Kotimuotoilu osoittaa suunnan YIT Kotien kehittämiselle

YIT jatkaa uusien asumisratkaisujen kehittämistä. Sujuva asuminen on neliöitä suurempi kysymys, johon vastataan kokonaisvaltaisella kotimuotoilulla.

Muuttuneet arjen tarpeet ovat saaneet YIT:n uudistamaan asumisen ratkaisujaan. Perinteisen suunnittelun sijaan asumisen trendeihin reagoidaan jatkossa uudella kotimuotoilun filosofialla.

YIT:n tuoreen Heimo-tutkimuksen* mukaan nousevia asumisen trendejä ovat vaivaton asuminen sekä helppo liikkuminen. Myös kiinnostus palveluiden käyttöön on noussut selvästi. Laskussa sen sijaan ovat halu käyttää rahaa asumiseen sekä asuntojen tilantarve. Maailmanlaajuinen megatrendi kaupungistuminen näkyy Suomessa muun muassa keskusta- ja kerrostaloasumisen suosion kasvuna**. Kehitykseen vaikuttavat myös perhekuntien pieneneminen ja väestön ikääntyminen.

Kotimuotoilu osoittaa suunnan YIT Kotien kehittämiselle. Vähentämällä tarpeetonta, lisäämällä monitoimisuutta ja tarjoamalla fiksuja palveluita kodeista muodostuu arjen mukavuusalueita. Asuntojen sijainti – toimiva joukkoliikenne sekä palveluympäristö – on myös tärkeä osa sujuvaa arkea.

”Vain tarpeellinen on hyvää muotoilua. Vajaakäytöllä oleviin neliöihin ei enää haluta tuhlata aikaa tai rahaa”, kuvailee YIT:n asumisen kehitysjohtaja Marko Oinas.

Erinomainen käytännön esimerkki kotimuotoilusta on YIT:n uusi, kompakti, mutta esteetön, saunallinen kylpyhuone, joka valmistetaan kokonaan tehtaalla millintarkkuudella, kuivissa oloissa, laadukkaista materiaaleista ja kuljetetaan täysin valmiina ja sinetöitynä työmaalle.

”Kehitystyötä on tehty prototyyppien ja asiakashavaintojen avulla, jotta pienimmätkin yksityiskohdat kuten säilytysratkaisut ja jopa WC-paperitelineen paikka on saatu hiottua kuntoon. Materiaaleja ja mitoituksia on tutkittu ja valittu niistä toimivimmat.”

YIT Kodeissa kotimuotoilu näkyy seuraavaksi muun muassa As. Oy Lahden Vedenvälkkeessä, Riihimäen Kultasirkussa sekä Tampereen Niemenrannan Sinfoniassa.
Monia jatkuvasti kehittyvän kotimuotoilun kulmakivistä on sovellettu jo vuosi sitten julkaistun Smartti-asumiskonseptin ratkaisuissa.

”Asiakaslähtöisyys, tyylikkyys ja modulaarisuus”, Oinas luettelee esimerkkejä. ”Asiakkaat kokevat muutokset erityisesti tasalaatuisuuden ja toimivuuden lisääntymisenä, kun onnistuneiksi havaittuja ratkaisuja toistetaan sekä kehitetään pitkäjänteisesti. Rakentajalle muutos on tärkeä tuottavuuden ja laadun kannalta.”

Ensimmäiset Smartti-kodit valmistuivat kesällä ja niitä on myyty tähän mennessä jo yli 400. Vuoden lopussa Smartteja on valmiina tai rakenteilla yli 10 paikkakunnalla.

YIT:n tarjoamia sujuvan asumisen palveluja ovat tällä hetkellä muun muassa digitaalinen YIT Plus -palvelu, ruoka- ja verkkokauppalähetyksille tarkoitetut Smartpost -automaatit sekä taloyhtiöiden monikäyttöiset yhteistilat. YIT Plus -palvelun avulla uuden kodin sisustus on helppo valita omannäköiseksi.

*YIT toteutti vuonna 2013 haastattelututkimuksen, jossa selvitettiin asumisen motivaatioita. Tutkimuksessa asukkaat ryhmiteltiin neljään pääryhmään, eli heimoon (Luonto, Yhteisö, Arvo ja Varikko). Tutkimus uusittiin keväällä 2017.

** kts. esim. Kuuma-asukaskyselyn loppuraportti: http://bit.ly/2ws7qSC

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.12.2021

Vanhuusajan asuminen vaatii ennakointia. Palvelutalo vai hoivakoti? Kunnallinen tai yksityinen?

Monet ikäihmiset ovat pysyneet virkeinä esimerkiksi omakotitalon ylläpitämisen vaatimien askareiden ansiosta, mutta vanhana lumenluonti, ruohonleikkuu ja muut pikkutyöt alkavat tuntua rasitteilta. Tilaakin on todennäköisesti enemmän kuin tarpeeksi. Mutta mikä olisi sopiva asumisratkaisu juuri itselle?

13.4.2022

Lasitetun parvekkeen suosio kasvaa edelleen

Lasitetun parvekkeen suosio on noussut viimeisten kolmen vuoden ajan. Tulos käy ilmi YIT:n tilaamasta ja Prior Konsultoinnin toteuttamasta Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrista, johon vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista viime syyskuussa. Nyt neljättä kertaa toteutetun barometrin tavoitteena on selvittää, millaisia kaupunkiympäristöjä Suomessa halutaan kehittää.

22.3.2022

Tutkimus: Asuntorakentaminen toimialavertailun ykkönen − Ostajat silti yhä tyytymättömämpiä talojen keskeneräisyyteen

Uudisasunnon ostajien asiakastyytyväisyyden vuotuisessa EPSI ratingin -mittauksessa suomalainen asuntorakentaminen ylsi kirkkaasti toimialavertailun ykköseksi ja on kärjessä myös pohjoismaisessa vertailussa. Tyytyväisyys on selvästi korkeampaa, kuin asiakastyytyväisyys esimerkiksi pankin, matkapuhelin- tai laajakaistaoperaattorin, sähkönmyyntiyhtiön, tai vakuutusyhtiön asiakkaana. Rakennusyhtiöt saivat viime vuonna uudisasuntojen ostajilta keskiarvoksi 76,4.

palovaroitin

26.11.2022

Pidä palovaroitin ajan tasalla

Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti