Kiinteistön kunto ja lämmitysmuoto kiinnostavat omakotitalojen ostajia

Viime vuonna vanhoja omakotitaloja ostettiin 17 443 kappaletta, mikä oli 9,5 % enemmän kuin vuonna 2020. Vanhoja omakotitaloja ovat kaikki muut paitsi juuri valmistuneet.

– Omakotitalojen kysyntä on kasvussa, ja samaan aikaan useilla alueilla ostajia kiinnostavia omakotitaloja on liian vähän myynnissä. Tällä hetkellä ostajia kiinnostavat erityisesti 2000-luvulla rakennetut, hyväkuntoiset omakotitalot, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Energiakustannusten nousun myötä omakotitalojen ostajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota energiatehokkuuteen ja kiinteistön lämmitysmuotoon. Maalämpö kiinnostaa yhä useampaa omakotitalon ostajaa,

Kysytyimpiä omakotitalon ominaisuuksia ovat barometriin vastanneiden välittäjien mukaan kiinteistön hyvä kunto (61 %), makuuhuoneiden määrä (50 %) sekä lämmitysmuoto ja energiatehokkuus (45 %).

Kiinteistön hyvä kunto ja ennakkoon tehdyt kuntotarkastukset ovat välittäjien mukaan ehdoton myyntivaltti kevään asuntomarkkinoilla. Aikaisempien vuosien ominaisuuskriteeristöstä merkitystään ovat menettäneet eniten autotalli ja hyvät liikenneyhteydet. Noin 14,5 % välittäjistä kertoo, että omakotitalon iällä ei ole merkitystä, kunhan se on hyväkuntoinen eli korjauksista on huolehdittu ajallaan.

Välittäjistä 81 % kertoo, että kysyntää ja kiinnostusta on ollut viime kuukausina eniten 120–150 neliön kokoisille omakotitaloille.

–Tyypillisin omakotitalon ostaja on 30–40-vuotias lapsiperhe tai pariskunta, joka tekee etä- tai hybridityötä. He kaipaavat erityisesti lisätilaa ympärilleen. Myös monet eläkeikää lähestyvät pariskunnat ovat kiinnostuneita omakotitaloista, Salenius kertoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

julkisivun uusintasaumaus

24.5.2022

Uusintasaumaus piristää rakennuksen ilmettä

Asunto-osakeyhtiö Untolanlaakson julkisivua haluttiin piristää uusintasaumauksella. Työ valmistui odotettua nopeammin ja sujui asukkaiden näkökulmasta joutuisasti. Kunnossa olevat saumat parantavat koko kiinteistön energiatehokkuutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

22.2.2023

Kuukauden kasvo: Asuntokauppa on suurten tunteiden laji

Toimittaja Jaakko Loikkanen tuntee kiinteistönvälittäjän työn, sillä hän vietti lapsena paljon aikaa kiinteistönvälittäjänä toimivan äitinsä työpaikalla. Hän kokosi kiinteistönvälittäjien parhaat kertomukset työstä keväällä ilmestyvään kirjaan.

korjausurakan jälkeen

9.9.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiölle huolettomia vuosia korjausurakan jälkeen

Taloyhtiön korjausurakan jälkeen alkaa kahden vuoden takuuaika, jonka aikana taloyhtiö voi reklamoida urakoitsijalle havaituista virheistä. Korjatusta asiasta täytyy pitää huolta myös korjausurakan jälkeen. Tässä auttaa viiden vuoden välein teetetty kuntoarvio.

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti