Korkojen ennustetaan nousevan ensi vuonna – Korkosuojauksen suosio kasvaa

Asuntolainojen yleisimmät viitekorot euriborit painuivat pakkaselle ensimmäistä kertaa helmikuussa 2016. Siitä lähtien asuntolainamaailmassa on eletty nollakorkojen aikaa. Lainasta velallinen maksaa vain marginaalia.

Hollannin keskuspankin pääjohtaja ja Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen Klaas Knot sanoi sunnuntaina, että nousu uhkaa heti, kun keskuspankit lopettavat koronapandemiaan liittyneet tukitoimet ensi vuoden alkupuoliskolla.

– Voi olettaa, että korkeiden korkojen aika ei kuitenkaan palaa, vaan korkeat korot voisivat olla 3–4 prosenttia tulevaisuudessa.

Koronnousuennusteita aikaisintaan ensi vuoden lopulla tai alkuvuonna 2023 ovat esittäneet muutkin, mutta esimerkiksi luottoluokittaja Fitch povaa EKP:n pitävän korot nollassa aina vuoteen 2025 asti.

Inflaatio eli kuluttajahintojen nousuvauhti on kiihtynyt viime kuukausina muun muassa energian kallistumisen takia. Syyskuussa kuluttajahinnat nousivat euroalueella 3,4 prosenttia vuoden takaisesta.

Korkosujausta haetaan aiempaa useammin

Anna Niinimäki, OP:n vakuuksista ja digitaalisesta asuntokaupasta vastaava johtaja kertoo Taloussanomat-lehdelle, että asuntolainojen hakijat ovat aiempaa enemmän huolissaan koronnoususta ja hakevat suojauksia uusille lainoille.

Yleinen arvio muun muassa Suomen Pankilta on, että talouden avautumisesta ja elpymisestä johtuva inflaatiopiikki jäisi pääosin tilapäiseksi.

Euroopan keskuspankki tavoittelee keskipitkällä aikavälillä kahden prosentin tasoa euroalueella, mutta hetkellisesti se voi vaihdella ylemmäs tai alemmas.

Kotitaloudet velkaantuvat lisää

Kotitalouksien velkaantumisaste nousi tänä vuonna ensi kerran yli 130 prosenttiin käytettävissä olevista tuloista. Nousu on johtunut lainojen euromäärän kasvusta, osin lyhennysvapaista.
Keskimäärin asuntokunnilla oli asuntovelkaa noin 106 000 euroa, pääkaupunkiseudulla noin 157 000 euroa, Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta ilmenee.

 

100 000 euron lainan lainanhoitokulut nousisivat 417 eurosta 460 euroon kuussa, jos korko nousisi nollasta yhteen prosenttiin. Lainan kokonaiskustannus nousisi reilut 10 000 euroa.
Pankit tekevät asuntolainan hakijalla stressitestin kuuden prosentin korolla ja 25 vuoden takaisinmaksulla. Taloyhtiölaina tulee laskea mukaan.

– Pankkien arvion mukaan asuntovelallisten pitäisi kestää nykyistä hyvin huomattavasti korkeampi korkotaso. Toisaalta kun lainat on sidottu lähes yksinomaan vaihtuvaan korkoon euriboriin, koronnousu vaikuttaa tavalla tai toisella useimpiin asuntovelallisiin, jos ei ole korkosuojausta, Suomen Pankin neuvonantaja Hanna Putkuri sanoo.

– Uudet asuntolainat ovat viime vuosina keskimäärin suurentuneet, ja yli 25 vuoden lainat yleistyneet, mikä on osa lainanhoitomenojen kasvuun liittyvää huolta.

Lue Talouselämän juttu kokonaan tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

8.4.2022

Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa. − Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

12.10.2021

Rakennusteollisuus yllättyi hyvistä kasvuennusteista

Rakentaminen supistui viime vuonna 4,1 prosenttia, mutta Rakennusteollisuus RT uskaltaa ennustaa paljon parempaa. Tänä vuonna rakentaminen kasvaa 1,3 ja ensi vuonna 2,6 prosenttia. Vasta viime maaliskuussa RT odotti, että rakentaminen vähenisi tänä vuonna 2,0 prosenttia.

asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

22.8.2022

Hypo: Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun koko maassa, ennustaa Hypo-pankki. Syynä on inflaatio ja kuluttajien heikko ostovoima. Koko vuoden hintakehitys jää kuitenkin plussan puolelle hyvän alkuvuoden ansiosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti