Kiinnitä huomiota valaistukseen – oppaista löydät suunnitteluvinkit

Helsingin kaupungin Ilmastokatu-hanke ja suunnittelu- ja konsultointiyritys Ramboll ovat laatineet yhteistyössä kaksi valaistusopasta, joissa annetaan vinkkejä energiatehokkaan valaistussaneerauksen toteuttamiseen liiketiloissa ja taloyhtiöissä.

”Oppaiden avulla halutaan innostaa ja opastaa taloyhtiöitä ja liikekiinteistöjä investoimaan valaistussaneeraukseen, jolla oikein suunniteltuna voidaan säästää sekä energiaa että rahaa, parantaa turvallisuutta ja lisätä viihtyvyyttä”, kertoo Ilmastokatu-hankkeen projektikoordinaattori Viliina Evokari.

Tiiviit ja käytännönläheiset oppaat sisältävät hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla valaistuksen saneerausta suunnitteleva voi välttää yleisimmät valaistukseen liittyvät sudenkuopat. Oppaat tarjoavat konkreettisia ohjeita myös käyttäjille.

”Valaistusta nykyaikaistamalla on mahdollista pienentää sähkönkulutusta sekä vähentää kasvihuonepäästöjä ja parantaa samalla valaistuksen laatua ja toiminnallisuutta”, kiteyttää Rambollin projektipäällikkö ja valaistussuunnittelija Emilia Rautkylä.

Valaistuksella houkutteleva myymälä ja turvallinen asuintalon piha

Oppaissa esimerkkikohteina ovat Isolla Roobertinkadulla sijaitseva kivijalkamyymälä sekä asuinkiinteistö. Niihin Ramboll suunnitteli valaistuksen modernisoinnin energiansäästötoimenpiteineen.

Liiketilan merkittävin muutos liittyi monimetallikohdevaloihin, jotka suositeltiin korvattavaksi vastaavan valontuoton LED-valaisimilla. Tämän yksinkertaisen toimenpiteen avulla kohdevalaistuksen energiankulutusta on mahdollista pienentää jopa 40 prosenttia.

Asuinkiinteistössä suositeltiin pihavalaistuksen varustamista liiketunnistuksella kello 23–7, jolloin energiaa on mahdollista säästää jopa 60 prosenttia jatkuvaan pimeän ajan valaistukseen verrattuna. Lisäksi valaistusasiantuntijat suosittelivat energiatehottomien ja lyhytikäisten hehkulamppujen vaihtamista LED-lamppuihin, mikä vähentäisi energiankulutuksen ohella myös huollon tarvetta.

Valaistusoppaat on julkaistu osana Ilmastokatu-hanketta (http://ilmastokatu.fi). Hankkeessa pyritään löytämään toimivia ja uudenlaisia ratkaisuja rakennetun ympäristön kasvihuonekaasupäästöjen ja energiankulutuksen vähentämiseen. Oppaat ovat saatavilla sähköisesti sekä myös painettuna Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista (Viikinkaari 2a).

Tutustu oppaisiin

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

suurmyymälä

4.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Paikallinen suurmyymäläsi

Laattapisteen myymäläverkosto on uudistunut vaiheittain eri paikkakunnilla. Uudet suurmyymälät ovat kylpyhuoneiden ja lattiapintamateriaalien erikoismyymälöitä, joista löydät tuotteet ja asiantuntijan neuvot niin suuriin, kuin pieniin projekteihin.

Laattapiste

tulipalo

30.11.2022

Kuukauden kasvo: Ei savua ilman tulta

Tulipalo- tai onnettomuustilanteessa taloyhtiön asukkaiden toiminnalla on suuri merkitys. Pelastussuunnitelman tulee olla asukkaiden saatavilla ja asukkaita voi opastaa toimimaan oikein vaaratilanteessa. Palomies-ensihoitaja Kasperi Ahtojää kertoo, mitä onnettomuustilanteessa tulee tehdä.

1.9.2023

Näin laadit kunnossapitotarveselvityksen

Asunto-osakeyhtiön tilinpäätöskokouksessa on esitettävä kunnossapitotarveselvitys. Selvityksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota pitkäjänteisen kiinteistön hoidon tarpeeseen ja tulevien toimenpiteiden rahoituksen järjestämiseen.

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti