Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 19

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 19 löytyy juttu vuodelta 2015. Siinä annetaan vinkkejä ajankohtaiseen aiheeseen eli kattolumien turvalliseen pudottamiseen.

Vältetään kattolumien vaarat

Katoilla on taas hanget korkeat nietokset. Ne olisi saatava alas turvallisuutta varantamatta.

Lumenpudottajien työturvallisuus

 • Tarvitaan riittävä koulutus ja perehtyminen alaan.
 • Onhan mukana oikeat, lainmukaiset turvavälineet ja niitä myös käytetään?
 • Mitä tapahtuu jos liukastun? Enhän putoa katon reunan yli?
 • Selvitetään ennen työn aloittamista talon erityispiirteet ja turvavälineiden ankkurointipisteet.

Säästetään kattoa

 • Ei rautakankia katoille!
 • Aloitetaan lumityöt ajoissa, ennen kuin lunta on tolkuttomasti ja alin kerros jäätynyt kovaksi.

Kadulla ja pihalla kulkevien turvallisuus

 • Tiedotetaan lumenpudotuksesta asukkaille jo ennen työn aloittamista.
 • Asetetaan ulko-ovien sisäpuolelle selkeät kyltit.
 • Puomitetaan kiinteistön katuosuus ja merkitään muutenkin riittävän selkeästi. Alhaalla oleva turvahenkilö varmistaa, ettei kukaan tule riskialueelle.
 • Alhaalla olevan turvahenkilön tulee nähdä pudotusvuorossa olevan alueen uloskäynnit ja pystyä viittilöimään ulospyrkivien kanssa.
 • Lumenpudotus on voitava keskeyttää tarvittaessa nopeasti.
 • Katolla työskentelevän tulee varmistaa myös työvälineensä, ei vain itseään.
 • Jää ja jääpuikot ovat haasteellisia pudotettavia. Pääseekö jääpuikkoihin turvallisesti käsiksi? Tarvitaanko nostolavaa?
 • Aiheuttaako jää alhaalla vaurioita? Tarvittaessa suojataan pudotusalue.

Ajoneuvot suojaan

 • Kapeiden jalkakäytävien ja tiiviin pihapysäköinnin alueilla voivat autotkin vaurioutua. Myös siksi ennakkotiedotus on tärkeää.
 • Jos suljettavalle alueelle arvellaan jäävän autoja, taloyhtiö voi hakea kirjallisesti kaupungilta luvan katuosuuden varaamiselle.
 • Luvan saatuaan taloyhtiö voi asettaa liikennemerkit ja kaksi vuorokautta sen jälkeen siirrättää autot pois.
 • Ennen siirtomerkkien asettamista pysäköityjen autojen siirron maksaa taloyhtiö, sen jälkeen ilmestyneiden ajoneuvojen siirron niiden omistaja.

Parvekkeet ja terassit

 • Jos lunta voi katolta poistettaessa pudota esimerkiksi ylimmän kerroksen parvekkeelle, tuuletusparvekkeelle tai terassitalon terasseille, varoitetaan asiasta ja estetään niiden käyttö pudotuksen aikana.
 • Osakkaalla on velvollisuus huolehtia hallinnassaan olevan parvekkeen lumenpudotuksesta.
 • Jos lumi ei aiheuta vaaraa muille, on tärkeintä huolehtia, että parvekkeen vedenpoisto on kunnossa ennen kuin lumi sulaa. Lisäksi varmistetaan myös, ettei parvekeseinän viereen kasautunut lumi vaurioita seinää ja parvekeovea.
 • Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on viime kädessä taloyhtiöllä. Taloyhtiö voi sulkea katuosuuden ja pihan sovituksi ajaksi, jolloin osakkaat pudottavat lumet.
 • Taloyhtiö voi toki ottaa kokonaan tehtäväkseen parvekkeiden lumenpudotuksen, varsinkin hankalissa tapauksissa kuten alaspäin levenevissä terassitaloissa, kunhan osakkaiden yhdenvertaisuutta ei loukata.

Lähteet: Oy Roof Tech Finland Ab ja Kiinteistöliitto.

Varotaan kattolumia

Runsas lumisade ja nopea lauhtuminen aiheuttaa vaaratilanteita. Lumimassat valuvat helposti katoilta. Taloyhtiön on lumenpudottajaa valitessaan kartoitettava hyvämaineiset yritykset ja niiden referenssit. Kiinteistöliitto korostaa, että lumenpudotusyrityksiltä on vaadittava selvitys vakuutuksista. Yrityksellä on oltava nimenomaan lumenpudotustoimialaan kuuluva vakuutusturva.

Kattoja on tarkkailtava päivittäin ja lumi ja jää pudotettava riittävän ajoissa. Jos niitä ei voida poistaa välittömästi vaaran havaitsemisen jälkeen, on onnettomuusalttiit paikat eristettävä puomein tai lippusiimoin ja niistä varoitettava selvästi.

Kiinteistönomistajan on huolehdittava myös liukkauden ehkäisemisestä eli jään ja lumen poistosta ja tarvittavasta hiekoituksesta tontin kohdalla olevalla jalkakäytävällä, ellei kunta ole ottanut jalkakäytävien talvikunnossapitoa vastuulleen. Myös kadulla liikkuvien pitää olla valppaita; puomeja ei saa siirtää!

Lumitilannetta tarkkailtava

Taloyhtiö voi tehdä kiinteistöpalveluyrityksen kanssa sopimuksen kattojen lumitilanteen valvonnasta ja lumien pudottamisesta. Tulee tarkkaan sopia muun muassa pudotustarpeen tarkkailusta ja lumien pudottamisesta. Hallituksen velvollisuus on yleisesti ottaen seurata, että sopimuksenmukaiset tehtävät on hoidettu asianmukaisesti.

Isännöitsijälle kuuluu kiinteistönhoidon tehtävien tarkempi ohjaus, seuranta ja valvonta. Jos yhtiössä ei ole isännöitsijää, tai jos ohjausta, seurantaa ja valvontaa ei ole sovittu isännöitsijän tehtäväksi, johtaa tämä siihen, että hallituksen jäsenet joutuvat hoitamaan myös isännöitsijälle kuuluvia tehtäviä.

Mahdollisessa vahinkotapauksessa ensisijainen korvausvastuu säilyy sopimuksesta huolimatta kiinteistönomistajalla. Jos kiinteistön vastuualueella liikkuva loukkaa itsensä, joutuu kiinteistönomistaja korvaamaan vahingon, kuten lääkäri- tai sairaanhoitokustannukset ja mahdollisesti aineelliset vahingot. Kiinteistönomistaja puolestaan voi vaatia sopijakumppaniltaan korvausta jälkikäteen, jos esimerkiksi isännöitsijä tai kiinteistöpalveluyritys ei ole noudattanut sopimusta lumitilanteen valvonnasta ja vaaratilanteiden hoitamisesta.

Rikosoikeudelliseen vastuuseen joutuminen taloyhtiön asioissa on äärimmäisen harvinaista vaikka kiinteistönomistajalla on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön turvallisuudesta.

– Jos kiinteistöä hoidetaan hyvin, hallituksen jäsenet, isännöitsijä tai toimitusjohtaja eivät voi joutua henkilökohtaiseen tai rikosoikeudelliseen vastuuseen vahingosta. Henkilökohtainen vastuu edellyttää aina tehtävien laiminlyöntiä, toteaa Kiinteistöliiton lakipalvelut-yksikön päällikkö Virpi Hienonen.

Teksti: Jukka Siren I Kuvitus: Mika Petäjä

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 24

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 24 löytyy uunituore juttu vuodelta 2017. Siinä päästään viettämään taloyhtiön yhteistä kuusijuhlaa.

8.12.2017

Joko olet availlut Kiinteistölehden joulukalenterin luukkuja?

Kiinteistölehden joulukalenterin luukuista löytyy vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Ellet ole vielä ehtinyt luukkuja availla niin ehdit vielä hyvin mukaan! Tutustu jo avattujen luukkujen juttuihin!

5.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 5

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 5 löytyy juttu vuodelta 2017. Siinä muistutetaan hankesuunnittelun tärkeydestä.

3.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 3

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 3 löytyy juttu vuodelta 1965. Siinä kerrotaan Kiinteistöliiton vuokravälitystoiminnasta, jota hoiti Suomen Talokeskus Oy.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti