Kompostoinnista tulee jatkossa ilmoittaa ja sitä valvotaan tarkastuskäynneillä

Kuva: Bigstock

EU:n jätesäädöspaketin keskeisenä tavoitteena on vähentää jätteen määrää sekä lisätä uudelleenkäyttöä ja biojätteen kierrätysastetta. Suomi pyrkii tavoitteeseen muun muassa jätelakiin kirjatulla kotikompostoinnin ilmoitusvelvollisuudella.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaisen on ilmoitettava kompostoinnistaan jätehuoltoviranomaiselle, jäteasiainpäällikkö Christine Perjala Uudenmaan jätelautakunnasta kertoo Itäväylä-lehdelle.

Ilmoitusvelvollisuus astuu voimaan Uudenmaan jätehuoltoviranomaisen alueella 1.9., johon mennessä ilmoitus jätettävä. Ilmoitus tulee tehdä myös vapaa-ajan asunnolta.

– Velvollisuus ilmoittaa kompostoinnista koskee kaikkia eli niin omakotitaloja, taloyhtiöitä kuin vapaa-ajan asuntoja. Ilmoitus tulee tehdä, vaikka kiinteistöllä kompostoidaan vain osan aikaa vuodesta, Perjala sanoo.

Uudellamaalla jätehuoltoviranomaisena toimii Lohjan jätekeskuksen alueella päämajaansa pitävä Uudenmaan jätelautakunta, jonka alueeseen kuuluu kaksitoista kuntaa: Askola, Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio ja Vihti. Myrskylä ja Pukkila kuuluvat Lahden seudun jätelautakunnan sekä Lapinjärvi Kymen jätelautakunnan alaisuuteen.

Kompostointia valvotaan tarkastuskäynneillä. Viime vuonna tarkastuskäyntejä tehtiin Uudenmaan jätelautakunnan alueella 200 kiinteistöllä.

Ilmoitus tehdään erillisellä lomakkeella

Uudenmaan jätelautakunta on avannut verkkosivuilleen (www.ujlk.fi) lomakkeen, jolla kompostoinnista ilmoitetaan. Lomakkeen voi täyttää sähköisesti tai tulostaa paperille ja lähettää postitse. Sen voi myös pyytää puhelimitse.

Ilmoitus kompostoinnista tulee uusia viiden vuoden välein, jotta tiedot pysyvät ajan tasalla. Myös kompostoinnin lopettamisesta ja vastuuhenkilön vaihtumisesta on ilmoitettava.

– Puutarhajätteen, kuten risujen ja haravointijätteen, kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa, Perjala sanoo.

Jätehuoltoviranomainen tallentaa tiedot lakisääteiseen kompostointirekisteriin. Rekisterin tietoja käytetään maamme biojätteen kierrätysasteen laskentaan. Suomen tavoite biojätteen kierrätykselle on jopa 65 prosenttia vuoteen 2027, kun se oli 42 prosenttia vuonna 2020.

Kompostiin kelpaavat ruoantähteet, hedelmien, vihannesten ja kanamunien kuoret, suodatin- ja teepussit, kananmunakennot, talouspaperit ja lautasliinat sekä kukkamulta ja kasvien osat. Kompostiin eivät kelpaa aineet, jotka eivät lahoa, kuten tupakantumpit, tuhka ja kalkki sekä pölynimurin pölypussit.

Jos ruuantähteitä ei kompostoida, voi jäteastian tyhjennysväli olla pisimmillään kaksi viikkoa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti