Kiinteistöliitto suosittelee lisäaikaa taloyhtiöiden kivijalkaliikkeiden vuokriin

Kiinteistöliiton mukaan hyvästä vuokralaissuhteesta kannattaa pitää kiinni, ja epidemian aikana se voi edellyttää maksuaikajärjestelyjä. Kiinteistöliitto suosittelee taloyhtiöille lisäajan myöntämistä kivijalassa sijaitsevien yritysten vuokranmaksuun, Suomen Yrittäjät tiedottaa.

Moni yritys on pinteessä etsiessään keinoja kulujen karsimiseksi käynnissä olevan influenssaepidemian aikana. Epidemian taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan mittavat, joten on suositeltavaa, että taloyhtiöt tarvittaessa sopivat vuokralaisen tilanteeseen nähden kohtuullisista maksuaikajärjestelyistä, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Maksuaikajärjestelyt ovat ensisijainen keino. Tilanteen vaatiessa, ei voida poissulkea neuvottelua määräaikaisesta vuokranalennuksesta. On huomattava, että näissä toimissa tulee pitää mielessä mahdolliset vaikutukset taloyhtiön omaan talouteen. Jos vuokrasuhde päättyy, voi epidemian vaikutuksista johtuen olla vaikeaa löytää uutta vuokralaista, Pynnönen sanoo.

Päätökset vuokrasopimuksen muutoksissa:

  • Taloyhtiön hallitus tekee päätökset vuokrasopimuksen muutoksiin.
  • Jos vaikutukset kohdistuvat olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta tai muihin osakkaan osakehuoneiston käyttämisestä aiheutuviin kustannuksiin, asia täytyy viedä yhtiökokouksen päätettäväksi.
  • Sekä maksuaikatalusta että vuokranalennuksesta kannattaa sopia kirjallisesti.
  • Taloyhtiöiden, joissa suuri prosentti tuloista muodostuu vuokratuloista vastiketulojen sijaan, kannattaa harkita pankin puoleen kääntymistä lyhennysvapaiden kuukausien järjestämiseksi.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

10.3.2022

Kiinteistöliitto vastasi haasteisiin palveluja lisäämällä

Kiinteistöliitolla on omat koronasivut, joilta löytää ajankohtaista tietoa koronan vaikutuksista taloyhtiöiden toimintaan ja asukkaiden arkeen. Kiinteistöliiton asiakkaat ovat saaneet lisäpalveluja myös järjestetyissä webinaareissa. Valtakunnalliseen Kiinteistöliittoon kuuluvan Rauman Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Häyhtiö kertoo Länsi-Suomi-lehdessä yhdistyksen kokeneen tärkeänä, että koronasivuilla liiton asiantuntijat vastaavat niihin useimmin kysyttyihin kysymyksiin, joita jäsentaloyhtiöillä on.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti