Kiinteistölehden lainavertailu: Korjauslainat kallistuivat

lainavertailu

Uusien taloyhtiölainojen keskimääräinen kokonaiskorko oli pääkaupunkiseudun pankkien tarjouksissa 5,17 prosenttia, selviää syyskuun lainavertailusta. Suomen Kiinteistölehti julkaisee yhteistyössä Suomen Vuokranantajien kanssa Suomen Rahatiedon Seppo Rekosen laatimia lainakorkojen vertailuja.

Taloyhtiölaina

Länsi-Helsingissä sijaitsevaan, 1960-luvulla rakennettuun kerrostaloon on suunnitteilla remontti. Talossa tehdyn kartoituksen perusteella remontin kustannusarvio on 400 000 euroa. Taloyhtiöllä on yhden asunnon myynnistä kertynyt omarahoitusta 100 000 euroa. Rahoitustarve on siis 300 000 euroa. Osa asukkaista on ilmoittanut isännöitsijän tekemän asukaskyselyn tuloksena maksavansa rahoitusosuutensa kerralla pois. Taloyhtiö tarvitsee remonttiin lainarahaa 250 000 euroa. Hallituksen laskelmien mukaan laina-ajaksi tarvitaan tällöin 15 vuotta. Lainaa lyhennetään puolivuosittain ja lyhennystapa on annuiteetti. Vakuudeksi lainalle tarjotaan kiinteistökiinnityksiä.

Uusien taloyhtiölainojen keskimääräinen kokonaiskorko nousi maaliskuusta 0,55 prosenttiyksikköä ja oli syyskuussa 5,17 prosenttia pääkaupunkiseudun pankkien tarjouksissa. Pieniä hinnoittelumuutoksia tapahtui lähinnä palkkioissa. Hypo, OP Uusimaa ja Danske Bank tarjosivat syyskuussa edullisimmat taloyhtiölainat. Uudisrakentamisen hiljentyessä painopiste siirtyy korjausrakentamiseen. Hyvin asiansa hoitanut taloyhtiö saattaakin hyötyä vallitsevasta tilanteesta. Toisaalta hallituksen kaavailut avustusten suhteen saattavat vaikuttaa energiahankkeiden kiinnostukseen taloyhtiöissä.

Sijoitusasuntolaina

Sijoitusasuntolaina 150 000 euroa, laina-aika 25 vuotta, lyhennys puolivuosittain. Pääkaupunkiseudulla sijaitseva hyväkuntoinen sijoitusasunto, johon pankki antaa lainatarjouksen luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla.

Ei tarjousta: Pankki harkitsee tapauskohtaisesti sijoitusasuntolainat, ei vakiotuote.

Uusien sijoitusasuntolainojen todellinen keskikorko nousi 0,18 prosenttiyksikköä kesäkuusta ja oli syyskuussa 5,10 prosenttia. Uusien sijoitusasuntojen marginaalit ovat pysyneet vakaina. Uusista nostetuista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 86 miljoonaa euroa. Sijoitusasuntolainoja oli 8,6 miljardia euroa asuntolainakannasta. Osa taloyhtiöistä on törmännyt lainaehtojen kiristymiseen ja pankkien tiukempaan tulkintaan sijoitusasuntojen osuudesta kiinteistössä. Osakkaan kannattaa tarkistaa yhtiökokouksessa, että vastikesaamiset eivät ole kasvaneet.

Lähde: Suomen Rahatieto. Korot 1.9.2023 tilanteen mukaan. Todellinen kokonaiskorko sisältää marginaalin, viitekoron, nostopalkkiot ja hoitokulut laina-ajalle jaksotettuna. Viitekorko on kummassakin lainassa ja kaikilla tarjouksen antaneilla pankeilla 12 kk euribor.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

20.2.2023

Työtaistelut hidastavat helmikuun Kiinteistölehden jakelua

Lehden helmikuun numero ilmestyy torstaina 23. helmikuuta, mutta sen jakelu lukijoille voi viivästyä merkittävästi. Painettu lehti voi saapua postiluukuista vasta kahden viikon päästä.

vaalikysely

22.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Energiaremontteja tuettava

Kiinteistölehti kysyi eduskuntapuolueiden edustajilta, miten puolueet aikovat toimia taloyhtiöille tärkeissä asioissa tulevalla hallituskaudella. Puolueet uudistaisivat kiinteistöverotusta ja tukisivat energiaremontteja. Myös asumiskustannuksien ja ilmastonmuutoksen hillintään tarjottiin ratkaisuja.

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti