Kiinteillä kahvoilla varustettu avattava ikkuna olisi helpottanut ratkaisevasti pelastautumista tulipalosta

Raahessa syttyi yöllä 13.9.2016 tulipalo neljän asunnon rivitalossa. Palon syttymishuoneistossa oli perheen isä ja kolme lasta, joista kaksi kuoli palossa.

Palon syttyessä ja kehittyessä perhe oli nukkumassa. Havahduttuaan paloon isä ei savun ja pimeyden vuoksi onnistunut pelastamaan samassa huoneessa ollutta nuorinta lasta. Vanhempien lasten havahduttua poistuminen heidän huoneestaan onnistui enää ikkunan kautta. Ikkunan särkeminen oli hidasta, minkä vuoksi vain vanhempi lapsista ehti pelastautua. Isä ja vanhin lapsi poistuivat asunnosta viime hetkellä.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle sisälle jääneiden pelastaminen ei ollut enää mahdollista. Naapurihuoneistojen asukkaat olivat päässeet ulos ilman ongelmia. Palo levisi nopeasti naapuriasuntoihin ja rivitalon kaikki asunnot tuhoutuivat täysin pelastustoimista huolimatta.

Palo alkoi vahingossa päälle kytkeytyneestä liedestä

Palo syttyi vahingossa päälle kytkeytyneellä liedellä olleen kahvinkeittimen sytyttyä palamaan. Liedessä ei ollut vaarasta varoittavia tai palon sammuttavia turvalaitteita. Lieden liiallinen kuumeneminen unohduksen tai vahingossa päälle kytkeytymisen vuoksi ovat usein syynä rakennuspaloihin. Liedellä tai sen läheisyydessä on paloissa usein syttyvää sinne kuulumatonta materiaalia. Liesien turvastandardeissa ei juurikaan puututa poikkeuksellisen käytön aiheuttaman riskin estämiseen. Asuntoihin ei Suomessa myöskään vaadita automaattista sammutuslaitteistoa, joka tutkimusten mukaan on tehokas tapa estää palokuolemia.

Palovaroitin ei aina pelasta

Palovaroittimien toimintavarmuuteen ja niihin heräämiseen liittyy epävarmuustekijöitä. Asunnon keittiössä olleessa palovaroittimessa ei ollut paristoa eikä toisen toiminnasta ole tietoa. Tutkimukset osoittavat, että lapset heräävät huonosti palovaroittimiin tai palon ääniin. Perheen isä oli päihtynyt, mikä tutkitusti myös heikentää palovaroittimen ääneen reagoimista. Päihtymys ilmeisesti vaikutti myös siihen, että lieden kytkeytyminen vahingossa päälle jäi havaitsematta.

Kiinteillä kahvoilla varustettu avattava ikkuna olisi helpottanut ratkaisevasti vanhempien lasten pelastautumista makuuhuoneesta. Rakentamismääräyksissä ei vaadita makuuhuoneisiin varatieksi sopivaa helposti avattavaa ikkunaa.

Taloon oli kattoremontin yhteydessä rakennettu pitkä avoräystäs, jonka alta liekit ja palokaasut eivät päässeet purkautumaan poispäin rakennuksesta. Onnettomuustutkintakeskuksen teettämä palosimulaatio vahvisti tutkintaryhmän käsitystä siitä, että pitkä räystäs edisti palon leviämistä sivusuunnassa. Rakentamismääräyksissä ei ole tunnistettu pitkään räystääseen liittyvää palon leviämisriskiä.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että:

  • Rakli ry ja Rakennusteollisuus RT ry huolehtivat, että sen asiaan liittyvät jäsenorganisaatiot saavat tietoonsa liesiin liittyvät turvallisuusongelmat ja pohtivat sopivat ratkaisut. Hyvä päätös olisi, että vuokra- ja muihin asuntoihin ei enää asenneta turvattomia vanhanaikaisia liesiä. Liesissä tulee olla vähintään tahattoman päälle kytkeytymisen estävät kytkimet, mutta mielellään induktiotekniikka ja liesiturvalaite.
  • Sisäministeriö huolehtii säädöksillä ja ohjeilla sekä eri sidosryhmien kanssa toteutettavalla turvallisuusviestinnällä siitä, että palovaroittimia asennetaan asuntoihin selvästi nykyistä minimivaatimusta enemmän. Palovaroitin tulee asentaa pääsääntöisesti kaikkiin asuinhuoneisiin ja poistumisreiteille.
  • Ympäristöministeriö täydentää pien- ja rivitalojen paloturvallisuusmääräyksiä siten, että uusiin ja muutoksen kohteena oleviin pien- ja rivitaloihin vaaditaan makuuhuoneisiin varatieksi kiinteillä avauskahvoilla varustettu kulkukelpoinen ikkuna.
  • Ympäristöministeriö täydentää paloturvallisuusmääräyksiä siten, että niissä käsitellään palon leviämisriskiä ulkokautta myös räystäiden ja katosten välityksellä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön ikkunaremontti

5.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Lue vinkit onnistuneeseen taloyhtiön ikkunaremontin toteutukseen

Taloyhtiön ikkunaremontti on monivaiheinen kokonaisuus, jonka vuoksi jo kilpailutusvaiheessa on hyvä olla huolellinen. Pihlan asiantuntija listaa viisi vinkkiä, joilla kilpailutus onnistuu ja jotka varmistavat ikkunaremontin onnistuneen toteutuksen.

Pihla-Tiivi

ikkunaremontti

6.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön ikkunaremontista on hyvä tietää

Ikkunaremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Se tuo taloyhtiölle asumismukavuutta sekä usein myös rahallista säästöä arvon nousun ja lämmityskulujen laskun myötä. Miten remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Raksystems

ikkunat huolto

16.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Mistä tietää, että taloyhtiön ikkunat ovat huollon tarpeessa?

Parhaatkin ikkuna- ja ovituotteet tarvitsevat huolenpitoa kestääkseen pitkään. Säännöllinen huolto tuo myös säästöä. Pihla kokosi vinkit siihen, mistä tietää ikkunoiden tarvitsevan huoltoa.

Pihla-Tiivi

ikkunaremontilla

17.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Ikkunaremontilla taloyhtiön ilme ja asumisviihtyvyys uudelle tasolle

Ikkunaremontin avulla suuren helsinkiläisen taloyhtiön ilme saatiin päivitettyä yhtenäiseksi, ja asumisviihtyvyys nostettiin uudelle tasolle tehdasasenteisten sälekaihdinten, sekä sujuvan mobiilikuuluvuuden takaavien Antennilasien avulla.

Pihla-Tiivi

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti