät vanhan asunnon kotivakuutuksen, tarkista, että uusi on voimassa. Silloin kotivakuutukseen sisältyvä oikeusturvavakuutus antaa turvaa myös edellistä vuokra- tai omistusasuntoa koskevissa ongelmissa, esimerkiksi riitatilanteissa, kertoo kotivakuutuksen kehityspäällikkö Timo Ekholm Lähi-Tapiolasta.

Asunnon vaihdon yhteydessä kotivakuutuksen voi myös kilpailuttaa. Vakuutusyhtiön vaihtaminen ei katkaise oikeusturvavakuutusta.

Remontti yleisin syy päivitykseen

Vaikka asunto ei vaihtuisi, kotivakuutusta voi olla syytä päivittää. Tavallinen syy on remontti.

Jos asunnon tasoa parannetaan esimerkiksi uusimalla pintamateriaaleja aiempaa kalliimmiksi tai parantamalla asunnon varustusta, vakuutussummaa saattaa olla syytä korottaa.

Osakeasunnossa vakuutusturvan kannalta merkittäviä voivat olla parannukset sellaisissa kiinteissä sisusteissa ja pinnoissa, jotka ovat osakkaan kunnossapitovastuulla. Taloyhtiön tekemät perusparannukset eivät vaikuta osakkaan omaan vakuutusturvaan.

‒ Omakotitalossa kotivakuutus on myös kiinteistövakuutus, joten vakuutusyhtiölle kannattaa ilmoittaa, jos vaikkapa hankkii taloon maalämmön, laajentaa asuintilaa kellariin tai vinttiin tai tekee putkiremontin. Putkiremontista kannattaa ilmoittaa jo siksikin, että usein se pienentää vakuutusmaksua, Timo Ekholm sanoo.

Vaikkei asuntoa olisi remontoitu, kotiin on voitu tehdä hankintoja, joiden vuoksi kotivakuutusturvaa ehkä kannattaa parantaa.

Mökille oma vakuutus

Myös mökille tarvitaan oma kotivakuutuksensa. Viime aikoina etätyön tekeminen mökillä on lisääntynyt.

‒ Puhelin tai tietokone ei kuulu mökin kotivakuutukseen, Henrik Rantanen sanoo.

Vakituisen kodin kotivakuutus voi turvata läppärin, joka viedään mökille etätyöhön. Turva kuitenkin riippuu myös muun muassa siitä, onko läppäri sinun vai työnantajasi. Kannattaa siis tarkistaa, mikä vakuutus kattaa työssä käyttämäsi laitteet etätöissä.

Perhesuhteiden muutokset huomioitava

Tyypillisiä tilanteita, jossa kotivakuutus helposti unohtuu, ovat perhesuhteiden muutokset. Jos talous kasvaa esimerkiksi pariskunnan muuttaessa yhteen, molemmilla on todennäköisesti vanhastaan oma kotivakuutuksensa.

‒ Yhteisessä kodissa riittää kuitenkin yksi vakuutus, joten toisen voi lopettaa. Erossa tapahtuu sama toisinpäin. Jos erossa toinen puoliso jää vanhaan kotiin, kotivakuutuskin jää usein sinne. Uuteen asuntoon muuttava ei ehkä heti huomaa ottaa omaa kotivakuutusta. Olisi kuitenkin tärkeää, että myös hänen kotivakuutusturvansa jatkuisi katkeamatta, Henrik Rantanen sanoo.

Jos vakuutuksenottaja kuolee, kotivakuutus jatkuu kuolinpesän nimissä ja turvaa edelleen samassa taloudessa asuvat, esimerkiksi lapset ja lesken. Jos leski esimerkiksi muuttaa uuteen osoitteeseen, hänen tulee varmistaa, että hänen oma vakuutusturvansa on kunnossa.

Kuolinpesät haluaisivat usein nopeasti lopettaa kotivakuutuksen. Kotivakuutus kuitenkin suojaa pesän omaisuutta, kunnes pesä saadaan jaettua.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kotivakuutus muutto

29.8.2023

Muista kotivakuutus muuton yhteydessä

Kotivakuutuksen on tärkeää olla voimassa myös muuton aikana sekä vanhassa että uudessa kodissa. Se kattaa sekä asunnon että tavarat, mikäli muutossa hajoaa jotain. Tavaroiden rikkoutuminen on yleisin muutossa tapahtuva vahinko.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

talousarvion laadintaan

15.3.2023

Tarkkuutta talousarvion laadintaan

Talousarvion laadinta on tänä vuonna hankalaa kasvavien hoitomenojen vuoksi. Talousarviota viimeisteltäessä keskeistä on punnita eri kuluerien vaikutusta asumiskustannuksiin. Talousarvioon kannattaa jättää pelivaraa, sillä väärässä paikassa säästäminen kostautuu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti