Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 24

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 24 löytyy uunituore juttu vuodelta 2017. Siinä päästään viettämään taloyhtiön yhteistä kuusijuhlaa.

Kuusijuhlia ja eläviä joulukalentereita

Kotitalojen hallintamuodoilla ei ole väliä, kun koko kylä järjestää yhteisen juhlan virittämään joulutunnelmaa.

Suomalaista joulua juhlitaan monenlaisilla kokoonpanoilla ja yhä enemmän viettäjien omien mieltymysten mukaan. Näin on myös taloyhtiöissä, joissa joulun tunnelmointiin on syntynyt uusia tapoja joulusaunan rinnalle. Hauska idea koko kerrostalon loihtimisesta isoksi joulukalenteriksi on levinnyt kaupunginosasta ja kaupungista toiseen.

”Tehdään juhla rennosti, turhaa stressaamatta, niiden vapaaehtoisten kanssa, jotka kokevat tapahtuman järjestämisen mukavaksi”, on useiden asukasjuhlien aktiivien tärkein ohje joulunajan ja muidenkin yhteisten rientojen toteuttamiseen.

Itsenäisyyspäivän iltana Sturenkadulla Helsingissä sijaitsevan talon asukkailla on tapana järjestää kuusijuhla korttelipihalla. Puu-Vallilan koko kylä virittyy joulutunnelmaan ensimmäisenä adventtina, kun Keuruunpuisto somistetaan itsetehdyillä joulukoristeilla ja valoilla.

Kruununhakalaiset ovat tottuneet odottamaan Kenkävaahto-kuoroa, joka kiertää sisäpihoilla ja porttikongeissa esittämässä joululauluja. Kyseessä on paikallisen Vironniemen päiväkodin aikuisista ja vanhemmista koostuva sekakuoro.

Yhteisöllisen joulunvieton muotoja rajoittaa vain mielikuvitus.

Koko kylä koristelee leikkipuiston

Yhteisöllisyys on kukkinut Puu-Vallilassa jo reilut sata vuotta. Alueen rikkaus on sen erilaisissa asukkaissa. Ei siis ole ihme, että Teollisuuskadun varrelle nousseiden uusien kerrostalojen asukkaista on tullut nopeasti puu-vallilalaisia.

Kaupunginosassa järjestetään vuosittain ainakin avointen pihojen pihakirpputori, illallinen taivaan alla ja joulujuhla.

– Joulujuhla oli aluksi joulukulkue, jolloin kiertelimme pihoilla sytyttämässä jouluvaloja. Oli myös aarteenetsintää, joulupukkikin. Aikuiset, joilla ei ollut lapsia, eivät kuitenkaan uskaltautuneet mukaan. Siksi siirryimme järjestämään juhlan leikkipuistoon, jonne on helpompaa tulla, kertoo Vanhan Vallilan talotoimikunnan puheenjohtaja Sointu Kallio, jolla on toimikunnan kanssa päävastuu tapahtumien organisoinnista. Mukana ovat myös Puu-Vallilla ry ja taloyhtiöt.

– Joulujuhlan ajankohta ensimmäisenä adventtisunnuntaina aamupäivällä on valittu niin, että se on paras aikuisille ja lapsiperheille. Sieltä ehtii hyvin kotiin syömään ja päiväunille sekä muihin joulutapahtumiin, joita kaupunki on silloin täynnä. Ja jos ei pääse juhliin, voi oman koristeen ripustaa myöhemminkin, aikaa on loppiaiseen asti.

Kylän puuhanainen muistaa mainita kaikille, että jokainen on tervetullut, vaikka ei olisi osallistunut juhlan valmisteluihin.

– Kenenkään ei tarvitse kokea syyllisyyttä. Järjestäjille juhlan toteuttaminen on joka tapauksessa iloista ja palkitsevaa puuhaa.

Joulujuhlan ohjelma on kuitenkin säästä riippuvainen. Bändin esiintyminen ulkona on epävarmaa, jos on luvassa sadetta ja pakkasta.

– Täällä ei ole suuria yhteisiä sisätiloja. Jos sellainen olisi, voisimme järjestää yhteisen jouluaaton juhlan niille, joilla ei ole perhettä.

Hyvä yhteisön joulujuhla syntyy rennosti ja kutsuu kaikkia.

Korttelipihan idyllinen kuusijuhla

Asunto-osakeyhtiö Nelikulman perinteinen kuusijuhla pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983.

Metsäylioppilaat tuovat pihalle suuren kuusen jo edellisenä päivänä. Juhlaperinteet ovat pysyneet suurin piirtein samoina kuusen koristelua ja monella kielellä laulettuja joululauluja myöten. Niitä seuraa kotoinen seurustelu glögin ja pipareiden kera. Tänä vuonna muistettiin myös satavuotiasta Suomea.

– Aikuisia ja lapsia on mukana yleensä viitisenkymmentä. Tunnelma on aina leppoinen. Aikataulu on sellainen, että ehdimme television äärelle katsomaan linnan juhlia, kertoo hallituksen jäsen Marja-Liisa Ahjomaa, jolla on tapana vastata kuusijuhlan järjestelystä.

Nyt, kun 1920-luvulla rakennetun ja alkuperäisen ilmeensä säilyttäneen talon piharemontti on valmistunut, piha on lumisine puineen kuin joulupostikortista. Kuusenvalojen lisäksi monien porrasovien vieressä tuikkii suuria kynttilälyhtyjä. Ei ihme, että korttelipihalla käydään kuvaamassa mainoksia ja elokuvia kaikkina vuodenaikoina.

Monet talossa lapsina asuneet muistelevat Nelikulmion pihalla vietettyä lapsuutta onnellisena. Tänään talossa on taas paljon lapsia, jotka kipittävät ahkerasti portaissa hakemassa kavereita ulos leikkimään.

Kesällä asukkaat viihtyvät pihalla päivittäin. Suihkukaivon äärellä grillataan, kahvitellaan ja vietetään syntymäpäiviä.

Sisäpihojen kuorokierros

– Kenkävaahtoa syntyy, kun lapset tarpovat kumisaappailla hiekkalaatikon lätäkköä ruskeaksi vaahdoksi. Lapset ovat keksineet nimen, lainasimme sen kuorolle, nauraa kuorossa laulava kruununhakalainen Maaret Myllynen.

Kenkävaahdolla on kysyntää moniin tapahtumiin Helsingissä. Kruununhaassa se on kiertänyt useana vuonna kaupunginosan joulumarkkinoilla ja sisäpihoilla.

– Alakerran asuntojen tutut asukkaat saattavat ojentaa ikkunoista glögiä. Se saa tuntemaan, että olemme tervetulleita. Viime vuonna kääriydyimme kuorokiertuetta varten turkkeihin ja paristolla toimiviin jouluvaloihin. Näytimme satueläimiltä, lähinnä joulutoukilta.

Kierroksen aikataulu julkaistaan etukäteen ja pihojen portit ovat auki laulun ajan, joten muidenkin talojen asukkaat saattavat tulla kuuntelemaan.

Myllynen on myös hallituksen jäsen taloyhtiössä, jossa hallituksella on tapana järjestää glögitilaisuus asukkaille sisäpihalla.

– Pihaa ilahduttaa siinä vaiheessa kaksi valaistua kuusta. Toinen kasvaa siellä ja toinen sijoitetaan terassille. Niin kuuset näkyvät mahdollisimman monesta ikkunasta.

Tapanilassa kerrostalon lapset ovat musisoineet porrashuoneessa osana elävää joulukalenteria. Satumainen joulurauhan julistus on lähtölaukaus joulunviettoon Arabianrannassa. Viime vuonna Turussa taloyhtiöille järjestettiin kilpailu parhaasta pihan jouluvalaistuksesta. Kaiken kaikkiaan rajana tuntuu olevan vain mielikuvitus ja leikkimieli, kun ihmiset innostuvat loihtimaan joulunajan tapahtumia yhteisönsä iloksi.

Teksti: Riitta Malve-Tamminen Kuvat: Pekka Rousi

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.12.2017

Joko olet availlut Kiinteistölehden joulukalenterin luukkuja?

Kiinteistölehden joulukalenterin luukuista löytyy vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Ellet ole vielä ehtinyt luukkuja availla niin ehdit vielä hyvin mukaan! Tutustu jo avattujen luukkujen juttuihin!

5.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 5

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 5 löytyy juttu vuodelta 2017. Siinä muistutetaan hankesuunnittelun tärkeydestä.

3.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 3

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 3 löytyy juttu vuodelta 1965. Siinä kerrotaan Kiinteistöliiton vuokravälitystoiminnasta, jota hoiti Suomen Talokeskus Oy.

11.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 11

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 11 löytyy juttu vuodelta 2017. Siinä muistutetaan, että suomalaisilla tuotteilla saadaan kalustettua koko kylpyhuone.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti