Korjausvelkalaskuri helpottaa taloyhtiön asiakirjojen tulkitsemista ja korjausvelan laskemista

Suomen AsuntoSatama Oy LKV:n SatamaPro -tuotekehitysyksikössä syntynyt Korjausvelkalaskuri Talotutka® kertoo selkokielellä taloyhtiön tulevien korjausten kustannuksista. Tekijät väittävät sitä internetin jälkeen suurimmaksi edistysaskeleeksi välitysalalla. Hanketta ovat rahoittaneet EU:n aluekehitysrahasto ja ELY-keskus.

AsuntoSatama LKV:n toimitusjohtaja, kiinteistönvälittäjä Erkki Murto-Koivisto kertoo Turun Seutusanomien haastattelussa, miten Korjausvelkalaskuri Talotutka käytännössä toimii?

– Raporttia varten meille tulee lähettää isännöitsijäntodistus, jonka perusteella diplomi-insinöörimme laskevat kerrostaloyhtiön korjausvelan asiakkaan puolesta. Lisätietoja kaivatessamme otamme yhteyttä suoraan isännöitsijään. Nelisivuinen ja selkokielinen raportti pistää taloyhtiöiden korjausvelan määrän ja sen vaikutukset asumiskustannuksiin lahjomattomasti yhdelle ja samalle viivalle, Murto-Koivisto toteaa.

Raportista selviää myös mikä on talotekniikan kokonaisarvo, mitä on tarve remontoida ja mille osalle ei kohdistu välitöntä remonttitarvetta.

Asumiskustannuksia ei aina ymmärretä

Kiinteistönvälittäjänä 20 vuoden ajan työskennellyt Erkki Murto-Koivisto on huomannut, että taloyhtiöiden korjausvelkaa ja siihen liittyviä asumiskustannuksia ei ole aina tiedostettu niin hyvin kuin pitäisi.

– Useat ostajat ja myyjät, sekä jopa osa kiinteistönvälittäjistä, ovat aivan hukassa asian kanssa. Dokumenteista tärkein, isännöitsijäntodistus, on valitettavan usein myös vaikeaselkoisin. Laskurimme tarjoaman raportin on tarkoitus auttaa kokemattomintakin ostajaa ja myyjää asuntokaupan asiakirjojen lukemisessa, hän sanoo.

Talotutka® -raportti perustuu taloyhtiön isännöitsijäntodistukseen ja PTS-suunnitelmaan. Se on suuntaa antava ja selkokielinen isännöitsijäntodistus.

Taloyhtiön tekniikan käyttöiän arviointi perustuu Kiinteistöliiton, Rakennusteollisuuden Keskusliiton ja muiden tunnustettujen auktoriteettien antamiin elinkaariodotuksiin. Se kertoo mitä remontteja eri-ikäisiin taloihin on tulossa tai – tämä on tärkeää – pitäisi olla tulossa.

Odotukset ovat korkealla

Idean isänä Murto-Koivisto on varma, että korjausvelkalaskuri lyö itsensä läpi asuntomarkkinoilla jo tänä vuonna.

– Korjausvelkalaskuri Talotutka® on jo nyt saanut valtavasti positiivista, kiittävää palautetta. Laskuri on lahjomaton ja siksi pelkään, että kaikki myyjät ja taloyhtiöiden edustajat eivät tule nielemättä hyväksymään raportteja. Menetämme varmaan joitain toimeksiantoja, mutta pitkässä juoksussa tinkimätön rehellisyys ja läpinäkyvyys tulevat sekä myyjien että ostajien palkitsemaksi, Murto-Koivisto arvioi.

Ensimmäiset rahoituslaitokset, välitysliikkeet ja taloyhtiöt testaavat jo palvelua. Palaute on ollut Murto-Koiviston mukaan myönteistä.

Yhtiön verkkosivujen mukaan Korjausvelkaraportin hinta perustuu taloyhtiön kokoon. Hintahaarukka alkaa 2990 eurosta. AsuntoSataman asiakkaille palvelu on toistaiseksi ilmainen.

Lue lisää tästä: Korjausvelkalaskuri

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

5.11.2019

Tutkimus: Joka neljäs taloyhtiön osakas tuntee oman taloyhtiönsä talouden heikosti

Suurin osa suomalaisten taloyhtiöiden osakkaista kokee tuntevansa oman taloyhtiönsä taloudellisen tilanteen vähintään melko hyvin. Joka neljäs (23 %) osakkaista ei kuitenkaan tiedä, onko omalla taloyhtiöllä lainaa tai mitkä ovat oman taloyhtiön suurimmat menoerät. Tiedot selviävät Realia Isännöinnin IRO Researchillä teettämästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti