KKV: Isännöintialalla kartelli

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV on todennut, että isännöintialalla on vallinnut kartelli vuosina 2014-2017. Kartellista on nyt määrätty 22 miljoonan euron seuraamusmaksu, joka jakutuu kuuden isännöintialan yrityksen ja Isännöintiliiton kesken.

KKV oli tehnyt 9 tarkastusta ja 23 kuulemista sekä lukenut 17796 asiakirjaa. KKV toteaa, että osapuolet ovat sopineet kaasvaneen työmäärän siirtämisestä asiakashintoihin. Hinnankorotuksia on suositeltu myös muille liiton jäsenyrityksille kuin nyt tutkituille, ja liiton ulkopuolellekin.

KKV toteaa, että on vaikea arvioida kartellista koitunutta taloyhtiöiden taloudellista tappiota. Kansainvälisesti on tutkuksissa arvoitu kartellien nostavan hintatasoa 10-30 %.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen totesi Ylelle, että liitto on seurannut tutkintaa alusta lähtien. Selvitys avaa joitakin piirteitä, joita liitto on vuosien kuluessa havainnut. Hiltusen mukaan Isännöintiliitossa on ollut selkeä tahtotila käyttäytyä vähän eri tavalla, kuin miten asiakas olisi halunnut palveluja ostaa.

Palaamme täydentämään uutista.

KKV:n esityksen pääkohdat löytyvät viraston kotisivuilta.

Viraston tiedotustilaisuus löytyy Yle Areenasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korvauksia isännöintikartellista

10.2.2023

Haetko korvauksia isännöintikartellista? Toimi näin

Taloyhtiö voi nostaa vahingonkorvauskanteen isännöintikartellipäätöksessä mainittuja toimijoita vastaan. Perusedellytyksenä on, että taloyhtiö pystyy näyttämään kartellista sille syntyneen vahingon toteen. Jos oikeuteen päädytään, taloyhtiön kannattaa hankkia itselleen kartellivahingonkorvauksiin erikoistunut juristi.

19.1.2023

Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

lainakatto

15.12.2022

Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt

Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti