Kodin jätelajittelu ulos allaskaapista: HSY:n vinkit näppärään ja tyylikkääseen lajitteluun

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden tavoitteena on nostaa pääkaupunkiseudun kotitalousjätteen kierrätysastetta. Tähän asti yli puolet pääkaupunkiseudun kotitalouksien jätteestä on ollut sekajätettä. Jätteiden lajittelu on tärkeää, sillä vain lajitellut jätteet voidaan hyödyntää uusioraaka-aineena.

Lajittelu helpottui monessa kotitaloudessa pääkaupunkiseudulla keväällä 2021, kun kerättävien jätelajien määrä lisääntyi tuhansissa taloyhtiöissä. Jotta jäte voisi päätyä roskakatoksella oikeaan jäteastiaan, pitää lajittelupisteen olla kunnossa jo kotona.

Tilan ja tiedon puute haittaa lajittelua kotona

Kotitalouksien lajitteluhaasteet vaihtelevat esimerkiksi kodin koon ja asukkaiden kierrätysosaamisen mukaan. Asukaskyselyn mukaan suurin haaste kodeissa on tilanpuute: riittävän monelle jäteastialle ei ole tilaa varsinkaan keittiön allaskaapissa.

Jätteiden lajittelu tyssää toisinaan myös tiedon puutteeseen, lajittelu koetaan vaikeana tai hankalana. Välillä myös jätteen pieni määrä vähentää lajitteluintoa.

− Vähäinenkin jätemäärä kannattaa lajitella, sillä pienistä puroista kasvaa iso virta. Ei haittaa, vaikka tila on pieni, jos mielikuvitus on avara! Ratkaisuja löytyy joka lähtöön, vakuuttaa HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Luovuutta lajitteluratkaisuihin

HSY kannustaa kotitalouksia lajittelemaan ja tarjoaa ideoita lajittelun helpottamiseen.

− Lajittelu kotona helpottuu usein yksinkertaisillakin asioilla. Tehokkainta on ottaa koko allaskaapin tila hyötykäyttöön tai etsiä sopivia tiloja sen ulkopuolelta. Monenlaiset ratkaisut toimivat esimerkiksi eteisessä tai kodinhoitohuoneessa, vinkkaa projektipäällikkö Roosa Halonen HSY:ltä.

Esillä olevien jäteastioiden ulkonäköön kannattaa panostaa. Tarjolla on monenlaisia tyylikkäitä astioita sekä monikäyttöisiä jätepisteitä, jotka toimivat samalla vaikkapa eteisen penkkinä. Myös jäteastioiden sijoittelussa voi käyttää mielikuvitusta, esimerkiksi eteisen naulakko tai kenkäkaappi voivat muuntua lajittelukeskukseksi.

Lue tästä HSY:n vinkit lajittelun järjestämiseen kotona:

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.3.2018

HSY:n suosittu keräysautokierros alkaa huhtikuun alussa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden keräysautot aloittavat kierroksensa tiistaina 3.4. Keräysautoihin voi tuoda maksutta kodin vaarallista jätettä, metalliromua ja sähkölaitteita. Muita kodin jätteitä kuten puuta, huonekaluja tai sekajätettä autoissa ei oteta vastaan.

17.11.2020

Kaupallinen yhteistyö

Asukkaat pitävät jätteiden lajittelua tärkeänä ja haluavat lajitella enemmän

Pääkaupunkiseudun asukkaat pitävät lajittelua tärkeänä ja luonnollisena osana arkea. Suuri enemmistö haluaisi lajitella nykyistäkin enemmän – pullonkaulana on etenkin pienemmillä kiinteistöillä, että keräyspistettä ei ole kiinteistöllä tai lähistöllä. Vuonna 2021 tilanne helpottuu, kun pääkaupunkiseudun jätehuoltomääräykset astuvat voimaan lajittelun osalta ja lajittelu laajenee nykyistä pienempiin asuinkiinteistöihin.

HSY

27.3.2017

Kierrätä romusi helposti – HSY:n suosittu keräysautokierros alkaa huhtikuun alussa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden keräysautot aloittavat kierroksensa maanantaina 3.4. Autot kiertävät pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella kesäkuun alkuun asti. Keräysautoihin voi tuoda maksutta kodin vaarallista jätettä, metalliromua ja sähkölaitteita.

18.5.2021

Kaupallinen yhteistyö

HSY kutsuu: Saneerataan yhdessä vesihuolto kuntoon

Kiinteistön tonttijohdot kannattaa saneerata samassa yhteydessä, kun vesilaitos saneeraa omia runkoputkiaan. Tästä on etua niin kustannusten kuin riskienhallinnan näkökulmasta, ja myös kiinteistön arvo nousee. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY testaa uutta vesihuollon aluesaneerausmallia Helsingissä ja kutsuu alueen kiinteistönomistajia ja taloyhtiöitä mukaan kunnostukseen.

HSY

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti