Kodin homeongelma – 83-vuotias on taistellut taloyhtiössä yli 10 vuotta

Asunnossa vierailleiden useiden asiantuntijoiden mukaan naisen kodissa oli todennäköisesti kosteutta ja mikrobikasvustoa, jotka vaativat tutkimuksia, rakenneavauksia sekä korjaussuunnitelman. Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä eivät kuitenkaan ottaneet asiaa vakavasti, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Vuonna 1974 rakennetussa tasakattoisessa rivitalohuoneistossa havaittiin jo huoneistoa ostettaessa vuonna 2005 vaatteisiin jäänyt paha haju. Kanta-Hämeessä sijaitsevan taloyhtiön isännöitsijä ei ottanut asiaa vakavasti. Tällöin osakkaat alkoivat itse omaan laskuunsa teettää tutkimuksia huoneistossaan.

Asiantuntijoiden selvitykset eivät vakuuttaneet taloyhtiön hallitusta ja isännöitsijää. Huoneiston omistava nainen kertoo yrittäneensä puhua heille ongelmasta lukuisia kertoja vuosien varrella, sekä lähestyneensä niin hallitusta kuin isännöitsijää sähköpostein.

Isännöitsijä reagoi ensimmäisen kerran pariskunnan huoliin vasta siinä vaiheessa, kun heidän tyttärensä uhkasi tätä juridisilla toimilla.

Huoneiston sisätilat remontoitiinkin ja sen jälkeen muutama vuosi meni naisen mukaan paremmin, mutta vuonna 2013 tilanne alkoi jälleen pahentua.

Erinäisten vaiheiden jälkeen terveystarkastaja sai järjestettyä paikalle rakenneterveys- ja sisäilmatutkijat ja he aloittivat perusteelliset tutkimukset koko taloyhtiössä vuonna 2017.

Kiinteistön kaikissa kolmessa asuinrivitalossa havaittiin materiaalinäytteiden perusteella laajoja kosteus- ja mikrobivaurioita. Kiinteistön korjaaminen ja uudelleen rakentaminen tulisi niin kalliiksi, että koko tontti ja osakekanta on päätetty myydä.

Naisen mukaan he olivat miehensä kanssa liian kilttejä ja arkoja ja antoivat tilanteen mennä liian pitkälle.

”Suosittelen kaikille vastaavien ongelmien kanssa painiville paneutumista asunto-osakeyhtiölakiin. Niin meidänkin olisi pitänyt heti tehdä”, nainen toteaa jutussa.

Lue alkuperäinen juttu Helsingin Sanomista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.4.2022

HS:n lukijat kertovat uudisasuntojen painajaismaisista virheistä

Helsingin Sanomat kysyi maaliskuussa lukijoiltaan kokemuksia uudisasuntojen rakennusvirheistä. Kyselyyn tuli kymmeniä vastauksia. Ostajien kokemukset rakennusvirheistä ovat kylmäävää luettavaa: kelvottomia viritelmiä, vuosien viivyttelyä virheiden korjaamisessa ja suoranaista asumisturvallisuuden vaarantumista.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti